Fotograferen, hoe maak je zelf de mooiste foto’s

Fotograferen, hoe maak je de mooiste foto's zelf?

Voor de mooiste foto’s heb je echt geen dure fotograaf nodig. Met deze tips kun je zelf de leukste foto’s maken van je kinderen, die onvergetelijke vakantie of van je geliefde, waarvan je toch al overtuigd bent dat hij een fotomodel is! Lees snel onze tips om nog beter te gaan fotograferen!

TIP 1: Denk aan een onderwerp

Als je een slechte foto hebt gemaakt, geef dan niet de camera de schuld, maar kijk eerst naar jezelf… fotograferen is een creatief proces. Ga op zoek naar leuke onderwerpen en probeer met de foto een verhaal te vertellen. Een foto zonder onderwerp is als een boek zonder titel of muziek zonder geluid.

TIP 2: Hou het simpel

Vaak geldt: ‘hoe simpeler de foto, hoe mooier’. Probeer het onderwerp dat je wilt fotograferen te isoleren van de omgeving. Denk hierbij aan een egale muur, een blauwe lucht of een groen bos.

TIP 3: Niet met je rug naar de zon

Volgens fotograaf Fred Kamphues is de meest gemaakte fout bij fotograferen waarschijnlijk dat mensen met hun rug naar de zon staan. In deze positie verdwijnen schaduwen en textuur in het onderwerp, de foto wordt heel vlak en tot overmaat van ramp is vaak je eigen schaduw ook storend aanwezig. Experimenteer met licht van opzij of zelfs van achteren, net zo vaak totdat je een mooi resultaat hebt.

lijn groen oudersenzo
Fotograferen, hoe maak je de mooiste foto's zelf?

TIP 4: Verander je positie

Verander wat vaker je positie bij het nemen van een foto. Je zult zien dat het perspectief, de compositie en lichtval dramatische gevolgen kunnen hebben op het resultaat van de foto. Van onderaf (liggend op de grond), van bovenaf (op een verhoging), et cetera. Iedere verandering brengt zijn eigen resultaat en is bepalend voor de sfeer op de foto. Probeer ook eens een close up! Let natuurlijk wel op de minimale afstand van je camera.

TIP 5: Ga op stap met volle batterijen en lege geheugenkaarten

Het klinkt misschien simpel, maar je zal niet de eerste fotograaf zijn die een shot mist omdat de batterij op is of de geheugenkaart vol is. Ga dus altijd op stap met volle batterijen en lege geheugenkaarten. En het liefst met een extra reservesetje.

TIP 6: Doe eens gek

Houd je camera eens een beetje scheef, dit kan je foto een aanzienlijk andere look geven. Het wordt op die manier wat minder saai en het resultaat kan je aangenaam verrassen.

TIP 7: Niet met lege handen

Laat eens poseren met wat attributen in de handen, leuk als ze specifiek van het vakantieland zijn. Of een grappige hoed op, of een leuke sjaal om. Dit kan grappige foto’s op leveren!

TIP 8: Vergeet onderweg niet

Neem ook eens foto’s onderweg naar je bestemming, ook dan zijn er leuke foto’s te maken!

TIP 9: Klik, ik heb je!

Maak eens onverwachts een foto…! Als hij het niet in de gaten heeft, leg je hem stiekem vast!

TIP 10: Achtergrond

Let goed op de achtergrond, ook de achtergrond is mede bepalend voor het eindresultaat van de foto!

liefs Marion

Meer informatie

Hoe maak je de mooiste babyfoto?
Fotografietips voor beginners: 10 dingen die je moet weten voordat je op de sluiter slaat
Hoe red je je vakantiefoto’s als je telefoon kapot gaat?
De beste foto maken met je smartphone
Fotoshoot van de bevalling. Wel of niet doen?
Wat doe je met al die foto’s?
Bewaar de mooiste herinneringen!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *