Hoe maak je een kindvriendelijke woonkamer?

Hoe maak je een kindvriendelijke woonkamer?

Groeit je kind uit de box? Dan wordt het tijd om je woonkamer kindvriendelijk te gaan maken. Vanzelfsprekend controleer je je kamer op gevaren die het op kan leveren voor je uk. Gelukkig is daar veel aan te doen en zijn er diverse hulpmiddelen te vinden die deze gevaren verminderen of zelfs wegnemen. Maar kijk ook naar de praktische kant van het geheel!

Stopcontacten

Om maar met de bekendste te beginnen: stopcontacten! En niet alleen de lage, bij de grond, maar denk ook aan de stopcontacten waar je kind bij zou kunnen als het ergens op staat (op de bank, een krukje). Of met andere woorden: doe in ieder stopcontact beveiligers!

Geen kleedjes op de tafels

Je kind zal de eerste niet zijn die een pot hete thee over zich heen krijgt omdat het aan de punt van het tafelkleed trekt. Ook als je jezelf hebt aangewend om hete spullen niet op de rand van de tafel te plaatsen, kan het zo toch deze akelige vloeistoffen over zich heen krijgen en zich vreselijk verbranden!

Vingertjes knellen en scherpe punten

Lades, deurtjes maar ook de hoeken van de tafel of bijvoorbeeld de kast: voor je dreumes en peuter (en ouder) kunnen ze behoorlijk pijnlijke situaties opleveren. Gelukkig heb je hier allerlei artikelen voor die de kans hierop wegnemen. Koop hoekafschermers  en speciale deurstrips om dit te voorkomen.

Sloten op kastjes

Zet gevaarlijke dingen, zoals schoonmaakmiddelen, drank, sigaretten en medicijnen achter slot en grendel!

lijn groen oudersenzo
Hoe maak je een kindvriendelijke woonkamer?

Let op de planten

Natuurlijk leer je je kind dat het van planten af moet blijven, maar mochten ze toch opeens de kolder in de kop krijgen en er van gaan snoepen (en ja, dat gebeurt!), dan kan je er maar beter voor zorgen dat er geen giftige planten staan. Veel vaak voorkomende huiskamerplanten zijn gewoon giftig! Vertrouw niet zomaar op de lijstjes van willekeurige sites, maar probeer hier informatie over te vinden bij serieuze sites, zoals het antigifcentrum van België.

Zoek slim meubilair uit

Kleine kinderen kliederen, klauteren en eh…springen (ook al doe je echt je best om dat te voorkomen). Jouw meubilair zal daar dus tegen moeten kunnen. Kies bijvoorbeeld voor een leren hoekbank, zodat knoeipartijen niet direct voor paniek zorgt. Of ga voor een zitbank met een afneembare hoes, zodat je het kunt wassen. Het beste ga je ook voor een donkerdere kleur of nog beter: één die niet effen is. Zo zie je lang niet alles erop wat je kind erop achterlaat … Een stoel die niet stabiel is, valt zo om als je kindje er net niet op het midden op staat of tegen de leuning aan hangt. Zorg dus ook voor stevige stoelen, die wel tegen een wiebelend, klauterend kindje kunnen. Ook hier zijn stoffen zittingen niet echt handig.

Stevige kasten

Een kast kan je kindje ook uitnodigen om beklommen te worden. Staat je kast niet erg stabiel, bevestig het voor de zekerheid aan de muur! Hier zijn ook speciale bevestigingen voor te koop.

Een hekje voor de keuken?

Bij een vriendin zag ik een hekje voor de open keuken. Eigenlijk best een slimme oplossing. Zo voorkom je dat je kindje de pannen van het fornuis over zich heen krijgt en als jij er bezig bent jij ook niet per ongeluk iets over hem heen gooit. Als je kindje opeens achter je staat terwijl jij met je hete ovenschaal net naar je aanrecht wilt lopen, zou je zo maar over hem heen kunnen vallen… Misschien vind je het overdreven, maar relaxt en veilig is het simpelweg wel. Voordeel van zo’n hekje is dat jij alle zicht gewoon op je kindje hebt en hij of zij ook op jou. Jullie zijn gewoon bij elkaar en toch kan er niks gebeuren.

Voorkom verbrande vingertjes

Een hete verwarming, een hete oven of misschien wel een open haard. In iedere kamer zal de situatie weer anders zijn, maar probeer te voorkomen dat je kindje hier mee in aanraking komt. Ook als jij even snel de kamer uit bent! En ze zijn nu eenmaal razendsnel.

Kruip zelf je kamer door…

Dit lijstje is vast niet compleet en iedere kamer is weer anders. Kijk zelf eens vanaf de hoogte van je kind. Het zou zomaar kunnen dat je opeens hele andere gevaren ziet!

liefs Wil

Meer informatie

Belangrijke woonkamer meubelen met kinderen
Zo creëer je een gezellige woonkamer voor het hele gezin
Hippe comfortabele zitzakken voor een strakke inrichting!
7 redenen waarom je voor houten meubilair moet gaan
Een tafel kopen, waar let je op?

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

#ad Deze blog wordt je aangeboden door Goossenswonen.nl.

BabyBaby

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *