Monkey Platter – Je kind bepaalt zelf wat hij eet!

Heb je al eens gehoord van een Monkey Platter? Nog niet? Dat zou zomaar kunnen, want het is in Nederland een tamelijk onbekend begrip. Het komt er in grote lijnen op neer dat je dreumes zelf kan kiezen wat hij wil eten. Baby’s en kleine kinderen blijken van nature te kiezen voor gevarieerde voeding. Dat klinkt interessant en dat is het natuurlijk ook. Het gaat hier om het aanbieden van een diversiteit aan gezonde producten. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen helemaal niet eenzijdig gaan eten als ze zelf mogen kiezen, in tegendeel.

En het mooie is, jij bepaalt natuurlijk gewoon zelf wat je op de Monkey Platter legt! Want vrije keuzemogelijkheid is prima, maar wel binnen jouw kaders.

Monkey platter – Je kind bepaalt zelf wat hij eet!

Had ik dit maar eerder geweten

Het gebruik van een Monkey Platter heeft een gunstig effect voor de ontwikkeling van de smaak van je kind. Wat jammer dat ik er nog niet over had gehoord toen Rocco nog een kleine dreumes was. Ik was hier absoluut mee begonnen. Alles voor een goede – en vooral brede – smaakontwikkeling. Rocco is inmiddels een behoorlijke puber met een smaakontwikkeling dat zich beperkt tot de ‘P’. Terwijl ik hem echt alle groente en fruit heb aangeboden en nog steeds aanbied. Alleen kan ik hem nu niet meer verplichten het ook op te eten, dus komt het regelmatig voor dat hij ‘iets anders eet’. Door hem zelf klaargemaakt, dat wel. Ik ben natuurlijk niet malle Eppie. Ik kook één gezond gerecht, genoeg voor iedereen en als je iets anders wilt eten, zoek je het lekker zelf uit.

Het lijkt nieuw, maar dat is het niet

Het principe van de Monkey Platter lijkt misschien nieuw, maar is het niet. In 1939 voerde namelijk Clara M. Davies een aantal experimenten uit met kleine kinderen en voeding. De bevindingen van haar onderzoek waren verrassend en interessant. Dagelijks mochten vijftien kinderen kiezen uit 33 voedingsmiddelen. De kinderen mochten helemaal zelf bepalen wat ze gingen eten. Sommige kinderen stortten zich op de eiwitrijke producten en vetten, anderen op het groente en fruit. Het frappante was echter dat alle kinderen uiteindelijk een compleet dieet binnen kregen met alle essentiële voedingsstoffen. De groep kinderen was iets te klein om er echt wetenschappelijke waarde aan het hechten, maar interessant is deze bevinding natuurlijk wel.

Wat is precies de bedoeling van de Monkey Platter?

Jij maakt een groot bord of schaal klaar met diverse producten en zet deze op tafel, zodat je dreumes er goed bij kan en zichzelf kan bedienen. Natuurlijk houd je hem wel in de gaten (het is niet de bedoeling dat hij er een zooitje van maakt) maar hij mag wel volledig zelf beslissen wat er allemaal zijn mondje in gaat.

Voordelen van de Monkey Platter

Doordat je kindje de mogelijkheid heeft om gedurende de dag zelf zijn eetmomenten te kiezen, krijg je een goed inzicht in niet alleen zijn behoefte, maar ook op welk tijdstip hij het liefste eet. Alles gaat immers volledig vanzelf en volgens zijn eigen behoefte en/of bioritme.

Wat ligt er allemaal op de Monkey Platter

Er kan van alles op gelegd worden. Dat is enerzijds afhankelijk van de inhoud van je koelkast maar natuurlijk ook van je overtuiging of leefomstandigheden. Producten die het prima doen op de platter is fruit, groente, biologisch vlees, eieren, rozijnen, noten en kaas.

Niet allemaal rauw

Het hoeft niet allemaal rauw, je kunt ook prima gestoomde broccoli aanbieden of gebakken pompoen of gekookte sperziebonen of een gebakken ei.

Let goed op waar de voorkeur van je kindje naar uit gaat. Als het alleen eiwitrijke producten zijn, bied dan de volgende dag een Monkey platter aan, zonder eiwitrijke producten, maar juist met groente en fruit. Pakt hij juist de rauwkost? Doe er dan eens een gezond dipsausje bij, waardoor hij ook zijn benodigde vetten binnen krijgt.

Dippertjes

Je kunt ook wat dippers aan de platter toevoegen, dus producten waar je andere producten in kan dippen. Denk bijvoorbeeld aan hummus, een yoghurt- of kaasdipje.

Geen ongezonde producten

Het is overbodig om te zeggen, maar je legt natuurlijk geen koekjes, snoepjes of chips op de schaal. Het hoeft ook echt niet alleen groente en fruit te zijn. Biologisch (gedroogd) vlees of worst is prima, of een stukje (geiten)kaas of wat zuurdesembrood.

Voor klein en groot

Niet alleen kinderen worden blij van de Monkey Platter, volwassen vinden zo’n schotel eigenlijk ook heel fijn. Ik had deze schotel gemaakt om te fotograferen, maar zodra ik hiermee klaar was, werd het plateau aangevallen door een paar hongerige leeuwen en was hij binnen no time leeg. En ik heb hier echt geen peuters of kleuters meer rondlopen.

Ook mee naar school

Natuurlijk hoef je de gerechten niet te beperken tot een plateau op de salontafel, je kunt er ook prima lunchboxen mee vullen.

Wat gebruik je als Monkey platter?

Er zijn speciale schalen te koop die prima dienst kunnen doen als platter, maar je kunt ook zelf een beetje creatief aan de slag. Een bord of plateau is prima, maar als je de producten liever gescheiden wilt houden, kun je ook een bakblik gebruiken voor cupcakes, of losse siliconen vormpjes. Er is geen fout, eigenlijk is er alleen maar goed.

Ik ben benieuwd. Waar zou jij de Monkey Platter mee vullen?

liefs Marion

Meer informatie

Tussendoortjes die gezond én heel lekker zijn!
Wat kun je kiezen als verantwoord tussendoortje?
Gezonde tussendoortjes, waar zou je voor kunnen kiezen?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *