Rare tijden voor examenleerlingen: hoe kan je ze helpen?

Rare tijden voor examenleerlingen: hoe kan je ze helpen?

Het was even de vraag of de eindexamens dit jaar wel door zouden gaan. Als moeder van een examenleerling werd deze discussie dan ook zeker gevolgd. Zowel de voor- als tegenargumenten kon ik zelf wel begrijpen. Weliswaar met aanpassingen om de examenleerlingen toch enigszins tegemoet te komen, gaan de examens dus toch door. Nu staat mijn zoon er goed voor, maar dat geldt natuurlijk niet voor ieder kind. Hoe kan je ze helpen? En ook als ze er wel goed voor staan: tips om je zoon of dochter te ondersteunen zijn altijd welkom, toch?

Moeilijker door de corona maatregelen

De maatregelen vanwege de pandemie hebben bij veel leerlingen gezorgd voor een achterstand. Hoewel zij dit jaar grotendeels gewoon naar school mochten blijven gaan, liep het toch anders dan anders. Ook schijnt niet iedere school alle examenleerlingen op deze manier begeleid te hebben. Online lessen zijn goed bedoeld, maar lang niet iedere leerling kan er mee overweg. En dan hebben we het nog niet eens over het grotere schoolverzuim omdat je bij een simpel verkoudheidje al thuis moet blijven. De leerlingen hebben dus veel zelfstandiger hun werk moeten doen en liepen misschien al op hun tenen door achterstanden vanuit de eerste golf-periode. Gelukkig zijn er aanpassingen gemaakt en kunnen ze bijvoorbeeld 1 vak minder laten meetellen.

Je zoon of dochter helpen bij hun eindexamen

Hoe kan je je kind nu helpen om zich goed voor te bereiden op de examens? En wat doe je als ze helemaal jouw hulp niet willen? Gelukkig zijn er mogelijkheden! Niet alleen bij achterstanden een mooi plan trouwens, maar eigenlijk gewoon fijn voor iedere examenleerling om zelfverzekerd aan de slag te gaan op het examen. Oefening baart immers kunst. Dus veel herhalen en veel oefeningen maken zijn bij uitstek dé manier om je voor te bereiden!

lijn groen oudersenzo
Rare tijden voor examenleerlingen: hoe kan je ze helpen?

Producten die helpen

En dan komt een site als examenoverzicht.nl om de hoek kijken. Dit is een eindexamenplatform en biedt diverse producten aan om leerlingen te helpen met het eindexamen. Ze bieden verschillende manieren aan om de stof te kunnen herhalen en veel te kunnen oefenen, zoals:

  • Samenvattingen
  • Oefenboeken
  • App
  • Heel veel info omtrent de eindexamens

De aanpak is anders dan de standaard manier. De stof wordt namelijk door leerlingen zelf geschreven, waardoor de toon anders is. Geen les van bovenaf, maar het voelt meer als hulp van je klasgenoot. Natuurlijk is de stof wel nagekeken op juistheid en volledigheid door docenten. De les wordt hiermee ook direct uitgelegd in ‘gewone taal’, wat zomaar het verschil zou kunnen maken voor jouw zoon of dochter.

De producten van examenoverzicht.nl

Samenvattingen zijn natuurlijk een groot goed en leren simpelweg beter dan een heel lesboek doornemen. Deze samenvattingen bevatten daarnaast ook oefenvragen en links naar uitlegvideo’s.

De oefenboeken bevatten honderden oefenvragen, die vaak uit oude examens afkomstig zijn. Een betere oefening kan je eigenlijk niet hebben, omdat de manier van vraagstelling hiermee ook geoefend wordt. En de stof wordt op deze manier natuurlijk goed gecheckt om te kijken of je het goed beheerst.

Daarnaast is er een gratis ExamenOverzicht app waarbij je veel info ontvangt over het vak, examentips krijgt, links naar uitlegvideo’s, oude examens kunt inkijken, maar bijvoorbeeld ook je eigen examenrooster op kunt vinden door je vakken in te vullen.

Verder vind je op de site talloze vakinhoudelijke artikelen, die uiteraard ook de moeite waard zijn.

Wat kan je als ouder nog meer doen?

Naast je kind op deze manier extra manieren te geven om zijn kennis uit te breiden, kan je je kind ook zeker nog op andere manieren helpen. Bijvoorbeeld:

Heeft je kind moeite met inplannen? Help hem om een rooster te maken wanneer hij wat gaat leren

Waak over je kind! Zeker als hij of zij zo onzeker is dat hij hele nachten dreigt door te gaan. Heeft totaal geen nut, want op een gegeven moment neem je toch geen stof meer op. Leer je kind dat hij een bepaalde tijd leert en dan even iets anders doet. Hierover straks meer

Zorg dat je kind tijdens de examenperiode geen andere verplichtingen heeft. Dit scheelt niet alleen tijd, maar vooral ook stress omdat hij tegen bepaalde tijden zit op te hikken (ik moet om 5 uur werken, maar ik ben nog niet klaar…). Uiteraard komt dat het leren niet ten goede

Zorg voor ontspanning tussendoor. Klaar met leren en er is toch nog tijd over? Spontaan even afspreken met een vriend(in) kan even heerlijk zijn…

Tussendoor even lekker naar buiten kan ook lekker ontspannen

Verwen je kind maar gewoon eens met iets lekkers, bijvoorbeeld. Het is toch een rare periode zo!

Leg de lat niet te hoog! Goed je best doen is goed genoeg! Faalangst moet je niet willen kweken bij je kind!

Leerschema

Ik stipte het net al aan: uren achter elkaar doorleren werkt simpelweg niet! Je kunt beter meerdere korte keren leren, dan in 1 stuk heel lang. Hoe lang hangt per kind af. In een studentenbrief las ik dat veel studenten goed presteerden met blokken van 45 minuten. Maar het kan zomaar zo zijn dat jouw kind na een half uur al echt door zijn concentratie heen zit. Is helemaal niet erg! Een half uur leren en dan tien minuten pauze, bijvoorbeeld, kan je natuurlijk simpel inplannen. Waarschijnlijk voelt je kind zelf echt wel aan wanneer hij er doorheen begint te zitten. Laat hem anders eens in de weken ervoor kijken hoe lang het concentreren goed lukt. Aan de hand daarvan kan jouw zoon of dochter dan zelf een goed werkend schema maken, waarin hij (zij) dus vastlegt wanneer er gestudeerd wordt én wanneer juist even ontspanning gezocht wordt.

liefs Wil

Meer informatie

Examentips voor pubers: zó gaat je kind het zeker redden!
Zo kun je extra stress vermijden tijdens de examenperiode!
CITO: De impact op onze schoolkinderen door Corona
Coronadiploma: Hoeveel is een diploma in Coronatijd nog waard?
Studeren: Mijn puber weigert te leren!
Hoera geslaagd! Maar hoe nu verder?
Voorbereiding op het examen, hoe doe je dat?
Help, mijn kind moet naar het VMBO!
Help je puber met plannen. Maar hoe dan?
Begeleiding van je kind bij zijn studiekeuze
Verplichte sneltesten voor scholieren. Dit zijn je rechten.

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Examenoverzicht.nl.

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *