Waar begin je met zoeken naar de ideale oppas?

Waar begin je met zoeken naar de ideale oppas?

Vroeg of laat moeten de meeste ouders eraan geloven: het zoeken naar een oppas. Niet iedereen heeft de luxe dat opa en oma om de hoek wonen, of een buurvrouw die gemakkelijk kan bijspringen. Maar waar en hoe vind je dan een goede oppas in de buurt? En waar moet je op letten?

Wat zoek je in een oppas?

Allereerst is het belangrijk dat je voor jezelf bepaalt wat je wilt. Waar ben je precies naar op zoek? Wanneer en hoe vaak heb je haar bijvoorbeeld nodig? Zoek je alleen iemand voor als de kleintjes op bed liggen of ben je op zoek naar iemand die ze overdag kan vermaken? Is het belangrijk dat ze veel ervaring heeft of is dat niet zo van belang? Wat wil je je ongeveer aan oppas tarief gaan betalen?

Het heeft allemaal invloed op je zoektocht. Want als je een oppas nodig hebt voor zo nu en dan een avond, is het buurmeisje van 15 jaar misschien een prima oppas. Maar zoek je iemand die je kinderen eens per week van school haalt, wil je wellicht dat ze wat meer ervaring heeft. Het is belangrijk dat je weet wat je zoekt voordat je echt gaat zoeken.

Waar begin je met zoeken?

Kijk allereerst eens in je eigen netwerk. Vraag eens aan ouders in je buurt of zij iemand weten. Of misschien hebben ze zelf wel een leuke oppas. Als zij een oppas aanraden heb je meteen een referentie. Of misschien hebben deze ouders wel oudere kinderen die wat willen bijverdienen.

Je kunt ook een briefje ophangen in de supermarkt waarin je aangeeft een oppas te zoeken. En op scholen hangen vaak wel prikborden waar je een briefje kan ophangen.

Tegenwoordig kun je ook op diverse online platforms een oppas vinden. Zeker als je in de buurt niet zoveel mensen kent, kun je daarvan gebruik maken om een oppas in je wijk te vinden. Het is bijna hetzelfde als het briefje in de supermarkt, maar dan online.

lijn groen oudersenzo
Waar begin je met zoeken naar de ideale oppas?
lijn groen oudersenzo

Het sollicitatiegesprek

Heb je via de verschillende kanalen een paar geschikte kandidaten gevonden? Dan is het tijd om ze wat beter te leren kennen. Plan een kennismakingsgesprek met je oppas. Eigenlijk is dat een soort sollicitatiegesprek, dus dat is voor beide partijen best spannend. En je wil tijdens zo’n gesprek niets vergeten te vragen, dus zorg ervoor dat je de vragen aan de oppas opschrijft.

Kijk of jouw manier van opvoeden overeenkomt met haar ideeën daarover. Zeker als je babysitter regelmatig oppast neemt zij een stukje opvoeden van je over. Het is belangrijk om enigszins op een lijn te zitten. En geef haar ook de ruimte om vragen te stellen. Als de kinderen aanwezig zijn tijdens de gesprekken, kijk dan hoe zij reageren op je potentiële oppas.

En last but not least, maak het oppastarief bespreekbaar. Wat wil jij gaan betalen per uur? Wat is haar idee daarover? Praten over geld is voor iedereen niet prettig, maar het is wel een van de belangrijkste onderwerpen in het gesprek. Zorg ervoor dat er geen onduidelijkheden bestaan over het uurtarief.

Een proefperiode instellen

Heb je een goed gevoel bij een van de babysitters? Of zelfs bij al je kandidaten? Neem ze dan vooral allemaal aan. Er komen vast momenten dat je last-minute ergens naar toe wil. Of ineens spontaan een middagje weg wil. Het is fijn om dan meerdere mensen achter de hand te hebben die mogelijk kunnen komen oppassen.

Stel voor de oppassers een proefperiode in van een aantal keer oppassen. Zo leer je je nieuwe babysitter(s) beter kennen en raken de kinderen gewend aan haar gezicht. In die maand kun je evalueren en vragen stellen. De oppas zal die ook hebben. Zij moet immers gewend raken aan jullie gewoontes en routines.

Het is heel belangrijk om te zorgen voor een open en vrije communicatie. Zorg dat je alles omtrent het oppassen bespreekbaar kan maken. Ook de lastigere dingen, zoals wanneer een van je kinderen enorm uit de band sprong bij de oppas. Hoe kunnen jullie dat samen oplossen?

Wanneer weet je of het je ideale oppas is?

Een oppas kan heel goed zijn, maar als er geen klik is tussen jou en haar, of tussen de kinderen en haar, zijn jullie geen match. Blijf dus luisteren naar je intuïtie en kijk naar de signalen die je kinderen afgeven. Je kinderen zijn heel eerlijk en zullen geen blad voor hun mond nemen. Zijn ze vol lof over je nieuwe oppas en kunnen ze niet wachten tot ze weer komt, dan heb jij de ideale oppas gevonden.

Vinden ze haar niet zo’n succes of blijkt dat jullie toch niet zo goed met elkaar overweg kunnen? Geen punt. Soms duurt het iets langer om je ideale oppas te vinden. Maar de aanhouder wint en die van jou woont ook zeker in jouw buurt!

liefs Marion

Meer informatie

Werkende ouders – Over schuldgevoel en praktische zaken
5 manieren om de oppas zo snel mogelijk aan ons te laten wennen
Het gastoudergezin
Het oppas- en crècheboek – Zo blijf je op de hoogte!
Hoe kan je als ouder het oppas tarief bepalen?
Een kennismakingsgesprek met de oppas. Hoe doe ik dat?

Bronvermelding

Deze reportage is tot stand gekomen in samenwerking met sitly.nl.

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *