Tastbare herinneringen: Zo houd je speciale herinneringen levendig!

Tastbare herinneringen: Zo houd je speciale herinneringen levendig!

Sommige herinneringen wil je het liefst blijven koesteren en voor altijd vastleggen. Misschien dat je er jaren niet naar gaat omkijken maar dan ineens kom je ze weer tegen, bijvoorbeeld tijdens een opruimpoging van de zolder of bij een naderende verhuizing. Mooie foto’s van je kindje. Je laat ze één voor één door je handen glijden, terwijl gedachten je meenemen terug de tijd in. Foto’s maken herinneringen weer levendig en sommige foto’s zijn het waard een mooi plekje te geven, zodat ze iedere dag die ene speciale herinnering levendig houden.

Er lijken steeds meer producten te komen, die zich hierop richten. Denk bijvoorbeeld aan fotokaarten die je naast je kindje kunt neerleggen, voor je een foto maakt, maar er zijn ook steeds meer mogelijkheden om je foto’s in te bewaren.

Fotokaarten

In de intro noemde ik ze al, de fotokaarten. Ze zijn er in allerlei soorten, maken en kleuren. Er zijn ongetwijfeld fotokaarten te koop die jij leuk gaat vinden. Je kunt ze kant-en-klaar kopen, maar je kunt ze natuurlijk ook prima zelf maken! Als je een beetje creatief bent, zal dit geen probleem zijn. En hoe leuk is dat! Ben je niet zo creatief, heb je geen zin om te knutselen of er gewoon geen tijd voor, geen probleem. Er is van alles te koop! Kijk maar eens naar deze fotokaarten van Woezel en Pip, Magical Moments, Mijn eerste keer of Hee kleintje. Met zulke leuke kaarten, is het nog lastig kiezen.

Fotoalbum

Dan heb je al die mooie of bijzondere momenten vastgelegd – met of zonder fotokaart – maar wat dan? Wat ga je dan met je foto’s doen? Ik kan me van vroeger nog herinneren dat ik dagenlang bezig was met foto’s uitzoeken en in een album te plakken. Overigens bleef dit maar een paar jaar mooi, want uiteindelijk droogde de lijm op en vielen de foto’s vanzelf weer uit het boek. Gelukkig zijn daar nu goede alternatieven, zoals je foto’s afdrukken in een mooi fotoalbum. Dit kun je bijvoorbeeld doen bij Albelli.nl. Het samenstellen van een album gaat hartstikke eenvoudig en vlot. Het album krijg je uiteindelijk gewoon thuis gestuurd. Hoe makkelijk wil je het hebben.

Hou je niet van een album? Vaak hebben ze ook andere producten. Zo maakte ik bijvoorbeeld van Rocco ieder jaar een agenda voor mijn moeder, met foto’s van het voorafgaande jaar. Hoe leuk is dat! Mijn moeder was er ieder jaar weer hartstikke blij mee.

lijn groen oudersenzo
Tastbare herinneringen: Zo houd je speciale herinneringen levendig!

Aan de muur

Je hebt niks met albums? Dan kun je natuurlijk ook de aller- aller- allermooiste foto uitkiezen en die op canvas laten afdrukken. Canvas is slechts één optie, want je kunt er ook voor kiezen om de foto op hout, plexiglas of op aluminium te laten drukken. Het is maar net wat bij je interieur past. Ook leuk om cadeau te geven aan opa en oma.

Fotoslinger

Al eens gehoord van een fotoslinger? Deze zijn supergoed geschikt voor verjaardagen, trouwerijen of andere festiviteiten. Je bepaalt zelf welke foto’s je in de slinger wilt hebben en je kunt er dus prima een bepaald thema aan geven. Met zo’n fotoslinger zet je het feestvarken natuurlijk wel écht in de belangstelling. Leuk voor jong én oud.

Fotoserie

Wat je ook steeds vaker ziet en hartstikke leuk is om te doen, is een fotoserie. Ieder jaar maak je eenzelfde soort foto van je kindje. Zo maakte een vriendin van mij de eerste foto van haar dochter in een rieten mandje. Dat ging een paar jaar goed, maar ja, haar dochter groeide uiteraard uit het rieten mandje. Dat is natuurlijk helemaal niet erg, want zo zie je alleen maar het verschil goed. Ook al paste ze niet meer in het mandje, de setting bleef nagenoeg gelijk, alleen zat op een gegeven moment naast het mandje en niet meer erin. Hartstikke leuk idee!
Sommige ouders fotograferen ieder jaar op de eerste schooldag hun kinderen. Ook super leuk om te doen. Je creëert op die manier een mooie collage door de jaren heen.
Zo zijn er natuurlijk nog veel meer voorbeelden te bedenken. Je kunt ook dit soort momenten vaker doen in plaats van één keer per jaar en na zo’n twintig je er een versneld filmpje van maken.

Misschien heb je deze foto’s al eens op internet voorbij zien komen. Zo mooi om dat op die manier bij te houden. Pure inspiratiebron!

Fotowall

Er is natuurlijk ook helemaal niks mis met je foto’s gewoon laten afdrukken, al dan niet vergroot. Je zou zelfs een hele muur kunnen volhangen met allemaal grote en kleine foto’s (in lijstjes), zodat de muur jullie leven weerspiegelt. Dat wordt vast een hele fijne muur om naar te kijken.

Afdrukken op…

Er is zoveel mogelijk om je foto tegenwoordig op af te laten drukken. Denk bijvoorbeeld aan bekers, flessen (wijn), mousemat, puzzels, kussens, tegeltjes, teenslippers (ja, dat meen ik echt), placemats, klok, snijplank, onderzetter en nog veel, veel meer.

Hoe bewaar je je digitale foto’s

Als je zomaar in het wilde weg schiet, ben je al snel het overzicht kwijt. Belangrijk om je foto’s overzichtelijk te bewaren. Bijvoorbeeld in een hoofdmap met submappen die je duidelijke namen geeft zodat je alles weer snel terug kunt vinden. Je kunt bijvoorbeeld de datum in de naam van de submap verwerken.

Maar hoe ga je dit bewaren? Het is niet aan te raden dit op een DVD te doen, want de ruimte is beperkt en de DVD is beperkt houdbaar. Daarnaast is het maar de vraag of je over een jaar of 10 nog wel DVD-spelers in de computer hebt. Beter kun je hiervoor een aparte externe harde schijf gebruiken. Een losse schijf dus, die met een USB-kabeltje aan je computer gekoppeld kan worden. Het voordeel hiervan is, dat je hem ook makkelijk mee kunt nemen naar een andere locatie.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen je foto’s te bewaren op I-cloud, Onedrive of Dropbox. Ook dan kan je vanaf meerdere locaties bij je foto’s komen. Vind je het geen prettig idee om je foto’s op deze manier te bewaren (je leest immers wel eens dat dergelijke bestanden gehackt en verspreid worden) dan kun je beter kiezen voor de externe harde schijf. Als je die immers van je PC koppelt, kan niemand daar meer bij.

liefs Marion

Meer informatie

Hoe red je je vakantiefoto’s als je telefoon kapot gaat?
Fotograferen, zo maak je zelf de mooiste foto’s!
Bewaar de mooiste herinneringen
Elke dag een foto
Fotoshoot van de bevalling. Doen of niet doen?
Privacy van je kinderen

Bronvermelding

Tekst & fotografie: Marion Middendorp

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *