Speelgoed voor de dreumes en peuter van 1 – 4 jaar

Speelgoed voor de dreumes en peuter van 1 – 4 jaar

Het speelgoedaanbod in de winkels is enorm. Wat moet je kiezen voor je peuter? Wat draagt bij aan zijn ontwikkeling? Spelen moet voor je peuter vooral leuk zijn maar spelen is een belangrijk middel in de ontwikkeling. Het is de toegang tot ontdekken en leren ervaren van de wereld. Goed speelgoed stimuleert de fantasiewereld van je peuter, zoals poppen, auto’s, keukentje, werkbank, etc. Met dit soort speelgoed kan een peuter ervaringen uit de alledaagse wereld verwerken. Goed speelgoed sluit ook aan op de behoefte van de ontwikkeling van je peuter. Speelgoed wat te makkelijk of te moeilijk is, wordt niet gebruikt. Bij goed speelgoed wordt een leeftijdindicatie vermeld. Deze indicatie wordt vastgesteld op basis van hoe veilig het speelgoed is.

Spelen met goed speelgoed – Maar wat is goed speelgoed? Lees hier de tips!
Ontdek de 7 ontwikkelingen tijdens het spelen!
Wat zijn de leerdoelen tijdens het spelen? Je leest ze hier!

Nieuwe mogelijkheden

Het speelgoed moet ook steeds nieuwe mogelijkheden bieden. Een blok is voor een peuter niet alleen een blok. Het ene moment is het een auto, het andere moment een vliegtuig of een fiets. Deze leeftijd heeft nog een onbegrensde fantasie, dus het speelgoed mag niet te gedetailleerd zijn. De pop hoeft niet te praten en te plassen. De pop hoeft geen jongetje of meisje te zijnm, het is gewoon een kind dat plast als de ‘moeder’ dat wil, niet als het water heeft gedronken.

Niet snel stuk

Goed speelgoed mag ook niet snel stuk gaan en het moet veilig zijn. Ook moet het speelgoed voorzien zijn van een gebruiksaanwijzing. Natuurlijk geldt dit laatste niet bij álle producten, sommig speelgoed (bijvoorbeeld een bal) heeft geen gebruiksaanwijzing nodig.

lijn donker geel oudersenzo
Speelgoed voor de dreumes en peuter van 1 – 4 jaar
lijn donker geel oudersenzo

Speelgoed suggesties

Een peuter wil het liefst alles zelf doen. Hij klimt op ladders en op muurtjes en springt er dan weer af. Ziet nauwelijks gevaar. Een step, slee, schommel, wip, zijn echt voertuigen voor deze leeftijd. De peuter is toe aan zijn eerste puzzel: inlegplanken, maar ook spelletjes als lotto en domino. De peuter wil ook de grotemensen-wereld imiteren met behulp van verkleedkleren, zijn eigen poppekind, maar ook een boerderij, garage, politie-auto of brandweer. Deed hij een jaar geleden zijn pop alleen nog maar in bad, nu wil hij de pop aan- en uitkleden en er uitgebreid buiten mee wandelen. Ook een theeserviesje is gewild op deze leeftijd.
De peuter van 2 jaar is het beste af met vingerverf en krijt. Vanaf drie jaar kunnen daar viltstiften en kleurpotloden aan worden toegevoegd.

Creatief materiaal

Dit creatieve materiaal behoort overigens in elk gezin aanwezig te zijn. Naast het tekenen is de peuter ook toe aan een kinderschaartje, plaksel, kleien en puzzelen. Poppenkastpoppen mogen ook in geen enkel gezin ontbreken. Vingerpoppen voor de dreumesen en peutertjes, handpoppen voor vanaf drie jaar. Handpoppen mogen niet te zwaar zijn anders speelt het te moeilijk. Poppenkast stimuleert de fantasie en verrijkt de woordenschat. Bovendien leren gesloten kinderen zich via die poppen wat beter te uiten. Kinderen kunnen via de poppen hun problemen of verdriet kwijt. Ze zeggen het niet zelf maar laten de poppen aan het woord. Een handpop is een ideaal geschenk voor een kind in het ziekenhuis.
De peuter speelt zelf. Hij speelt naast andere kinderen. Daarom is het samen spelletjes doen voor deze leeftijd nog zo moeilijk.

lijn donker geel oudersenzo
Speelgoed voor de dreumes en peuter van 1 – 4 jaar
lijn donker geel oudersenzo

Voorbeelden

Inlegplanken, puzzelplanken, puzzels, vingerverf, kwasten, kleurpotloden, vetkrijt, schaar, plakplaatjes, bellenblaas, constructiespeelgoed, blokken, timmerspeelgoed, lotto, domino, kleurenspel, prentenboeken, liedjes en verhalen op de band of cd, verkleedkleren, serviesje, dokterskoffertje, pop met toebehoren, tent of huisje, muziekinstrumenten, hobbelpaard, schommel, wip, step, driewieler, opwindspeelgoed, plastic of houten trein, garage, winkeltje, poppenkast en poppen.

Liefs Marion

Meer informatie

Wat zijn de leerdoelen tijdens het spelen? Je leest ze hier!
Spelen met goed speelgoed – Maar wat is goed speelgoed? Lees hier de tips!
Opruimliedjes – Een gezellige manier van opruimen
De Teddybeer – Van historie tot de liefste teddyberen
De winnaars van de verkiezing Speelgoed van het jaar 2019
SmartGames – Wat kun je ervan verwachten?
Themapagina: Spelen en speelgoed
Houd je kind gezond op de trampoline!
Knuffelen – Het belang van knuffelen (met de leukste knuffeldieren)
Creatieve peuter – Een Picasso in de dop
Gooien en smijten – De ontdekkende peuter
Ontdek de 7 ontwikkelingen tijdens het spelen!
Spelend opruimen
Verwennen: scoren op korte termijn?
Speelgoed voor de baby van 0 – 1 jaar

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn oudersenzo met hartje
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *