Wat komt er kijken bij een verhuizing?

De beslissing is gevallen: jullie gaan verhuizen. Een mooi, nieuw droomplekje is gevonden. Maar dan komt de verhuizing nog. Wat komt er allemaal kijken bij een verhuizing? Welke keuzes liggen er allemaal op je te wachten? Natuurlijk zal dit per situatie verschillen, want je zult bij een nieuwbouwhuis niet meer hoeven te verbouwen, om maar even een voorbeeld te geven. Maar er zijn keuzes die eigenlijk altijd wel aan de orde zijn.

Wat komt er kijken bij een verhuizing?

Maak een lijst

Om niet het overzicht te verliezen kan je het beste een lijst aanleggen met alles wat er te regelen valt. Zo schep je voor jezelf overzicht en rust, omdat je niet alles hoeft te onthouden. Schiet je weer iets te binnen, dan noteer je dit op je lijstje. Wees slim en zet er een datum bij waarop je dit uiterlijk gedaan moet hebben.

Inpakken en opruimen

Alles moet natuurlijk ingepakt worden, maar veel kan pas op het laatste moment. Toch kan je al lang van tevoren gaan beginnen. Bijvoorbeeld met de spullen op zolder, die je niet of niet vaak gebruikt. En dat is ook wel zo slim. Zo kan je steeds een klein stukje doen. Kijk wat je er mee moet en wat er eigenlijk best weg kan!

Welke vloer kies je

Zoals gezegd moeten er allerlei keuzes gemaakt worden, ook over de vloer. Er zijn talloze soorten vloeren en bedekkingen waar je uit kiezen kunt. Ga je voor hoogpolig tapijt, een betonnen vloer, hout of kies je toch liever voor PVC of laminaat? Ze hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen. En het lijstje is nog veel langer dan dit. Je zult voor jezelf af moeten vragen wat je van je vloer verlangt:

Welke sfeer moet het uitdragen? (Kleur, materiaal, patroon)

Hoe sterk moet je vloer zijn?

In welke ruimte komt het te liggen? In natte ruimtes zal je lang niet alle materialen kunnen gebruiken.

Wat gebeurt er allemaal in het vertrek en wat doet dit met de vloer? Een vloer waar met modderlaarzen overheen gelopen wordt moet je goed schoon kunnen houden, terwijl een vloer waar je veel met blote voeten loopt wel fijn is om niet te koud aan te voelen.

En dan ben je er dus nog niet. Stel dat je gaat kijken bij PVC-vloeren bij Laminaatparket.nl.

Wat zijn de voordelen van PVC of laminaat?

Je bent gezwicht voor de voordelen van PVC of laminaat, want beide vloeren zijn onderhoudsvriendelijk. Daarnaast is PVC vriendelijker wat geluid betreft en ook nog eens waterbestendig, dus kan het prima in een natte ruimte gebruikt worden. En PVC is ook nog eens beter bij vloerverwarming dan laminaat. Stel dat je dus gekozen hebt voor PVC. Klaar, denk je. Maar dan komen er toch nog andere vragen.

Welke kleur of patroon kies je?

Welk patroon qua leggen? Visgraat vloeren hebben een heel andere uitstraling dan een vloer die recht gelegen wordt. Of misschien vind je zelfs wel tegels mooier?

Ga je voor plak- of klik PVC?

Gordijnen en overig textiel

Op dezelfde soort vragen kom je ook terecht als je gaat kijken welke raambekleding je wilt. Wat verwacht je van je gordijnen, voor welk vertrek zijn ze bedoeld en welke kleur wens je? Wat past bij jouw woonstijl?

Welke kleuren komen er in je huis?

Bovenstaande heeft natuurlijk ook alles te maken met de kleuren die je in je huist wilt gaan gebruiken. Of misschien kan je beter zeggen: welke woonstijl wil je toepassen? Aan de hand hiervan kies je dus ook de kleuren van de muren en deuren of welk behang je gaat kopen.

Wat moet je verder regelen?

Naast de vragen rondom de inrichting van je huis, zijn er natuurlijk ook nog andere regeldingen. Zoals:

Regel gas, water en licht! En vergeet ook je telefoon en internet niet.

Geef je adreswijziging door aan de gemeente, school en werk, vrienden en bekenden. En eventuele verenigingen of de kerk. Vergeet ook verzekeringen en dergelijke niet. Nu zijn er veel organisaties die via de Basisregistratie Personen de wijzigingen doorkrijgen. Bij deze organisaties hoef je dus niks te doen. Wie dat zijn kan je op de site van de Rijksoverheid vinden.

Verhuis je naar een andere stad of dorp? Ga op tijd op zoek naar een andere huisarts en ook de tandarts moet je niet vergeten.

Hoe verhuis je? Wil je dit laten doen, regel dit dan op tijd! Doe je het zelf? Regel hulp en indien nodig een vrachtwagen of aanhangwagen voor het verhuizen van de spullen.

Ben je niet handig of zie je ontzettend tegen alle klussen op? Als je genoeg budget hebt kan je overwegen om een professional het te laten doen. Weet je meteen dat het goed gaat. Heb je geen budget over? Durf om hulp te vragen! Er zijn vast mensen in je omgeving die het leuk vinden om je te helpen. En ze bestaan: mensen die het zelfs heerlijk vinden om te behangen!

liefs Wil

Meer informatie

Verhuizen met kleine kinderen, hoe laat je het soepel verlopen?
Checklist voor de verhuizing: wat mag je zeker niet vergeten?
Een huis huren of kopen: zo bepaal je wat bij jouw gezin past
5 hacks die verhuizen met kleine kinderen smooth laten verlopen

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

#spon: Deze blog betreft een samenwerking.

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *