Goed advies in je kraamweek: volg je gevoel!

Tips voor de kraamweek

Na negen maanden wachten, de nodige weeën wegpuffen en persen alsof je leven ervan afhangt, is het moment eindelijk daar: je baby is er! Met de komst van de baby begint ook direct de kraamweek. Tijdens deze week helpt de kraamhulp jullie bij alles wat er komt kijken bij het hebben van een kindje. Van het verschonen van de luiers tot het maken van een badje en van borstvoeding geven tot het uitkoken van de speentjes. (Hoog)zwanger? Lees dan deze ultieme 6 tips zodat je optimaal kunt genieten van deze eerste week met je baby.

Pak je rust (nu het nog kan)

Door de adrenaline ben je de eerste dagen niet te stuiten. Mits je onderkantje er redelijk ongeschonden vanaf is gekomen, sprint je met gemak de trap op en af, smeer je nog een extra beschuitje voor het kraambezoek en ben je continue in de weer met de baby. Allemaal leuk en aardig, maar juist in de kraamweek is het belangrijk om je rust te pakken. Geloof ons: je kan het goed gebruiken. Je lichaam heeft een topprestatie geleverd en heeft, ondanks die rush of energy, echt de tijd nodig om te herstellen. Dat betekent minimaal 1x per dag (bijvoorbeeld van 12:00 tot 15:00) een momentje voor jezelf. De kraamhulp, papa of familie neemt in deze uurtjes met liefde de zorg voor jullie baby op zich. Dus hup naar bed en je rust pakken.

Beperk het bezoek

Natuurlijk wil je je kersverse spruit aan de hele wereld laten zien, maar probeer het aantal visites op een dag te beperken. Je hebt je energie hard nodig om te herstellen, jullie ritme te vinden en alle informatie van de kraamhulp in jullie op te nemen. Voel je dus niet bezwaard om bezoek uit te stellen tot een week (of twee/drie) na de bevalling. Komen er toch mensen op kraamvisite? Stuur ze dan naar een half uurtje weg. Vind je dit lastig? Vraag dan de kraamhulp of je partner of zij dit willen doen.

lijn groen oudersenzo
Tips voor de kraamweek

Benut de kraamhulp

De kraamhulp, als je een goede treft, is als een reddende engel de eerste, vaak nog onzekere, week met je baby. Zij vertelt je alles over de verzorging van je kindje, geeft je de nodige tips & tricks en zorgt ervoor dat je na deze week vol zelfvertrouwen aan je nieuwe leven als moeder kunt beginnen. Geen klik met je kraamhulp? Twijfel dan niet en bel direct het kraambureau voor een vervanger. Even niet leuk, maar echt de moeite waard. Je kraamweek moet namelijk vooral fijn zijn en daar hoort een net zo’n fijne kraamhulp bij.

Bestel lekker online

Te weinig luiers? Nog extra hydrofiele doeken nodig? Of is het kraamverband op? Je kunt natuurlijk je man richting de supermarkt of babywinkel sturen, maar de kans dat meneer terugkomt met het verkeerde merk (of nog erger: een stringvariant inlegkruisje) is redelijk groot. Bestel dus gewoon gemakkelijk al je babyspullen online. Sommige webshops leveren zelfs nog dezelfde dag!

Maak heel veel foto’s en video’s

Cliché maar waar: de tijd vliegt voorbij met een kleintje. Voor je het weet blaast je kindje zijn eerste kaarsje uit en is je baby officieel een dreumes. Maak dus vooral de eerste week heel veel foto’s en video’s van je newborn. Ze veranderen namelijk zo snel en foto’s zijn een kostbare herinnering aan die eerste dagen, weken en maanden van je zoon of dochter.

Luister naar je gevoel

Altijd al een goed advies en in je kraamweek al helemaal: volg je gevoel. Al die goedbedoelde adviezen van je (schoon)moeder en vriendinnen (en vergeet vooral Google en online fora niet) zijn heel lief, maar kunnen je ook doen twijfelen. Je gevoel volgen is dan ook het allerbelangrijkste. Jij kent je kindje immers het beste.

Wat is jouw ultieme tip voor de kraamweek?

liefs Marion

Meer informatie

Wat wordt verstaan onder kraamtijd?
Kraamvisite, zo houd je het voor je baby fijn
Kraamtranen en babyblues tijdens de kraamperiode
De meest voorkomende kraamtradities. Waar kies jij voor?
Kraamtijd, wat kun je allemaal verwachten?
De kraamtijd, een bijzondere maar soms ook onzekere tijd
Kraamtradities in binnen- en buitenland
Geboortebedankjes, een leuke geste voor het kraambezoek
Tips voor een fijne kraamtijd
Kraamcadeaus waar je nieuwe ouders écht blij mee maakt

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *