Zo belangrijk is foliumzuur!

Voordat je zwanger wordt is het belangrijk om alvast te beginnen met het slikken van foliumzuur. Eigenlijk ben je al te laat als je tot de ontdekking komt dat je zwanger bent. Maar waarom is het zo belangrijk in het prille traject? Wat is het precies en hoeveel word je aangeraden om te slikken?

Zo belangrijk is foliumzuur

Wat is Foliumzuur

Foliumzuur is een andere benaming voor vitamine B11. In sommige landen noemen ze het ook wel vitamine B9. Deze vitamine zit ook in peulvruchten, sinaasappels, bladgroente, volkorenproducten, bananen, gist en zuivel.
Tijdens de zwangerschap speelt juist deze vitamine een belangrijke rol bij de prille ontwikkelingen van het embryo. Als je gezond en veelzijdig eet krijg je op de natuurlijke manier genoeg binnen, maar tijdens de zwangerschap heb je net wat meer nodig.

Wanneer begin je met het slikken van foliumzuur?

Begin het liefst met slikken voor je gaat beginnen met zwanger te worden. Je kindje heeft namelijk al foliumzuur nodig voordat jij weet dat je zwanger bent. Je kunt de vitaminen door blijven slikken totdat je een week of tien zwanger bent. Hierna heeft het niet zoveel zin meer.

Het slikken van foliumzuur is niet schadelijk voor je gezondheid, dus het is helemaal niet erg als de zwangerschap wat langer op zich laat wachten en jij al die weken (of maanden) extra slikt.

Waarom zo vroeg beginnen met foliumzuur?

Je lichaam heeft ongeveer vier weken nodig om het extra foliumzuur op te nemen. Daarom is het zo belangrijk om op tijd te beginnen met slikken, dus nog voordat je zwanger bent. Het liefst direct als je een kinderwens hebt. Het kan namelijk geen kwaad om wat langer B11 te slikken.

Waarom is het belangrijk?

Foliumzuur ondersteunt de groei van je baby in de eerste weken na de bevruchting en verkleind de kans op aangeboren afwijkingen zoals een open ruggetje, schedeltje of hazenlip. Het speelt een belangrijke rol bij:

– het aanmaken van rode en witte bloedcellen
– de celdeling en ontwikkeling van het zenuwstelsel
– de opbouw van aminozuren (op basis van eiwitten)
– en het heeft een positieve invloed op het immuunsysteem

Een tekort aan foliumzuur kan ervoor zorgen (in het ergste geval) dat de neurale buis van je baby niet sluit. Deze buis vormt de basis van het centrale zenuwstelsel en wordt al ontwikkeld in de eerste weken van je zwangerschap. Als dit niet goed gaat, kan je kindje lichamelijke afwijkingen hebben. De meest bekende zijn het open ruggetje (spina bifida), een open gehemelte (schisis) en een open schedel (anencefalie).

Gelukkig kun je deze afwijkingen voorkomen door tijdig met foliumzuur te beginnen.

Hoeveel moet je slikken?

Als je zwanger wil worden is de dosering 400 microgram foliumzuur extra te slikken. Voor de zekerheid kun je op de verpakking kijken, maar je kunt dit uiteraard ook bespreken met apotheek of drogist. Foliumzuur heeft geen bijwerkingen maar het is wel belangrijk dat je niet meer slikt dan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid.

Je kunt foliumzuur zonder recept kopen bij een drogist of apotheek. Overleg de dosering eventueel met de huisarts want in sommige gevallen kan de dosering afwijken.

Onverwachts zwanger?

Dat kan natuurlijk gebeuren. Zodra je erachter komt dat je zwanger bent, kun je het beste direct alsnog foliumzuur gaan slikken. Geef dit wel aan bij je verloskundige.

Obesitas en foliumzuur

Nieuw onderzoek heeft aan het licht gebracht dat te lang slikken van foliumzuur de kans op obesitas bij het kind toe kan nemen. Sara Pauwels van de KU Leven nam samen met een team van onderzoekers de leefgewoonten van 150 zwangere vrouwen onder de loep en kwam tot deze conclusie. Ze raadt vrouwen aan om zeker na de twaalfde week in de zwangerschap niet meer door te blijven slikken, zeker wanneer er geen tekorten zijn.

Meer weten over dit onderzoek? Lees dan deze reportage.

liefs Marion

Meer informatie

Vitamines en supplementen tijdens je zwangerschap: hoe belangrijk zijn ze?
Foliumzuur tijdens de zwangerschap. Waarom is het zo belangrijk?
Gezonde voeding voor je ongeboren baby. Dit vindt hij fijn!
Gezond eten tijdens de zwangerschap
Dit kun je beter niet eten tijdens de zwangerschap
Welke vitamines zijn aan te raden tijdens de zwangerschap?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *