Make-up voor kinderen: Alles wat je als moeder moet weten

Make-up voor kinderen: Alles wat je als moeder moet weten!

Veel dametjes in de dop zijn al op jonge leeftijd dol op make-up. Als moeder van een dochter zul je vast wel eens een lipstick hebben teruggevonden tussen de spullen van je kleine meid. Hoe ga je hiermee om? Kan het kwaad? En vanaf welke leeftijd kun je ze voorzichtig met kinder make-up laten experimenteren?

Kindvriendelijke make-up

Een kinderhuidje is nog teer en dun. Om precies te zijn: vijf keer droger en dunner dan die van ons volwassenen. Dit heeft tot gevolg dat schadelijke stoffen veel sneller worden opgenomen. Dat wil je niet voor je kind! Gelukkig zijn er ook kindvriendelijke varianten, zonder toxicologische stoffen en biologisch afbreekbaar. We hebben een paar goede alternatieven voor je op een rijtje gezet.

Nagellak op waterbasis

Wist je dat nagellak samen met haarkleuring op nummer 1 staat als het gaat om meest chemische verzorgingsproducten? Ze zijn het meest schadelijk voor onze gezondheid. De chemicaliën in nagellak dringen namelijk door je nagels heen het lichaam in. Gebruik liever nagellak op waterbasis bij je kleine prinses. Nagellak op waterbasis bevat geen weekmakers, formaldehyde, aceton en zware metalen. Daarnaast is het vrij van parfum en biologisch afbreekbaar. Milieu- en kindvriendelijk dus!

lijn groen oudersenzo
Make-up voor kinderen: Alles wat je als moeder moet weten!
Make-up voor kinderen: Alles wat je als moeder moet weten!

Oogschaduw, blush en lipstick voor kids

Oogschaduw, blush en lipstick voor kinderen komen vaak als make-up-set. Een schattige paarse of roze box in de vorm van een hartje, vlinder of met hun favoriete Disney-prinses erop. Check de verpakking voor aankoop altijd eerst goed op synthetische kleurstoffen, synthetische parfum en andere irriterende stoffen. Veel van deze sets zit namelijk vol met twijfelachtige ingrediënten. Er zijn verschillende merken die hierop inhaken en eco make-up voor kinderen aanbieden. Green Jump, Luna Star Organics, INDISHA en No Nasties bijvoorbeeld. 100 procent natuurlijke make-up, handig voor jonge kinderen maar bijvoorbeeld ook voor moeders die last hebben van allergieën.

Mascara voor pubermeiden

Mascara heb je liever niet als ze te jong zijn, maar eenmaal de puberteit bereikt dan wint de nieuwsgierigheid het vaak van de gehoorzaamheid en zal je dochter haar eerste wimper make-up gaan uitproberen. Met kinder make-up hoef je bij je puberdochter waarschijnlijk écht niet meer aan te komen. Een goed alternatief is biologische mascara voor volwassenen. Net als bij de bio oogschaduw, blush en lipstick zijn hier geen toxicologische stoffen aan toegevoegd. Een lesje make-up voor ‘grote meiden’ is wellicht ook geen slecht idee, om vlekken en rode ogen te voorkomen!

Vanaf welke leeftijd kan kinder make-up?

Oke nu we het aanbod in kaart hebben, volgt een vraag die binnen vele gezinnen speelt: vanaf welke leeftijd kan make-up voor kinderen? De meningen hierover lopen sterk uiteen. Enerzijds is er de trend van jonge meiden die zichzelf opwerpen als beautyvlogger op YouTube en Instagram, anderzijds is er een tegenbeweging die massaal kritiek uit op jonge meiden met make-up. Als we het gemiddelde peilen van reacties op mama forums, dan komt hieruit naar voren dat de meeste moeders de overstap naar de middelbare school aanhouden als wenselijk moment. Mits de dochter er op dat moment zelf aan toe is! Het is natuurlijk aan elke ouder zelf om dit moment te bepalen. Producten als mascara, eyeliner en oogpotlood moet je zeker niet op jonge leeftijd stimuleren. Deze verfijnde make-up-technieken vragen om een volwassen hand.

Make-up voor jongens

Lange tijd rustte er een taboe op, maar sinds de ongeneeslijk zieke Tijn in 2016 bij Serious Request zijn nagellakactie lanceerde lijken de eerste voorzichtige stappen te zijn gezet voor jongens met make-up. Zeker als je zoon in zijn puberteit door een gothic-fase gaat, is de (zwarte) nagellak vaak niet aan te slepen. Wat je ook regelmatig ziet zijn jongens met een lichte eyeliner of jongens die make-up gebruiken om hun acné te verhullen (niet zo verstandig bij huidontstekingen trouwens). In een genderneutrale samenleving, die zich steeds meer begint te ontwikkelen in Nederland, is een open mindset voor jongens met interesse in beauty en make-up ons advies.

Biologische make-up voor moeders

We haalden het net al even aan: al die voordelen van make-up op natuurlijke basis gelden niet alleen voor de kids, maar ook voor jou als moeder. Omdat je allergisch bent voor bepaalde ingrediënten bijvoorbeeld, omdat #doemaarlekkerduurzaam je motto is of omdat je jouw huid gewoonweg niet wilt blootstellen aan al die giftige stoffen. Biologische producten zullen uiteindelijk niet alleen effect hebben op je binnenkant, maar ook op je looks. Het is wetenschappelijk bewezen dat onze huid en haren zich op den duur aanpassen aan niet natuurlijke stoffen die make-up en zeep bevatten. Stop je met het gebruik van deze producten, dan herstelt de natuurlijk balans in je lichaam. Een aanrader dus!

Liefs Marlouk

Meer informatie

Kindermake-up, vanaf welke leeftijd?
Kleine fashionista in huis? Deze kleding is helemaal on trend!
Zo ontwikkelt jouw kind een eigen kledingstijl
Hoe vergroot je zijn zelfvertrouwen?

Bronvermelding

Tekst: Marlouk Rodijk
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *