De ochtendspits in een gezin

‘MAMA !! WAAR ZIJN MIJN SOKKEN?!

Je trommelvliezen trillen. Terwijl je de baby de fles geeft probeer je tegelijkertijd met je voorhoofd een pot pindakaas open te draaien. Goedemorgen, een nieuwe dag is aangebroken.

De ochtendspits in een gezin

De ochtendspits

Elk gezin kent het, de ochtendspits. Een geroutineerde (maar verassend genoeg toch elke ochtend een chaotische) vorm van wakker worden.
De wekker is het startsein, de voordeur de finish en alles daar tussenin een marathon. Maar hoe zorg je ervoor dat de ochtendspits veranderd in een relaxed rondje op cruise control?

Mise en place (maar dan met sokken)

Een goede voorbereiding is het halve werk. In een druk gezin heeft ieder gezinslid zijn of haar eigen dingetjes. Vader zoekt die ene stropdas voor een belangrijks presentatie, puber zoekt zijn oordopjes, tiener verwacht dat je uit het niets een bus haarlak tevoorschijn tovert en dan heb je baby… baby poept en verwacht onmiddellijke schoonmaak, een flesje melk, een boermassage en koetsjie koetsjie aandacht. En jij als moeder moet dat allemaal maar even coördineren tijdens het wakker worden. Het is daarom handig om voorbereid te wezen op dit soort tijdrovende zaken.

Kleding klaarleggen

Kies alvast de kleding uit dat de volgende dag gedragen moet worden, inclusief stropdassen, sokken,haarbandjes en oorbellen. En leg ze op een vaste plek in de slaapkamers, dat scheelt een hoop zoekwerk.

Lunch

Maak alvast de lunchboxen gereed voor de volgende dag.
Met een groot gezin scheelt dat zomaar tien minuten. Dan kan je mooi even een extra kop koffie pakken en het ochtendnieuws kijken.

Maak een lijstje

Alles wat je opschrijft hoef je niet te onthouden.
Maak voordat je gaat slapen een lijstje met taken. Geloof me, je valt zo een stuk rustiger in slaap en ook wakker worden gaat een stuk makkelijker. Je hoeft tijdens de ochtendspits immers niet honderd vakjes tegelijk open te doen in je hoofd, want die staan mooi gesorteerd op papier.

Tijd voor elkaar

De bespaarde tijd is uiteraard het beste te besteden aan elkaar.
Bespreek tijdens een licht ontbijtje de verwachtingen van de dag. Staan er wiskundetoetsen op het programma ? Gaan jullie na school even ‘chillen’ in de stad ? Is baby vandaag van plan om zijn poeprecord te verbreken ? Het is fijn om als gezin even stil te staan bij elkaars bezigheden. Door de drukte van alledag zijn we al snel geneigd om langs elkaar heen te leven, en dat is zo zonde.

Ochtendhumeur

Heb je na al deze lastenverlichtende omstandigheden toch nog een ochtendhumeur? Het kan allemaal nog slechter, count your blessings.
Want hoe druk ze ook zijn, je zou niet zonder ze kunnen toch?

Liefs Mike

Extra informatie

Me-time voor moeders: Begin je ochtend met rust en energie
Het einde van de ochtendstress, met deze handige tips!
Maandagochtend kwart voor zes

Bronvermelding

Tekst: Mike
© afbeelding: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *