Van jeugdpuistjes tot de eerste crush!

Van jeugdpuistjes tot de eerste crush!

Jeugdpuistjes, een groeispurt, overmatig zweten, de hele tijd trek. Het valt allemaal niet mee. De puberteit is geen pretje! Hoe overleef je de eerste crush van je kind? Het eerste liefdesverdriet? Discussies om niets. Volg deze spoedcursus dealen met pubers!

Men neme:

– één of meerdere pubers in huis
– ruimdenkende ouders met een gezonde dosis begrip
– hormonen, hormonen, hormonen

Een recept voor ellende? Niet altijd! De puberteit heeft leuke en minder leuke kanten. Hoe houd je het een beetje in balans thuis als vader of moeder? En hoe kun je puberkids het best adviseren en supporten?

Help jeugdpuistjes!

Zo rond hun twaalfde krijgen de meeste kinderen hun eerste jeugdpuistjes. Een onschuldige vorm van acne, die rond het twintigste levensjaar vanzelf wegtrekt. Waarom hebben pubers hier met name last van? In de puberteit neemt de productie van hormonen toe. Die zorgen ervoor dat de talgklieren meer talg produceren. De kans op puistjes wordt hiermee aanzienlijk groter. Hoewel het een onschuldige aandoening is, kan het wel degelijk impact hebben op het leven van je kind. Misschien wordt hij of zij ermee gepest of heeft het invloed op het zelfvertrouwen van je zoon of dochter. Houd dit goed in de gaten als ouder.

lijn groen oudersenzo
Van jeugdpuistjes tot de eerste crush!

Discussies om niets

Een aanzienlijk deel van de jongeren ontwikkelt probleemgedrag in de puberteit. Pubers gaan op zoek naar zichzelf, naar een eigen identiteit. Grenzen ontdekken en experimenteren met gedrag. Pubers houden zich voornamelijk met hun eigen omgeving bezig. Ze zijn zo gericht op het vinden van een houding dat ze er niet aan toe komen om ook nog rekening te houden met een ander. Dit kan thuis tot behoorlijk wat discussies leiden en vraagt van zowel ouders als pubers om een andere omgangsvorm. Vaak zit er niets anders op dan blijven herhalen. Pubers zijn overigens ook erg vergeetachtig, dus het herhalen van regels en normen is een actiepunt in de puberteit!

Menstruatie

95 procent van de meisjes wordt tussen haar elfde en vijftiende voor het eerst ongesteld. In sommige gevallen iets eerder of later. De leeftijd waarop een meisje voor het eerst ongesteld wordt is voor een groot deel erfelijk bepaald. Er zijn gevallen bekend van meisjes die al op hun negende menstrueren. Het is daarom goed om je dochter hier tijdig op voor te bereiden. Ga in gesprek en vertel haar hoe het zit en waarom het zo is dat vrouwen ongesteld worden. Ze zal haar eerste menstruatie dan als veel minder heftig ervaren, dan wanneer ze dit onvoorbereid voor het eerst ervaart. Een eerste menstruatie ontstaat niet zomaar. Het lichaam is zich al maanden aan het voorbereiden en zal in die periode lichte afscheiding loslaten. De eerste keer ongesteld kan wel hevige buikkrampen veroorzaken, maar er komt vaak nog niet zo veel bloed los. Ook dit komt langzaam op gang.

De eerste verliefdheid

Tijdens de puberteit gieren de hormonen door het lichaam van een kind. Doordat de de geslachtshormonen in deze leeftijdsfase volop in ontwikkeling zijn, zijn kinderen extra gevoelig voor hormonen als dopamine. Gevoelens van verliefdheid en verdriet – als de liefde niet beantwoord wordt – kunnen opspelen.Vanaf een jaar of 13 groeit bij jongeren de behoefte aan intimiteit: knuffelen, zoenen en seks. Als ouder is het belangrijk om met je kinderen te praten over seksualiteit, een onderdeel van de opvoeding dat lang niet iedereen gemakkelijk vindt. Door te praten over liefde en seksualiteit, leert u het kind dat ij of zij bij jou terecht kan met vragen en problemen.

Liefdesverdriet

Wekenlang liep je puberzoon of -dochter fluitend door het huis, maar ineens is alles anders. Liefdesverdriet kan een enorme impact hebben op een puber. Wanneer de relatie stukloopt of de liefde onbeantwoord blijft, kan dit het zelfvertrouwen van een puber enorm onderuit halen. Emoties van zich gedumpt, ingeruild, in de steek gelaten, afgewezen of belazerd voelen volgen elkaar in raptempo op. Deze periode van liefdesverdriet kan heel intens zijn en het kan soms maanden duren voordat de jongere hier echt helemaal over heen is. Als ouder weet je waarschijnlijk zelf nog wel hoe jouw eerste gebroken hart voelde. Helemaal KUT! Je kunt het best een schouder bieden om op uit te huilen en wellicht wat troostende woorden. “Het gaat écht over!”

Liefs Marlouk

Meer informatie

Acne of jeugdpuistjes, een vervelend probleem
Wat zijn de verschillende fases van de puberteit?
Mijn puber schaamt zich voor mij!
Pubertijd en onzekerheid gaan hand in hand. Hoe ga je als ouder hiermee om?
11 Aanwijzingen dat je een puber in huis hebt
Heeft jouw puber een grote mond?
Hoe communiceer je met een puber?
Eerste hulp bij lastige pubers
En ineens was je kind een puber

Bronvermelding

Tekst: Marlouk Rodijk
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *