Respiratoir Syncytieel virus of RS-virus. Waar moet je op letten?

Respiratoir Syncytieel virus of RS-virus. Waar moet je op letten?

Het RS-virus is het meest voorkomende verkoudheidsvirus bij kinderen. RS is een afkorting van ‘Respiratoir Syncytieel’. Bijna alle kinderen krijgen in het eerste levensjaar een infectie met dit virus, met name in de winterperiode. Niemand zit op snotneusjes te wachten, zeker niet bij de allerkleinsten, dus wij vroegen ons af of besmetting ook te voorkomen is? En mocht dat niet lukken, hoe je dan er het beste mee om kunt gaan.

Wat is een Respiratoir Syncytieel- of RS-virusinfectie?

Een RS-virusinfectie is een luchtweginfectie die wordt veroorzaakt door het respiratoir syncytieel virus. Het virus wordt gezien als een van de belangrijkste veroorzakers van verkoudheid. Voor volwassenen blijft het dan bij deze verkoudheid, maar vooral bij zeer jonge kinderen kan de verkoudheid overslaan op de lagere luchtwegen.

Besmetting met het RS-virus

Het RS-virus komt zoveel voor, dat ieder kind er wel een keer mee wordt besmet in de eerste levensjaren. Het virus is erg besmettelijk, je kunt het al doorgeven door te hoesten of niezen (druppeltjes in de lucht), maar ook met je handen. Ook blijft het virus urenlang in leven op speelgoed of andere voorwerpen.
Zeker kinderen die op een kinderdagverblijf verblijven, krijgen het al in hun eerste levensjaar. Het virus wordt overgedragen door direct contact (handcontact, knuffelen, inademen van uitgehoeste lucht). Baby’s raken vaak besmet door contact met een volwassene die gewoon verkouden lijkt.

Risicogroep

Baby’s met hart- of longproblemen, premature kindjes en baby’s met een niet goed werkend immuunsysteem, zijn extra vatbaar om een ernstige infectie aan de luchtwegen te ontwikkelen.

lijn groen oudersenzo
Respiratoir Syncytieel virus of RS-virus. Waar moet je op letten?

Ziekteverschijnselen RS virus

De tijd tussen besmetting en de eerste ziekteverschijnselen varieert van 2 tot 8 dagen. De meest voorkomende klachten zijn een neusverkoudheid, hoesten, lichte koorts. Een eerste infectie op kinderleeftijd kan ernstig verlopen en gepaard gaan met koorts, benauwdheid, longontsteking of bloedvergiftiging (sepsis). Daarnaast kan een RS-infectie oorontsteking bij kinderen veroorzaken. Vooral baby’s tot 6 maanden kunnen behoorlijk ziek worden van het virus. Doordat hun luchtwegen nog erg smal zijn, kunnen zij het snel(ler) benauwd krijgen. Ook is hun immuunsysteem nog niet volledig ontwikkeld, zodat ze minder goed het virus kunnen opvangen.

Bij een herinfectie zijn de symptomen veelal mild. Bij ouderen en bij mensen met een onderliggende hart- of longaandoening kan RS-virusinfectie griepachtige verschijnselen geven en neemt de kans op het ontwikkelen van een longontsteking toe.

Borstvoeding

Bij kinderen jonger dan 100 dagen die borstvoeding krijgen, heeft de ziekte vaak een milder verloop.

Behandeling RS virus

Behandeling van een RS-virusinfectie is in de meeste gevallen niet nodig en is het een kwestie van je kindje goed uit laten zieken. Veelal verdwijnen de klachten vanzelf na een paar dagen tot een week. Overleg met een huisarts is raadzaam wanneer:

  • Iemand erg benauwd is;
  • Iemand hoge koorts heeft (hoger dan 39 graden);
  • Iemand langer dan 3 dagen koorts heeft;
  • Een kind jonger dan 3 maanden koorts heeft;
  • Kinderen tot 1 jaar niet goed drinken of eten.

Wanneer je kindje erg benauwd is, kan de huisarts wat neusdruppels of een inhalatiemiddel voorschrijven. Als je kindje bijna geen lucht meer krijgt en daardoor slecht gaat drinken kan hij bij signalen van uitdroging, worden opgenomen in het ziekenhuis.

Voorkomen van besmetting

Besmetting is bijna niet te voorkomen en helaas is je kindje ook niet immuun als hij het een keer heeft gehad. Het RS-virus bevindt zich in de neus en keel van geïnfecteerde personen en kan overgedragen worden door druppeltjes die vrijkomen tijdens hoesten, niezen en praten. Besmetting vindt plaats via de neus, ogen of mond.

Een persoon met het RS-virus kan anderen besmetten voordat hij zelf ziek wordt. Iemand is niet meer besmettelijk als hij helemaal beter is. Kinderen onder 2 jaar zijn langer besmettelijk.

Praktische tips

Maak speelgoed en andere dingen waar speeksel en snot van verkouden kinderen op kan zitten iedere dag schoon.

Gebruik bij hoesten en niezen een papieren zakdoekje.

Heb je geen papieren zakdoek bij de hand? Houd dan je hand voor de neus en mond. Je kunt ook in de in de plooi van de elleboog hoesten en niezen.

Gooi het zakdoekje na gebruik weg.

Was regelmatig je handen met zeep, zeker na een flinke hoest- en niesbui.

Leer kinderen ook netjes te hoesten en te niezen.

liefs Marion

Meer informatie

Bereid je gezondheid goed voor op de herfst
De ins & outs van het RS-virus
Snotneus – Hoe los je het op?
Het coronavirus of wuhanvirus
Natte neuzentijd! Alles over verkoudheid
Moeder is ziek: hoe overleef je dat?
Hoe laat je een kind medicijnen innemen?
Koorts – Waar is koorts goed voor? Wat kun je er aan doen?
Medisch alfabet

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *