Gezond zwanger worden

Gezond zwanger worden

Ook voordat je zwanger bent is het belangrijk je gezondheid goed in acht te nemen. Zo is het aan te raden om voordat je zwanger bent, al te beginnen met het slikken van foliumzuur. Foliumzuur is een vitamine die zit in verse groenten, peulvruchten, aardappelen, fruit, volkoren en zuivelproducten.

Menstruatiecyclus na pilgebruik
Schildklierafwijking en zwangerschap

Gezond zwanger worden

De aanbevolen hoeveelheid foliumzuur bij zwangerschap is per dag 0,4 tot 0,5 milligram.
Deze grote hoeveelheid is bijna niet alleen uit je voeding te halen. Er zijn speciale tabletten met 0,4 mg foliumzuur te koop bij drogist en apotheek. Lees voor het gebruik wel even de bijsluiter.
Het beste kun je met foliumzuur beginnen op het moment dat je met anticonceptie stopt. Je slikt de foliumzuurtabletten door tot de achtste week van de zwangerschap. Mocht je niet gelijk zwanger raken, dan kan het geen kwaad om langer foliumzuur te slikken omdat het gewoon een vitamine is.

Wat is de ideale leeftijd om zwanger te worden?

Waarom foliumzuur?

Tijdens de eerste weken van de zwangerschap vormt zich bij het embryo de aanleg van het centrale zenuwstelsel. Hieruit ontstaan later de hersenen en het ruggenmerg. Als de aanleg van deze neuraal buis niet helemaal goed verloopt, ontstaan er defecten (neurale-buisdefecten). Een voorbeeld van zo’n afwijking is ‘spina bifida’ (open ruggetje) of anencefalie (open schedeltje) (zie: www.erfelijkheid.nl). Een kindje met deze afwijking is in de meeste gevallen lichamelijk gehandicapt en kan ook een verstandelijke achterstand hebben. Het is bewezen dat het gebruik van extra foliumzuur de kans op neurale-buisdefecten drastisch beperkt.

Het belang van foliumzuur
Alles over de cyclus en vruchtbaarheid
Wil je een jongetje of meisje? Bepaal zelf het geslacht

lijn donker geel oudersenzo
Gezond zwanger worden
lijn donker geel oudersenzo

Ook voor de man?

Uit onderzoek is gebleken dat het slikken van foliumzuur in combinatie met zink, ook een positieve rol speelt bij de spermakwaliteit van de man. Dit onderzoek is verricht door de Universiteit van Nijmegen. Bij de groep mannen met een verminderde vruchtbaarheid nam het aantal zaadcellen, na een half jaar slikken van een hoge concentratie foliumzuur en zink, met 74% toe.
Hetzelfde was het geval bij de vruchtbare mannen, bij wie het aantal zaadcellen toenam met 10%.

Mannen en foliumzuur

De onderzoekers willen nog niet zo ver gaan om bij een geplande zwangerschap de mannen te adviseren ook aan het foliumzuur te gaan. Ze hebben namelijk ook een toename van 4% geconstateerd aan abnormale zaadcellen (afwijkende kop, middendeel of staartstuk).
Het is (nog) niet duidelijk of deze (abnormale) zaadcellen een eventuele miskraam teweeg kunnen brengen. Extra foliumzuur slikken wordt mannen daarom (nog) niet aangeraden. Maar, mannen kunnen wel iets doen om de vruchtbaarheid te verbeteren namelijk met goede, gevarieerde voeding. Denk hierbij aan vlees, melk, peulvruchten, bloemkool, broccoli en groene bladgroente (spinazie).

Voorzorgsmaatregelingen

Als je (of je partner) een bepaalde ziekte hebt, (bijvoorbeeld suikerziekte, schildklierafwijking of epilepsie) dan is het vaak noodzakelijk dat je al voor de zwangerschap maatregelen treft, zoals het aanpassen van medicijnen. Bij het gebruik van bloedverdunnende medicijnen is het eveneens belangrijk dat je eerst met je arts overlegt, voordat je zwanger wordt.
Ook is het zinvol om bij beide ouders eens navraag te doen naar eventuele ziektes, afwijkingen en doodgeboren kindjes in de familie. Het kan zijn dat er een bepaalde afwijking voorkomt, waardoor je eerder contact moet opnemen met een verloskundige of arts.

Wat doet een verloskundige? En wat niet?

Een andere voorzorgsmaatregel is het aanpassen van je levensstijl van jou én van je partner. Dit kan op de volgende gebieden:

  • Probeer alvast het roken te minderen, of beter: stop!
  • Eet zo gezond en gevarieerd mogelijk (niet te vet of te zout)
  • Gebruik zo min mogelijk alcohol
  • Gebruik geen drugs
  • Zorg voor een goede conditie
  • Vermijd spanning en stress

Stoppen met roken, maar hoe dan?
Zwanger & stoppen met roken: is de e-sigaret een alternatief?
Stoppen met roken – Tips & tricks

Het wordt afgeraden om zelf te dokteren, bijvoorbeeld met het gebruik van vitaminepillen. Voor vrouwen geldt dat zij gelijk met het stoppen van hun anticonceptiemethode kunnen starten met het gebruik van foliumzuur. Als je andere of extra vitaminen wilt slikken, als je partner foliumzuur wilt gaan gebruiken, of als je twijfelt… raadpleeg dan eerst je arts.

Kunnen zwangere vrouwen veilig tonijn eten?

De Britse voedselveiligheidorganisatie adviseert zwangere vrouwen, vrouwen die zwanger willen worden en vrouwen die borstvoeding geven, niet te veel tonijn te eten. Dat wil zeggen: per week niet meer dan twee blikjes tonijn van een gemiddelde omvang of één verse tonijnsteak. Deze regel sluit aan bij het advies van het Voedingscentrum om 1 à 2 keer per week verschillende soorten vis te eten.

Het advies voor tonijn wordt als voorzorg gegeven om ongeboren kinderen en babys die borstvoeding krijgen te beschermen tegen het kwik dat in tonijn voor kan komen. Ongeboren kinderen en babys zijn namelijk extra gevoelig voor de effecten van kwik. Voor kinderen vanaf anderhalf jaar en volwassenen geldt dit advies voor tonijn niet. Wel wordt kinderen afgeraden zwaardvis, haai, koningsmakreel of merlijn te eten in verband met de hogere gehaltes kwik in deze vissoorten.

Kwikgehaltes verschillen
Vissoorten waarin hoge gehaltes kwik worden aangetroffen, zijn vooral roofvissen die lang leven zoals zwaardvis, haai, merlijn en koningsmakreel. In verse tonijn werden lagere gehaltes gevonden. In gewone makreel en de andere soorten die in Nederland veel worden gegeten zoals haring, zalm, paling en kabeljauw, zijn de aangetroffen kwikgehaltes nog lager.

Vis eten blijft gezond
Vis is een bron van eiwit, vitamines en mineralen. Vis bevat daarnaast visvetten die de kans op sterfte door een plotselinge hartstilstand verminderen. Dit effect is het grootst bij één tot twee porties vis per week.

Liefs Marion

Meer informatie

Themapagina: Zwanger worden en zwangerschap
Hulp bij het zwanger worden, wat houdt IUI in?
Wat is de ideale leeftijd om zwanger te worden?
Zwangerschapsboeken – De 11 leukste boeken voor de aanstaande mama of papa
Wil je een jongetje of meisje? Bepaal zelf het geslacht
10 Tips om sneller zwanger te worden
Stoppen met roken – Tips & tricks
Schildklierafwijking en zwangerschap
Zwanger & stoppen met roken: is de e-sigaret een alternatief?
Wat is De Billings ovulatiemethode?
Ingevroren eicellen: voor wie en waarom?
Stoppen met roken, maar hoe dan?
Eiceldonatie, wat houdt dat in?
Buitenbaarmoederlijke zwangerschap
Menstruatiecyclus na pilgebruik
Cyclus en vruchtbaarheid – Hoe ga je hiermee om?
Het belang van foliumzuur
Haarverf en zwangerschap
Vitaminenoverzicht: Welke vitaminen zijn er en waar zitten ze in?
Vruchtbaarheid en voeding
Baby making seks – Hoe houd je het spannend?
Vruchtbaarheidsproblemen
Gezonde voeding tijdens je zwangerschap
Wat doet een verloskundige? En wat niet?
Innesteling in de baarmoeder

Bronvermelding

Marion Middendorp
Bron: Voedingscentrum
Stockfoto: 123rf.com

lijn oudersenzo met hartje
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *