Speelgoed van het jaar 2018: Wie heeft er gewonnen?

Speelgoed van het jaar 2018: Wie heeft er gewonnen?Gisteren zijn in Nemo Science Museum in Amsterdam de winnaars bekend gemaakt van de Speelgoed van het jaar 2018. Gezelschapsspel EXIT van spelletjesproducent 999 Games werd door het Nederlandse publiek verkozen tot Speelgoed van het Jaar 2018 in de leeftijdscategorie 18 plus.

In de categorie voor de allerkleinsten (0-3 jaar) kwam het blokkenspel Bla Bla Blocks – Speelhuis van VTech als winnaar uit de bus en de ‘Valsspelers Editie’ van het klassieke bordspel Monopoly van Hasbro won de titel in de categorie 8-9 jaar. In totaal werd speelgoed in zeven leeftijdscategorieën beloond met de titel Speelgoed van het Jaar 2018. De verkiezing werd dit jaar voor de vijfenveertigste keer georganiseerd.

Speelgoed van het jaar 2018: De winnaars!

0-3 jaar: Bla Bla Blocks Speelhuis (VTech)
4-5 jaar: Mobiele aanvalstoren van de dwergen (Playmobil)
6-7 jaar: Squirrels go Nuts (Smart)
8-9 jaar: Monopoly valsspelers editie (Hasbro)
10-11 jaar: Nintendo Labo – Mixpakket (Nintendo)
12-17 jaar: The Great Tour (Selecta Spel en Hobby)
18+ jaar: Exit (999 Games)

lijn pionnen

Speelgoed van het jaar 2018: Wie heeft er gewonnen?

lijn pionnen

In totaal brachten ruim 6.000 mensen een stem uit op hun favoriete speelgoed van dit jaar. De meeste stemmen zijn binnengekomen tijdens de Speeldag NL in Hoorn afgelopen 16 september. Tijdens dit evenement konden kinderen het genomineerde speelgoed zelf uitproberen en hun stem uitbrengen. Daarnaast zijn er veel online stemmen uitgebracht via de website van de verkiezing.

Belang van spelen

Tijdens de uitreiking van de Verkiezing Speelgoed van het Jaar 2018 in Nemo Science Museum hield ontwikkelingspsycholoog Ger Ramakers een betoog waarin hij pleitte voor een minimum van 30 minuten spelen per dag. Ramakers: ‘Spelen is van nature ‘ingebakken’ bij zoogdieren en als het voor andere dieren belangrijk is, dan geldt dat op zijn minst ook voor mensenkinderen. Door kinderen van jongs af aan gevarieerde spelmogelijkheden te bieden kunnen ze hun wereld op een veilige en positieve manier leren kennen, kunnen ze allerlei vaardigheden ontwikkelen en hun talenten ontdekken’. Volgens Miesje van Rijn van Stichting Speelgoed Nederland moeten we aandacht blijven houden voor het belang van spelen: ‘We raken met zijn allen steeds meer gefocust op het leveren van prestaties, maar mogen niet vergeten dat zorgeloos spelen voor onze kinderen net zo belangrijk is.’

Speelgoedrecept: speel iedere dag 30 minuten (pdf)

lijn pionnen

Speelgoed van het jaar 2018: Wie heeft er gewonnen?

Bla Bla Blocks Speelhuis (0-3 jaar)

Bla Bla Blocks Speelhuis maakt het niet alleen mogelijk om op een creatieve manier een huis te bouwen, maar daarnaast ‘praten’ de blokjes en kan het kind hierdoor van alles leren over letters, voorwerpen en dieren. Wanneer de blokjes in het magische raam gezet worden, hoor je liedjes, melodietjes, gesproken zinnen en muziek.

– tegelijk bouwen en leren
– op veel manieren mee te spelen

Bla Bla Blocks Speelhuis (VTech)

lijn pionnen

Playmobil Mobiele aanvalstoren van de dwergen

Mobiele aanvalstoren van de dwergen (4-5 jaar)

Nadat een eerste dwerg en trol in de ridderwereld werden geïntroduceerd in 2014 is er nu een hele dwergenwereld ontwikkeld. Mobiel fort met stormram. De ballista’s, die aan de kleppen langs de zijkant bevestigd zijn, kunnen schieten. Incl. kerker met scharnierende poort van traliewerk en een smederij in het interieur. Het bovenste platform kan worden verwijderd voor een beter toegang tot het interieur. De meegeleverde leren rol kan worden uitgerust met verschillende boodschappen, zoals een bestelling van eten, notitieblaadjes of schatkaart, en kan worden vastgehouden door de raaf. Het aambeeld is een geheime schuilplaats. De armen van de trol zijn in alle richtingen beweegbaar; de handen kunnen worden gedraaid.

– nodigt uit tot gebruik maken van fantasie
– je kan pijlen en kanonskogels afvuren

Mobiele aanvalstoren van de dwergen (Playmobil)

lijn pionnen

Speelgoed van het jaar 2018: Wie heeft er gewonnen?

Squirrels go Nuts (6-7 jaar) ‘’Verschuif de eekhoorn en verstop de nootjes’’. De winter komt eraan. Kan jij de eekhoorns helpen om hun wintervoorraad onder de grond verstoppen? ‘’Squirrels Go Nuts’’ is een schuifpuzzel met 60 opdrachten van makkelijk tot razend moeilijk. Spelregels (kort)

Plaats de eekhoorn en de noten op het spelbord zoals aangeduid.
Verschuif de eekhoorn horizontaal en verticaal over het spelbord, zodat alle noten in een opening vallen.
Je hebt de oplossing gevonden wanneer alle noten in een opening in het spelbord zitten.

– stimuleert logisch denken en plannen
– nootjes verdwijnen onder de grond

Squirrels go Nuts (Smart)

lijn pionnen

Speelgoed van het jaar 2018: Wie heeft er gewonnen?

Monopoly valsspelers editie (8-9 jaar)

Heb jij wel zin in nog veel meer vals spel? Speel dan als een échte valsspeler! In deze versie mag alles! Valsspeel-, Kans- en Algemeen Fonds kaarten geven je bepaalde voordeeltjes, beloningen en straffen, maar daarnaast mag je zoveel valsspelen als je maar wil! Steel geld van de bank, trek je niks aan van de dobbelstenen, ontsnap uit de gevangenis – probeer het allemaal! Bij dit spel moet je verschrikkelijk goed opletten (alles is verdacht!) en je zult wat huisregels moeten afspreken om al te enthousiaste valsspelers in toom te houden. Er kunnen dingen gebeuren die niet in de spelregels besproken worden. Je speelt geheel op eigen risico.

– sneller te spelen dan origineel
– spel vraagt planning en flexibiliteit

Monopoly valsspelers editie (Hasbro)

lijn pionnen

Speelgoed van het jaar 2018: Wie heeft er gewonnen?

Nintendo Labo – Mixpakket (10- 11 jaar)

Nintendo Labo bestaat uit software en kartonnen bouwplaten waarmee je samen met de Nintendo Switch interactieve creaties kunt creëren. Bouw vijf interactieve creaties, zoals een piano, motor en hengel. Combineer je bouwwerken met de Nintendo Switch en de Joy-Con-controllers voor unieke spelervaringen en ontdek hoe technologie van de Nintendo Switch samenwerkt met jouw creaties. Alle instructies die je nodig hebt voor je Toy-Con-creaties zijn in de software verwerkt.

– zelf gevouwen bouwpakketten worden functioneel
– creativiteit in combinatie met de nieuwste techniek

Nintendo Labo – Mixpakket (Nintendo)

lijn pionnen

Speelgoed van het jaar 2018: Wie heeft er gewonnen?

The Great Tour (12-17 jaar)

Welkom bij de Great Tour! Europa heeft vele hotspots en jij gaat ze bezoeken met een groep toeristen in een minibus. Je rijdt van La Scala in Milaan naar de Arc de Triomphe in Parijs om daarna koers te zetten naar Amsterdam. De concurrentie probeert het sneller en beter te doen dan jij. Dus moet je je tickets handig uitzoeken en slim manoeuvreren. Wie dat het beste doet scoort de meeste punten. De bonus voor de snelste Great Tour kan het spel volledig op zijn kop zetten. The Great Tour, stuur je minibus sneller langs 5 Europese hotspots dan je concurrenten.

– populair en uitdagend spelconcept
– in retro stijl (50’s)

The Great Tour (Selecta Spel en Hobby)

lijn pionnen

Vier nominaties voor 999 games

Exit (18+ jaar)

Ontsnap zo snel mogelijk uit de verlaten boshut in dit escape room-spel. Probeer binnen anderhalf uur alle puzzels op te lossen en alle codes te breken. Alleen dan ontsnappen jullie uit de locatie waar jullie opgesloten zitten. Logisch nadenken en doorzettingsvermogen zijn vereist om dit spel tot een goed einde te brengen. En komen jullie er echt niet uit, dan bevat het spel tipkaarten om jullie op het goede spoor te brengen.

– escape room in een doosje
– stimuleert samen te werken

Exit (999 Games)

Liefs Marion

Meer informatie

Spelen met goed speelgoed – Maar wat is goed speelgoed? Lees hier de tips!
Wat zijn de leerdoelen tijdens het spelen? Je leest ze hier!
Ontdek de 7 ontwikkelingen tijdens het spelen!
Speelgoed voor de dreumes en peuter van 1 – 4 jaar
Speelgoed voor een peuter van een jaar
Verkiezing Speelgoed van het jaar 2017
Speelgoed voor de baby van 0 – 1 jaar
Genomineerden Speelgoed van het jaar 2017
Speelgoed van het jaar – Even lekker spelen #blog24

Bronvermelding

Fotografie: Marion Middendorp

Speelgoed van het jaar 2018: Wie heeft er gewonnen?

Speelgoed van het jaar 2018: Wie heeft er gewonnen?

lijn Oudersenzo

Kijk ook naar...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *