Zo kun je extra stress vermijden tijdens de examenperiode!

Zo kun je extra stress vermijden tijdens de examenperiode

De examenperiode van jouw puber kan een stressvolle periode zijn. Natuurlijk is het vooral stressvol voor je kind zelf, maar het kan ook flink wat spanning opleveren voor de gehele thuissituatie. Het opvoeden van een puber is al lastig genoeg, dus wil je die extra stress tijdens de examenperiode graag vermijden. Zo kun je bijvoorbeeld overzichtelijke samenvattingen kopen. Een goede voorbereiding is het halve werk. In deze blogpost lees je wat je kunt doen om je voor te bereiden op de eindexamenperiode van jouw puber. Hiermee behoed je niet alleen jouw puber, maar het hele gezin voor hoog oplopende spanningen tijdens die stressvolle examenperiode.

Maak de werkdruk inzichtelijk

Om jezelf en jouw puber voor te bereiden op de stressvolle eindexamenperiode die gaat komen, is het goed om te weten welke examens je kind precies moet afleggen. Zijn het veel of weinig toetsen? Heeft je kind misschien moeite met een bepaald vak? En in hoeverre kun jij hierbij helpen? Door inzicht te krijgen in de hoeveelheid werk, kun je beter inspelen op de stressvolle examenperiode. Misschien heeft je kind extra hulp nodig bij bijvoorbeeld natuurkunde. Kun jij hier zelf bij helpen of hebben jullie hulp nodig van buitenaf? Door in te schatten wat komen gaat, kun je bijvoorbeeld op tijd beginnen met het geven van bijlessen of met het schrijven van uittreksels.

lijn groen oudersenzo
Zo kun je extra stress vermijden tijdens de examenperiode

Help met het maken van een studieplanning

Wanneer je de hoeveelheid werk inzichtelijk hebt gemaakt, doe je er goed aan om samen een studieplanning te maken. Niet iedereen kan van nature goed plannen, en vaak leren we pas echt goed plannen na de middelbare schooltijd. Het kan dus sowieso geen kwaad om je puber hier een handje bij te helpen. Maak samen inzichtelijk wat er gedaan moet worden en bespreek wat ervoor nodig is om dit op tijd af te ronden. Houd in de planning ook rekening met voldoende vrije tijd en variatie. Het heeft namelijk geen zin om dagenlang rijtjes in je hoofd te stampen. Maak liever uittreksels, kijk filmpjes voor extra uitleg of plan af en toe een ouder-kind overhoring in. Is er te weinig tijd over om zelf uittreksels te schrijven? Dan kunnen jullie altijd nog samenvattingen kopen. Dit is een stuk efficiënter dan het zelf schrijven van uittreksels.

Geef bijles waar nodig

Natuurlijk kan je kind niet alles zelf leren. Daarom is het goed om hem of haar te helpen waar nodig. Het nemen van bijles is niets om je voor te schamen. Bijles krijgen is juist erg waardevol. Door de stof met iemand anders te herhalen, leert je puber de stof beter te begrijpen. Daarnaast wordt bijles vaak één op één gegeven, waardoor er meer ruimte is om vragen te stellen en de stof op eigen tempo door te nemen. Naast het volgen van bijles voor examenvakken, zijn er meestal ook bijlessen te volgen voor belangrijke, ondersteunende vaardigheden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het leren maken van een studieplanning of het leren schrijven van een goed uittreksel. Niet het eerste waar je aan denkt bij het volgen van bijles, maar wel net zo waardevol.

liefs Marion

Meer informatie

Examentips voor pubers: zó gaat je kind het zeker redden!
Help je puber met plannen. Maar hoe dan?
Rare tijden voor examenleerlingen, hoe kan je ze helpen?
Hoera geslaagd! Maar hoe nu verder?
Voorbereiding op het examen, hoe doe je dat?

Bronvermelding

Stockfoto: 123rf.com

#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Lyceo.nl

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *