Een doula bij je bevalling – Wat doet een doula?

Een doula bij je bevalling - Wat doet een doula?

Een doula bij je bevalling, maar wat kan zij voor je betekenen?

Het is een fantastische ervaring om zwanger te zijn, en in Nederland worden vrouwen gelukkig zo optimaal mogelijk begeleid tijdens deze prachtige, spannende 9 maanden. Ook over de bevalling zelf hoeven we ons eigenlijk geen zorgen te maken, want het ziekenhuis is vaak dichtbij en anders rekenen we natuurlijk op de professionele hulp van huisarts of verloskundige.
Een prachtig systeem, ja, maar… wat doe je als je je eigenlijk lang niet zo zeker voelt over je bevalling?

De bevalling – De verschillende manieren om te bevallen
Wie mogen er bij je bevalling zijn?

Als je partner al net zo nerveus is als jij, of als je geen partner, zus, moeder, of tante hebt die jou met raad en daad bij staat in die moeilijke uren van je bevalling? Het antwoord is al even mooi als de bevalling zelf: schakel een doula in!

lijn donker geel oudersenzo
Een doula bij je bevalling - Wat doet een doula?
lijn donker geel oudersenzo

Wat is een doula?

Het woord ‘doula’ (uitgesproken als ‘doela’) is van oorsprong Oudgrieks en betekent in die taal ‘dienende vrouw’. Een doula in Nederland kan het beste omschreven worden als een bevallingscoach. Het is een speciaal hiervoor opgeleide vrouw, die aanstaande ouders op een niet-medische manier ondersteunt tijdens de zwangerschap, de geboorte van hun kind en in de periode er na. Zij blijft bij de barende vrouw vanaf het moment van de eerste weeën tot na de geboorte van het kind. Ook na die tijd biedt zij advies en een luisterend oor zodat de nieuwbakken ouders op een prettige, verantwoorde manier de geboorte van hun kind kunnen ervaren en verwerken. Eigenlijk vervangt een doula de traditionele plaats van tantes, zussen, moeders, die vroeger rond het kraambed stonden, terwijl dat nu niet meer zo vanzelfsprekend is.

Wat doet een doula?

Wanneer je besluit een doula in te schakelen bij je bevalling, is het natuurlijk van belang dat het klikt met jou als ( aanstaande) ouder, en de doula. Via internet, een heuse beroepsvereniging, kun je in contact komen met iemand in je eigen regio. Het is verstandig niet te ver weg te zoeken; meer dan een uur reistijd is zowel voor de doula als de ouders niet handig. Gelukkig zijn er steeds meer opgeleide doula’s en is de kans dat zij in je buurt woont, vrij groot.

Kennismaking

Ruim voor je bevalling vinden er een aantal kennismakingsgesprekken plaats waarin alle mogelijke belangrijke punten besproken worden. Natuurlijk wordt er gekeken of jullie bij elkaar passen, en moeten er zakelijke details worden besproken, zoals de kosten voor de begeleiding. Maar nog belangrijker zijn je eigen wensen. Wat verwacht je van de bevalling, waar ben je bang voor? Is er iets dat je graag gedaan wilt hebben, zoals een massage of een bad? Of wil je juist graag iemand naast je bed wiens hand je vasthoudt? Het zijn allemaal belangrijke details, en hoewel je natuurlijk van tevoren niet iedere situatie in kunt schatten, geeft het haar een goed beeld van wie je bent, en wat je wilt. Een handige tip kan zijn, je wensen op te schrijven in een geboorteplan. Dat geeft iedereen een handvat waardoor je bevalling zo prettig mogelijk kan verlopen.

Goede voorbereiding – Schrijf een geboorteplan

Wachten op de bevalling

Na de kennismakingsgesprekken is het wachten op je bevalling. Of eigenlijk, op de eerste tekenen hiervan. Want, waar een verloskundige pas komt als je ontsluiting al vergevorderd is, zal een doula vanaf de eerste wee aanwezig zijn, jou ondersteunen, en zorgen dat je zo ontspannen mogelijk je bevalling ingaat. Dit is belangrijk, want hoe meer ontspannen je bent, hoe kleiner de kans dat medisch ingrijpen noodzakelijk is, en hoe groter de kans dat je bevalling vlot en prettig verloopt. Dat is voor zowel je kind als jou een enorm voordeel!

Geen vervanging voor verloskundige

Een doula mag zoals gezegd geen medische handelingen verrichten en vervangt nooit een verloskundige en kraamverpleegster. Maar, waar de verloskundige zich snel na de geboorte weer zal moeten richten op een eventuele volgende bevalling, kan jij heerlijk gaan genieten van de eerste momenten met je kind. Misschien wil je even je verhaal kwijt over wat er allemaal is gebeurd, en dan is een doula, die je iedere minuut heeft bijgestaan, een fantastisch luisterend oor. Natuurlijk komt er een moment dat ook haar taken erop zitten, maar haar aanwezigheid maakt dat je welbewust je kraamtijd kan beginnen!
De afsluiting van doula hulp bestaat uit een nagesprek, waarin je samen met je doula bespreekt hoe je de begeleiding, je bevalling, en de zorg van je doula ervaren hebt. Sommige doula´s geven je graag de mogelijkheid om bijvoorbeeld per mail nog vragen te stellen of advies in te winnen.

Wat kost het?

Een doula is een speciaal hiervoor opgeleide persoon en gedurende je zwangerschap en bevalling zal ze, uitgaande van een normale bevalling, een aantal uren bij je doorbrengen. Logisch, dat je hiervoor een tarief afspreekt.
In tegenstelling tot verloskundige hulp, kraamverpleging, lactatiekundigen en dergelijke beroepen, wordt een doula (nog) niet vergoed door de zorgverzekeraars. Je betaalt deze kosten dus zelf en iedere doula kan in principe zelf haar eigen tarief vaststellen. Je kunt rekenen op bedragen variërend van € 450 tot € 1000 voor het hele traject, al blijft dit een indicatie. Vraag bij jouw dichtbijzijndste doula om haar tarieven, en hoeveel tijd en investering je daarvoor krijgt.

Alles over kraamverzorging. Wat doet een kraamverzorgster?
Wat doet een verloskundige

Opleiding en bijscholing

Zelfs voor kraamverzorgenden of verloskundigen vereist het beroep van doula specifieke kennis. Doula’s kunnen zich laten opleiden bij de Amerikaanse doula-organisatie DONA, bij Childbirth International of bij de Nederlandse Doula-opleiding in Utrecht. De opleidingen zijn volledig van opzet, ze bevatten naast een ruime hoeveelheid theorie ook enkele stagebevallingen, en er wordt van iedere doula gevraagd dat zij per jaar een minimaal aantal bevallingen begeleidt.
Doula´s zijn zelfstandig ondernemers, en vaak al werkzaam (geweest) in babygerelateerde beroepen zoals lactatiekundigen, kraamverzorgsters of verloskundigen. Steeds vaker zie je dat verschillende doula´s in dezelfde regio samenwerken, zodat er bij ziekte of afwezigheid voor elkaar kan worden ingevallen en de kwaliteit gewaarborgd blijft.

Uitleg: Wat is een doula?

Liefs Wendy

Meer informatie

Wie mogen er bij je bevalling zijn?
De bevalling – De verschillende manieren om te bevallen
De gynaecoloog, wat doet hij?
Wat doet een verloskundige
Goede voorbereiding – Schrijf een geboorteplan
Verschillende soorten zwangerschapscursussen
De bevalling begint
Kraamhotel – de knusse sfeer van thuisbevalling én het gemak van bevalling buiten de deur
Alles over kraamverzorging. Wat doet een kraamverzorgster?
Bevalling inleiden, hoe gaat dat nou?
Vragen aan onze Doula Mylène Martens

Bronvermelding

Tekst: Wendie Sparling
Stockfoto: 123rf.com

lijn oudersenzo met hartje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *