Tips voor de kraamvisite: Dit zijn de do’s & donts!

Je zus of je beste vriendin is bevallen. Natuurlijk wil je zo snel mogelijk haar kleine wondertje bewonderen. Je bent blij voor haar dat alles goed is gegaan en popelt om langs te gaan. Misschien handig om even deze kraamtips te bekijken, voor je de deur uit vliegt om haar te gaan feliciteren. Want wat zijn de do’s & don’ts van de kraamvisite?

Tips voor de kraamvisite: Dit zijn de do's & donts!

1) Kondig je kraamvisite aan!

Hoe blij of enthousiast je ook bent en hoe goed je bedoelingen ook zijn, ren niet als een kip zonder kop onaangekondigd naar de kraamvrouw toe. Maak eerst een afspraak en houd rekening met het feit dat het nieuwe gezinnetje nog veel rust nodig heeft en vooral ook aan de nieuwe situatie moet wennen. Alles is immers nieuw voor ze. Geef ze die ruimte en maak daarom eerst een afspraak voordat je, gewapend met dat speciale cadeau, voor hun deur staat. Bel op een gelegen moment of stuur een berichtje zodat de ouders op een voor hun passend moment, kunnen reageren. Meestal staan op het geboortekaartje de rusttijden, houd daar goed rekening mee.

De kraamvrouw bepaalt

De kraamvrouw kan dan bepalen wanneer het haar het beste uitkomt. Hoe dichter je bij haar staat, hoe sneller dit waarschijnlijk zal zijn. En heb je eenmaal die afspraak? Kom dan op tijd; op tijd betekent dus ook ‘niet te vroeg’. Vaak wordt er rekening gehouden met het plannen van kraamvisite, met de rusttijden van moeder en kind. Het is dan niet zo handig wanneer je veel vroeger of later komt en beiden net liggen te rusten.

2) Kraamtranen

De derde kraamdag kan een emotionele dag worden. Vaak komen deze dag de emoties vrij – vaak in de vorm van tranen – van de kraamvrouw, de zogenaamde kraamtranen. Wees dan niet teleurgesteld dat je bezoek niet zo gezellig is, zij kan er namelijk ook niks aan doen. Geef haar de ruimte om die tranen de vrije loop te geven. Ook dit hoort erbij.

3) Alle baby’s zijn prachtig

Al vind je de baby de lelijkste die je ooit hebt gezien, de ouders zullen hem prachtig vinden en dat willen ze natuurlijk ook van jou horen! Zij zijn trots op hun kleintje en willen dit ook graag van jou horen. Wil je niet liegen? Dan kun je best andere omschrijvingen verzinnen, zoals ‘lief’, ‘klein’ of ‘schattig’. Houd je er trouwens ook rekening mee dat wanneer je bij het kindje gaat kijken en je je onbespied waant, dat de babyfoon kan aan staan en de ouders alles wat je zegt over het kindje, mee kunnen luisteren? Het zou behoorlijk gênant zijn wanneer je, gebogen over de wieg, tegen je partner zegt ‘Goh, wat een lelijk kind’, terwijl de ouders dit op afstand kunnen horen. Niemand zit hierop te wachten.

Smaken verschillen

Natuurlijk geldt dit ook voor de naam. De ouders hebben de naam ongetwijfeld heel overwogen verzonnen en niemand zit dan op jouw ‘eerlijke mening’ te wachten. Je zou ze hiermee zelfs kunnen kwetsen. En smaken verschillen nou eenmaal.

4) Schoon en fris!

Uiteraard wil je even knuffelen met de baby! Houd er echter rekening mee dat een baby nog niet zoveel weerstand heeft. Knuffelen met een koortslip is bijvoorbeeld uit den boze. Beter kun je dan uit zijn buurt blijven. Die knuffel krijgt hij wel wanneer jij weer bent genezen. Maar ook zonder koortslip, is het handig eerst even je handen te wassen voor je de baby bij je neemt. Denk er gewoon zelf aan, zodat de ouders dit niet hoeven te vragen. Voel je ook niet beledigd, wanneer dit wel gebeurt. Het is toch logisch dat de ouders het beste voor hun kindje willen? Was daarom je handen gewoon uit jezelf. Dan voel jij je niet terecht gewezen en de kersverse ouders zullen dit gebaar alleen maar waarderen.

Knuffelen is geen recht

Houd er rekening mee dat het knuffelen met de baby een keuze is van de ouders. Het is geen ‘recht’ van het kraambezoek. Als de ouders het liever niet willen, respecteer dit dan. Ze zullen hier ongetwijfeld een goede reden voor hebben.

5) Vermijd tips en adviezen

Het is bij de verzorging en ontwikkeling bij baby’s net zoals bij voetbal. Iedereen heeft er een mening over en moet deze blijkbaar verkondigen. Kersverse ouders zitten hier echt niet op te wachten. Het kan zelfs enorm irritant zijn. Kom gewoon voor de gezelligheid en laat de ‘betweterigheid’ lekker thuis. Zij hebben een kraamverzorgster die hun met raad en daad bij staat en als ze jouw advies willen hebben, zullen ze daar ongetwijfeld om vragen. Doen ze dat niet? Houd dan gewoon je wijze raad voor je.

6) Wees hulpvaardig

Bied aan of je ergens mee kan helpen, leg de kraamvrouw lekker in de watten. Is ze alleen? Dan kun je zelf een kop koffie zetten in plaats dit aan haar over te laten. Misschien kun je ook nog ergens anders mee helpen? Wellicht die vaat wegwerken die nog op het aanrecht staat? De eerste weken met zo’n kleintje kan zeer vermoeiend zijn. Een beetje hulp is ongetwijfeld welkom.
Neem je bijvoorbeeld bloemen mee? Zet ze zelf in een vaas, zeker als de kraamverzorgster niet in de gelegenheid is dit te doen.

7) Blijf niet hangen

Natuurlijk wil je uitgebreid knuffelen met de baby en alle verhalen aanhoren hoe de bevalling is gegaan, maar hoe leuk alles ook is, het is ook heel vermoeiend voor de net bevallen vrouw. Ze zal haar energie moeten spreiden, dus dat betekent dat je beter niet te lang kan blijven hangen. Hoe leuk en gezellig het ook is. Een uurtje is vaak lang genoeg. Er komt vanzelf weer een tijd dat het allemaal weer langer kan duren, maar die eerste tijd hebben moeder en kind ook voldoende rustmomenten nodig.

Veel mensen vinden het vervelend om kraamvisite weg te sturen, dus hak zelf die knoop door en stap na een uurtje na een laatste stevige knuffel, de deur weer uit.

liefs Marion

Extra informatie

10 dingen die je beter niet kunt zeggen tijdens het kraambezoek
Kraamvisite, zo houd je het voor je baby fijn
Wat wordt verstaan onder kraamtijd?
Goed advies in je kraamweek: volg je gevoel!
De meest voorkomende kraamtradities. Waar kies jij voor?
Kraamtijd, wat kun je allemaal verwachten?
De kraamtijd, een bijzondere maar soms ook onzekere tijd
Kraambezoekboek, voor bijzondere boodschappen van het kraambezoek

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *