Snotneus – Hoe los je het op?

Bliep, bliep, bliep.
“Dat is dan 7,49 euro, alstublieft.” Als trotse eigenaar van vier dozen tissues loop ik de supermarkt uit. Het is weer zover. De snotneuzen mogen van zolder worden gehaald en afgestoft worden. De R is weer in de maand. Een veelvoorkomende zin. Ik had hem ook liever willen ontwijken, maar ik ontkom er niet aan. De achttiende letter van het alfabet is weer in de maand. Dat is origineler. Dan kies ik daar wel voor.

Snotneus - Hoe los je het op?

Wat is een snotneus?

Een snotneus is een ontsteking aan het slijmvlies van de neus. Vaak gaat dit gepaard met een ontsteking in de bijholtes en keel. Een snotneus kan veroorzaakt worden door een virusinfectie of een allergische reactie.
Kinderen kunnen tijdens verkoudheid ook “snotogen” krijgen. Wanneer ze net uit bed komen kunnen hun ogen dicht zitten. Het beste kun je dit weghalen door een watje met gekookt water (uiteraard laten afkoelen) vanaf de zijkant naar de neus toe wrijven.

Groen of helder snot

Een snotneus begint met helder snot, dat komt omdat het lichaam snel alle bacteriën eruit wil krijgen. Gaat de kleur van het snot over in geel of groen dan heeft jouw kindje een waarschijnlijk een grotere infectie onder de leden. Je ziet dan vaak bij een infectie dat er meerdere symptomen te herkennen zijn zoals: koorts en hoesten.

Wat kun je er tegen doen?

Zoutoplossing

In principe kun je niets doen om sneller van een verkoudheid af te komen. Wel zijn er middelen om de klachten te verminderen. Zoals een zoutoplossing kopen bij de drogist in sprayvorm. Natuurlijk kun je ook zelf een zoutoplossing maken. De verhouding is als volgt: gebruik 9 gram keukenzout en meng dit met 1 liter lauw water. Bij de apotheek kun je een spuitje halen om dit in je neus te spuiten. Voor een kindje jonger dan één jaar gebruik je één milliliter per neusgat. Is je kindje ouder dan één jaar dan mag je 2 milliliter gebruiken per neusgat.

Ui

Wijsheid van mijn grootmoeder: Zet een gepelde en gesneden ui naast je bed in een bakje. Je kunt zo heerlijk door je neus ademhalen en wordt in de ochtend niet meer wakker met een droge mond.

Voorkomen is beter dan genezen

Weer zo’n gezegde dat weinig originaliteit kent, maar de maker van dit gezegde heeft wel een punt. Maar is een snotneus dan te voorkomen? Probeer te achterhalen waar de snotneus vandaan komt. Als jij of jouw kind langdurig last hebben van een snotneus kan daar een diepere oorzaak onder liggen. Zo kan het zijn dat je aangetaste neusslijmvliezen hebt of een chronische holteontsteking of last hebt van een allergie. Mocht je je afvragen of dit bij jou het geval is, bezoek dan de huisarts voor een check.

Versterk de weerstand

Zoek de buitenlucht op. Maak een heerlijke wandeling door de bossen. En wat geeft nou motivatie om dit ook elke dag even te gaan doen? Juist ja, de trouwe viervoeter. Een huisdier versterkt de weerstand. Het hebben van een hond heeft een positief effect tegen een luchtweginfectie. Voor de poezenhouders onder ons, zij helpen ook aan het versterken van de weerstand. Hoewel de hond hier net wat beter in is.

Snuitneus

Je zou haast denken dat ik een spelfout maak, maar ga het nu echt hebben over het snuiten van de neus. Maar is snuiten de juiste keuze tijdens een snotneus? Het zachtjes ophalen van je neus is de beste manier om je neus te ontdoen van snot. Doordat je door het ophalen van je neus het snot doorslikt wordt het aangevallen door het maagzuur. Deze aanval overleven de bacteriën en virussen niet.

Wil je toch graag jouw kindje leren snuiten, omdat je die snotbellen die tot aan hun mond dalen zat bent? Zorg er dan voor dat je kind zachtjes snuit. Maar hoe ga je dit voor elkaar krijgen? Is jouw kind twee jaar of ouder? Dan heb je de juiste leeftijd om te leren snuiten. Oefenen gaat het beste met een volle neus. Maak er een spelletje van. Wie heeft als eerste zijn/haar knikker aan de andere kant van de tafel door met je mond te blazen? Vervolgens laat je zien hoe je door je neus blaast. Wees Haasje Hup en blaas overdreven uit je neus en doe er meteen een hazenspong bij. Een lach verzekerd.

BLIEP, BLIEP, BLIEP! “Dat is dan 0,89 cent alstublieft.” Met een netje uien onder mijn armen loop ik de winkel uit. Als laatste tip: Zorg ervoor dat je geen uienhachee eet de dag voordat je aan een snotneus begint.

Liefs Anita

Meer informatie

Wat is een verkoudheid eigenlijk precies?
Snotneuzen en snottebellen, hoe los je het op?
RS-virus. De ins & outs
Natte neuzentijd: Alles over verkoudheid

Bronvermelding

Tekst: Anita Schokker
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *