Een nieuwe auto kopen, waar let je op?

Een nieuwe auto kopen doe je niet iedere dag. De meeste mensen in ieder geval niet… Dus je kunt vast wel enkele tips gebruiken! Waar let je op bij het kopen van een nieuwe auto? En ook belangrijk: wat doe je met je oude auto?

Een nieuwe auto kopen, waar let je op?

Hoe verkoop je je oude auto?

Als je een nieuwe of andere auto koopt, dan zal je waarschijnlijk ook wel graag je oude auto verkopen. Je kunt hiervoor langs de plaatselijke garage, je oude ‘heilige koe’ proberen in te ruilen of zelf te verkopen via Marktplaats… Maar eigenlijk wil je er wel zo veel mogelijk geld voor krijgen. Je kunt je auto ook aanmelden bij OSW. Heel eenvoudig vul je dan de gegevens in en zij laten hun aangesloten partners weten dat jouw auto te koop staat. Het hoogste bod komt bij jou terecht en als jij instemt wordt de auto bij je opgehaald, betaald en gevrijwaard. Hoe makkelijk wil je het hebben? Is je auto toe aan de sloop? Wat jammer…maar niet getreurd, want ook je sloopauto verkopen kan op dezelfde manier!

Waar let je op bij de verzekering?

Zorg dat je nieuwe auto al verzekerd is voordat jij er de baas van wordt! Zodra de auto op jouw naam staat, ben jij verantwoordelijk voor het ding en aangezien iedere auto verzekerd moet zijn ben jij de klos als ze erachter komen dat er onverzekerd rondgereden wordt. Vergelijk eventueel verzekeraars, want het is nu een prima moment om eventueel over te stappen naar een andere maatschappij. Vergeet ook niet te checken of je schadevrije jaren wel meegenomen worden. Vraag je ook af of je type verzekering nog is wat je met je nieuwe auto wilt. Misschien is bijvoorbeeld een inzittendenverzekering, een All Risk of een rechtsbijstandsverzekering nu wel interessant voor je.

Check de staat van de auto

Ga je een auto kopen die al een eigenaar gehad heeft? Let er goed op of het goed onderhouden is. Een auto die weinig gereden heeft, maar slecht onderhouden is, kan er wel eens veel slechter aan toe zijn dan een auto met veel kilometers op de teller, maar die altijd heel goed bijgehouden is. Neem eventueel iemand met verstand van auto’s mee als je dit zelf ingewikkeld vindt om te beoordelen. Een manier om dit te checken kan het onderhoudsboekje zijn. Een auto die nog een recente Apk-keuring heeft ondergaan, klinkt als prima. Maar vergis je niet. Deze keuring gaat maar over een aantal punten en zegt niet meteen of de auto in zijn geheel nog van goede kwaliteit is! Andere vragen die je kunt stellen zijn:

  • Is er ooit schade gereden?
  • Zijn er gebreken aan de auto?
  • Hoelang is de APK nog geldig? En mag ik het keuringsbewijs even inzien?
  • Laat de verkoper bewijzen dat de kilometerstand klopt! Dit kan bijvoorbeeld met de Nationale Auto Pas.

Garantie

Een voordeel van een nieuwe auto kopen bij een garage is dat je dan meestal een periode garantie hebt. Vaak lang genoeg om onzichtbare gebreken toch wel op te merken. Dit heb je natuurlijk niet als je bij een particulier koopt. En je mag ervan uit gaan dat een betrouwbare garage de auto nagekeken heeft…

Een nieuwe auto kopen

Misschien wil je niet alleen een andere auto, maar ook echt een NIEUWE auto kopen. Dan hebben we het toch wel vaak over auto’s die iets meer moeten kosten. Nu zal je bij een nieuwe auto niet meteen een controle hoeven doen op de staat van de auto. Die kan niet anders dan goed zijn. Toch zal je ook nu op bepaalde dingen moeten letten. Welke vragen stel je jezelf voordat je overgaat tot koop?

  • Hoe milieuvriendelijk/zuinig moet mijn auto zijn?
  • Hoeveel mensen moeten er in de auto passen?
  • Hoe hoog is het budget wat jij hebt voor je auto?
  • Kan je de maandelijkse lasten betalen die bij die auto horen?
  • Wil je bijvoorbeeld cruise control of andere extra’s?
  • Hoeveel deuren moet de auto hebben?
  • Moet er een trekhaak opzitten?
  • Kies je wel of niet voor een automaat?

Hoeveel bagageruimte moet je hebben? Niet alleen belangrijk bij vakanties of misschien je werk, maar denk ook aan bijvoorbeeld het kwijt moeten kunnen van een kinderwagen of misschien een looprek of rolstoel.

Zoals je ziet, zijn dit natuurlijk ook vragen die je jezelf afvraagt als je voor een oudere auto kiest.

liefs Wil

Meer informatie

Waarom een elektrische auto de ultieme gezinsauto is
Een grotere auto vanwege gezinsuitbreiding
Je kinderen veilig vervoeren: 4 leuke manieren!

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

#spon: Deze blog betreft een samenwerking.

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *