De Dikke Ditz; Hoe hoort het eigenlijk?

De Dikke Ditz; Hoe hoort het eigenlijk?

Vind jij kennis van etiquette belangrijk? Ik wel. Niet dat ik er dagelijks altijd even strikt mee omga, want als ik ’s avonds voor mijn gezin heb gekookt, gooi ik gewoon het bestek op tafel en leg ik niet alles precies neer zoals het hoort. Dat doe ik bijvoorbeeld wel tijdens het Kerstdiner of een ander feestelijk diner.

Officiële gelegenheden

Natuurlijk zijn etiquette niet alleen iets voor de elite of bij officiële gelegenheden, eigenlijk zijn het gewoon gedragsregels hoe we op een behoorlijke manier met elkaar om kunnen gaan. Iemand voor laten gaan bijvoorbeeld, of de deur voor iemand openhouden. Daar is niks mis mee.
Soms is het ook wel handig om iets te weten van de klassieke etiquette, bijvoorbeeld als je aan een chic diner zit en je moet kiezen uit al dat bestek naast je bord en dat je weet hoe je dat broodje kunt eten, dat naast je bord ligt.

Niet alleen hoe, maar ook waarom

Het leuke aan dit boek is dat het niet alleen verteld hoe het hoort, maar ook waarom dat zo is. Bij een aantal omgangsvormen wordt iets verteld over de geschiedenis en kun je het beter plaatsen. Het boek vertelt ook wanneer de regels in het buitenland volkomen anders zijn, zodat je niet voor onaangename verassingen komt te staan.

lijn groen oudersenzo
De Dikke Ditz; Hoe hoort het eigenlijk?

Omgangsvormen

Deze uitgave is inmiddels al de tweeënveertigste druk. Dat zegt natuurlijk wel iets. Het boek is zo uitgebreid dat ik me niet aan de indruk kan onttrekken dat zo’n beetje alle omgangsvormen en manieren in dit boek aan de orde komen. Dat geeft in ieder geval een heel compleet gevoel. Handig als naslagwerk als je bijvoorbeeld een uitnodiging krijgt met de dresscode: donker pak. Het lijkt mij voor de heren duidelijk, maar hoe gaan de dames? En als het nou snikheet is, moet je dan een panty aan? Het antwoord is trouwens: ja.

Een zakelijk voorbeeld

Er zijn zoveel verschillende manieren om op een juiste manier met elkaar om te gaan. Sommigen krijg je met de paplepel mee, de meeste die in dit boek staan waarschijnlijk niet. Als je even goed nadenkt, spreken sommige omgangsvormen ook gewoon voor zich. Ik geef een voorbeeld:

Je bezoekt een belangrijke zakenpartner, een jonge dynamische directeur. Zijn secretaresse laat je binnen in zijn spreekkamer. De koffie staat al klaar. Wat doe je?
Dan komt de directeur binnen met zijn assistente, een oudere dame. Wie geef je als eerste de hand?

Wat je doet is: afwachten. Je bent de gast, dus je gaat niet zitten maar blijft staande wachten. Je wacht totdat jou de hand (waarschijnlijk door de directeur omdat hij de hoogste in rang is) wordt geschud. Zouden ze bij jou op kantoor komen, dan ben jij natuurlijk degene die als eerste de hand reikt. Houd er ook rekening mee dat vrouwen op het werk alleen voorgaan als ze hoger in functie zijn. Dat is fijn te weten, maar ik kan me ook voorstellen dat je dit soms anders inschat of aanvoelt.

Mooi en volledig

Het is een mooi, volledig boek, waar je veel uit kunt leren. Zeker als je je in het zakenleven begeeft zijn sommige etiquette handig om te weten. Het boek is op een fijne toon geschreven waardoor het prettig leest. De meeste etiquette die in dit boeken worden besproken zijn prima toepasbaar voor de gewone man. Of vrouw.

Specificaties De Dikke Ditz; Hoe hoort het eigenlijk?

TitelDe Dikke Ditz; Hoe hoort het eigenlijk?
UitgeverijBecht boeken
AuteurReinildis van Ditzhuyzen
Illustrator
Aantal pagina’s400
Prijs15,00 euro
ISBN9789023015918
Bestel directBol.com
liefs Marion

Meer informatie

Het grote strijkkralen boek
De familie Decibel
Waar is LAMA?
Kat is de draad kwijt
Mijn eerste woordjes

Bronvermelding

Tekst & fotografie: Marion Middendorp

Dit product of deze producten hebben wij, ten behoeve van het schrijven van deze review, toegestuurd gekregen. Onze ervaringen zijn echter zo eerlijk mogelijk beschreven.

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *