Super Mario Maker 2 voor de Nintendo Switch

Super Mario Maker 2 voor de Nintendo Switch

Rocco had er al een paar keer om gevraagd, maar steeds had ik hem moeten teleurstellen. Een paar dagen geleden was het dan zover en vond ik de downloadcode van Super Mario Maker 2 in mijn mailbox.

Laatste tentamendag

Het kwam goed uit, want het binnenkomen van de code viel precies samen met de laatste tentamendag van Rocco. Hij zou dus de komende periode naar hartenlust kunnen gamen. Die laatste twee weken school zullen toch niet meer zoveel voorstellen. Die worden gevuld met leuke trips, sportdag, boeken terugbrengen, rapport ophalen en meer van dat soort activiteiten. Echte serieuze schoolperikelen zijn er niet meer voor dit schooljaar.

Aangezien hij echt zijn best heeft gedaan om zijn tentamens zo goed mogelijk te maken en dit ook blijkt uit de cijfers die binnendruppelen (zevens en achten), vind ik dat hij zijn gametijd meer dan heeft verdiend. Hoe leuk is het dan, dat juist nu het spel wordt uitgebracht! Daar is vast over nagedacht.

Super Mario Maker 2

Er is natuurlijk al eerder een Super Mario Maker uitgebracht, in ieder geval voor – onder andere – de 3DS. Daar is door Rocco volop mee gespeeld, maar ja de 3DS is een beetje onder het stof geraakt bij het uitbrengen van de Switch. Dus keek Rocco uit naar deze speciale versie. Dit spel is namelijk een tikkeltje anders dan de rest van de Mario games, in dit spel kun je namelijk zelf Mario-levels bouwen! Vervolgens kun je die levels zelf spelen, of online delen met andere gamers. Hoe vet is dat!

Eerst kun je je creativiteit de vrije loop geven door levels te bouwen van Super Mario Bros, Super Mario Bros 3, Super Mario World, New Super Mario Bros en Super Mario 3D World om daarna te ontdekken hoe dat level speelt. Ben je helemaal tevreden over je level? Dan kun je hem dus delen met de rest van de wereld! Leuk idee dat ze misschien wel in China jouw level spelen…

lijn groen oudersenzo
Super Mario Maker 2 voor de Nintendo Switch
lijn groen oudersenzo

Wat zijn de verschillen met de vorige versie?

Er zijn enkele aanpassingen ten opzichte van de vorige versie van Super Mario Maker. De grootste is waarschijnlijk het toevoegen van het spelthema Super Mario 3D World. Het bijzondere aan dit spelthema is dat het origineel een 3D-platformer is en in Super Mario Maker 2 in 2D.

Daarnaast zijn er nieuwe thema’s zoals sneeuw, jungle, lucht en woestijn toegevoegd en zijn alle thema’s beschikbaar in een nachtmodus die ervoor zorgt dat het level iets anders speelt. Ook zijn er nieuwe bouwblokken en vijanden zoals hellingen, Slangblokken, Fire Bro’s, Boom-Booms en Ant Troopers.

Om de singleplayer ervaring te verbeteren, is er een verhaal modus in het spel gebracht. Hierbij moet je zoveel mogelijk munten verzamelen om het kasteel van Princess Peach te herbouwen.

Als laatste is er ook een Multiplayer stand waarbij je samen een level kan bouwen of met maximaal 4 mensen levels kan spelen.

Meer mogelijkheden

Deze versie heeft dus veel meer mogelijkheden en het werkt allemaal goed. Je kunt tegen andere mensen spelen maar je kunt ook een verhaalmodus spelen. Alleen de verhaalmodus is al een volwaardige game op zich. Het is uitdagend, heeft diepgang en prachtige creatieve levels, kent spanning en enorm veel speelplezier. Het is een plezier om door de levels heen te gaan en je te verbazen over de creativiteit van de makers. Het is Genietend spelen met een hoofdletter. Hier word ik (als Mario-fan) vrolijk van.

Het bouwen (en delen) van eigen levels, zou bijna een extraatje zijn, maar dat is het natuurlijk niet. Het bouwen op zich is net zo goed een volledig eigen game. Je kunt dus stellen dat het eigenlijk twee games in één pakket zijn.

lijn groen oudersenzo
Super Mario Maker 2 voor de Nintendo Switch

Ieder zijn ding

Voor mij persoonlijk hoeft het bouwen niet, ik heb daar geen geduld voor. Dat komt vooral door de spaarzame vrije tijd die ik heb (of beter gezegd: ‘mezelf gun’). Ik ben immers geen puber met schoolvakantie. Als ik dan even een break neem, stort ik me liever op de verhaalmodus (100 levels!), waar ik volledig mijn ei in kwijt kan. Ik hoef niet zo nodig zelf levels te verzinnen en ik heb al helemaal niet de behoefte om ze te delen. Rocco is daar heel anders in. Hij vindt juist het bouwen van de levens helemaal fantastisch. Wil niet zeggen dat hij de verhaalmodus niet speelt, maar zijn enthousiasme gaat vooral uit naar het bouwen.

Voor breed publiek aantrekkelijk

Zo vindt iedereen wel iets in deze game en dat maakt dit spel natuurlijk voor een breed publiek aantrekkelijk. Je kunt beide kanten van het spel spelen, maar je hoeft het niet. Je kunt er ook alleen datgene eruit halen wat jij het leukste vindt.

Zelfde toolset

De fantastische levels van de verhaalmodus zijn gemaakt met dezelfde toolset waartoe je zelf toegang hebt tijdens het bouwen. Het is dus mogelijk dit soort levels zelf te bouwen en dat prikkelt natuurlijk wel de uitdaging om dit te gaan proberen. Eerlijk is eerlijk. Je kunt je dus laten inspireren door de verhaalmodus, voordat je zelf gaat bouwen. Vooralsnog laat ik het aan Rocco over, maar misschien ga ik toch wel eens een keer… Als ik nou echt eens tijd zou hebben?

lijn groen oudersenzo
Super Mario Maker 2 voor de Nintendo Switch

Nieuwe onderdelen voor de levelmakers

In Super Mario Maker 2 beschikken levelmakers over talloze nieuwe onderdelen, tools en functies, waaronder:

Hellingen

Om hellingen te bouwen hoef je alleen maar de richting en de lengte te bepalen. Je kunt zelfs kiezen hoe steil de helling moet zijn.

Boze zon

Herinner je je de boze zon uit Super Mario Bros. 3 nog? Die koperen ploert is terug om je het leven zuur te maken.

Aan-uitschakelaar

Je kunt de rode en blauwe blokken wisselen door een aan-uitschakelaar te raken. Zo’n schakelaar is ideaal om je levels van listige puzzels en obstakels te voorzien.

Waterstand

In dit levelthema kun je zelf de waterstand bepalen. Misschien wil je het halve level onder water zetten, of wil je de getijden eb en vloed nabootsen?

Banzai Bill

De rode versies van deze klassieke Super Mario-vijanden zijn doelzoekend, dus pas op!

Samen maken

Geef een Joy-Con-controller aan een vriend om samen levels te bouwen.

lijn groen oudersenzo
Super Mario Maker 2 voor de Nintendo Switch

Nieuwe levelthema’s

Naast alle levelthema’s uit de eerste game kunnen spelers nu ook levels bouwen met een woestijn-, sneeuw-, bos- en luchtthema. Deze thema’s bevatten ook nieuwe muziek die is gearrangeerd door de ervaren Super Mario-componist Koji Kondo. Deze thema’s worden overigens nog leuker dankzij een nieuw levelelement: de maan. Hiermee kun je van de dag een nacht maken. Afhankelijk van welk thema je gebruikt, staan je ‘s nachts enkele eigenaardige dingen te wachten. Zo kun je bijvoorbeeld zwevende Goomba’s tegenkomen, wordt het licht gedimd in het spookhuis en krijg je in de woestijn zandstormen te verduren. Het gerucht gaat zelfs dat sommige voorwerpen ‘s nachts ook veranderen…

Kat-Mario

Kat-Mario kan muren beklimmen, krabben, glijden en vijanden aanvallen. Je kunt met Kat-Mario zelfs naar het topje van de vlaggenstok klimmen.

Glazen buis

Glazen buizen zijn er in alle vormen en maten. Wees gewaarschuwd, want ook vijanden kunnen door deze doorzichtige buizen kruipen.

Koopa Troopa-auto

Kruip achter het stuur van deze bolide en scheur door het level. Niet geschikt voor brokkenpiloten!

Beweegblok

Het beweegblok volgt de route die de speler tekent. Het blauwe blok beweegt pas als je erop staat.

Piranha Creeper

De Piranha Creeper gaat zo ver als je tekent. Je kunt zijn stekelige steel maar beter niet aanraken.

Speel samen

In de levelwereld kun je levels spelen met mensen van over de hele wereld. Vorm een team van maximaal vier spelers en speel als Mario, Luigi, Toad of Toadette.

lijn groen oudersenzo
Super Mario Maker 2 voor de Nintendo Switch

Verhaalstand

In de verhaalstand, die geheel offline kan worden gespeeld, is het aan Mario om het kasteel van prinses Peach weer op te bouwen. Om dit project te financieren moet hij munten verzamelen, die hij kan verdienen door klusjes aan te nemen en de bijbehorende levels uit te spelen. In de verhaalstand heeft Nintendo meer dan 100 levels klaargezet, dus aan inspiratie voor je eigen bouwwerken geen gebrek.

Opmerking

Om online te spelen heb je een Nintendo Switch Online-lidmaatschap (wordt apart verkocht) en een Nintendo-account nodig. De functie om online te spelen is niet in alle landen beschikbaar.

Super Mario Maker 2 | Nintendo Switch | 0045496424367

Specificaties Super Mario Maker 2

Naam Super Mario Maker 2
Platform Nintendo Switch
Prijs54,99 euro
EAN0045496424367
Bestel direct Bol.com
liefs Marion

Meer informatie

De games van Super Mario Bros zijn de ultieme evergreens
Super Mario Bros. U Deluxe
Super vette games voor de feestdagen!
De Sims 4: Eiland Leven
Plants vs Zombies Battle form neighborville – gamebespreking
Herfstgames, super vette games voor de herfstvakantie!
Drie vette games voor de Xbox

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp

Dit product of deze producten hebben wij, ten behoeve van het schrijven van deze review, toegestuurd gekregen. Onze ervaringen zijn echter zo eerlijk mogelijk beschreven.

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *