Een tafel kopen, waar let je op?

Een tafel kopen, waar let je op?

Een tafel kopen is niet zo moeilijk, zou je zeggen. En eigenlijk is dat ook wel zo, want zelfs online zijn ze in allerlei maten en vormen te koop. Maar toch: wil je echt veel plezier beleven aan je tafel en niet al snel denken ‘had ik nou maar…’, dan is het toch wel handig om even over een aantal dingen na te denken.

Decoratief en/of functioneel?

Zeker bij een eettafel is het even belangrijk wat het voor jou moet gaan ‘doen’. Functioneert het enkel en alleen als eettafel? Ga je eraan werken (wat tegenwoordig bijna wel te verwachten is…)? Wordt eraan geknutseld door de kinderen? Wil je er uren aan gaan hangen met je vrienden? Of heeft het bijvoorbeeld vooral een decoratieve functie? Misschien wil je het wel allemaal tegelijkertijd. Dat kan vanzelfsprekend ook. Maar door dit helder voor ogen te hebben, kan je de volgende vragen duidelijker beantwoorden:

Welke afmeting moet hij hebben?

Moet het van een materiaalsoort zijn wat wel een stootje kan hebben? Zoals niet heel snel onder de krassen zitten, bijvoorbeeld, of wel tegen een beetje vocht kunnen (een glas ligt immers zo om met kinderen in de buurt)

Zijn er specifieke kleuren of stijlen waar je rekening mee moet houden?

Hoe kindvriendelijk is de tafel?

Hoe bijzonder wil je je tafel hebben? Ga je voor een doorsnee model, die je dus heel eenvoudig bij iedere meubelzaak of woonwarenhuis soms al kunt kopen? Of wil je iets anders, bijvoorbeeld eentje van steigerhout of wat dacht je van een boomstamtafel?!

lijn groen oudersenzo
Een tafel kopen, waar let je op?

De afmetingen van de tafel

De afmetingen van de tafel bepaal je door op twee dingen te letten. Allereerst zal de tafel wel moeten passen… Het eerste wat je dus moet weten is hoe groot de tafel kan zijn, waarbij je oplet dat er voldoende ruimte rondom de tafel is om er nog langs te kunnen lopen. Ook als er stoelen om heen staan! Vervolgens bekijk je hoeveel je van die ruimte werkelijk nodig hebt om alles aan je tafel te kunnen doen wat je wilt. Ben je met een groot gezin of heb je vaak vrienden over de vloer? Kies dan voor een zo lang mogelijke tafel! Zit je maar alleen of met z’n tweetjes aan de tafel en doe je er verder ook niet zoveel aan? Ga dan juist voor een kleiner model, zodat je meer ruimte in je kamer houdt!

Het materiaal van de tafel

Kies voor een materiaal die past bij jouw smaak en de rest van je interieur. Kijk ook goed naar de kwaliteit. Natuurlijk kan je voor een goedkoop exemplaar gaan, maar let dan wel goed op hoe hard het materiaal is. Zachter hout, om maar een voorbeeld te geven, kan prima als jij er alleen aan zou zitten. Maar met kinderen is het waarschijnlijk niet zo’n goed idee. Ieder stootje met een potlood zou weer een deuk in je tafelblad kunnen opleveren. Maak hierin dus een slimme keuze! Zorg ook voor materiaal dat niet direct uitbijt als er per ongeluk iets overheen gaat of zorg dat je het dusdanig goed aflakt, dat het niet meteen een drama is!

Waar let je op met kinderen?

Met kinderen om je heen heeft een tafel uitkiezen nog net even meer aandachtspunten. In mijn familie is het ooit voorgekomen dat iemand met zijn pols door een glazen tafelblad viel. Gelukkig goed afgelopen, maar dat was ook door snel handelen van de omstanders. Een glazen tafel komt er bij mij dus niet in. En zeker niet met kinderen! Je kunt ook letten op de hoeken die aan de tafel zitten. Kies liever voor hoeken die minder scherp zijn of kies zelfs voor een ronde tafel. Is zeker een hele gezellige optie, omdat je zo veel meer mét elkaar zit en minder naast elkaar. Een tafelblad, welke niet snel gebutst is en niet heel snel krassen vertoont, is ook een fijn idee. Of leg er, als de kinderen iets aan tafel gaan doen, een beschermend, glad kleed overheen.

Deel van je interieur

Waarschijnlijk ten overvloede, maar je tafel maakt natuurlijk deel uit van je interieur. Ga dus op zoek naar een tafel die prima past bij jouw favoriete woonstijl. Beter even langer zoeken, dan een tafel kiezen die het net niet is. Voorkomt ergernis én zeker een grote tafel is toch echt wel een grote blikvanger in de ruimte. Juist die moet dus bij jouw stijl passen!

Liefs Amber

Meer informatie

Dit zijn de keukentrends voor 2022 en 2023
7 redenen waarom je voor houten meubilair moet gaan
Zo creëer je een gezellige woonkamer voor het hele gezin
Eetkamerbank kopen? De voor- en nadelen op een rijtje!
Hoe maak je een kindvriendelijke woonkamer?

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
Stockfoto: 123rf.com

#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Haco.nu.

BabyBaby

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *