Een tweede kind

Je bent de trotse ouder van een lief klein kindje en je begint te verlangen naar nog een kindje. Waar hou je rekening mee en hoe ga je je kind hierop voorbereiden? Is het een groot verschil: 1 of 2 kinderen hebben? Gaat het makkelijker dan bij een eerste of zijn er toch dingen waar je juist nu tegenaan loopt?

Een tweede kind

Je bent al ouder

Het allergrootste verschil tussen je eerste en tweede kindje is uiteraard dat het niet meer allemaal nieuw is. Je bent al eerder zwanger geweest of al eerder papa geworden, je weet veel meer wat je te wachten staat. Zowel tijdens de zwangerschap als na de bevalling. De verzorging van je kindje zal inderdaad veel minder beangstigend zijn dan bij de eerste, waar je nog behoorlijk onzeker was bij wat je deed. Natuurlijk is ieder kindje anders en iedere zwangerschap trouwens ook, maar alle opgedane ervaring maakt meestal wel dat je relaxter bent bij een volgende. Ook is de overgang voor jullie als partners ten opzichte van elkaar minder schokkend. Je zit al in een ‘kinderritme’ en daarmee verandert er minder veel dan bij de oudste.

Aandacht verdelen

Wat ik zelf wel een dingetje vond, was het verdelen van de aandacht. Waar je bij 1 kind volledig kunt focussen op dit mannetje of vrouwtje, heb je nu opeens 2 wurmen die je aandacht nodig hebben. Wat doe je als ze allebei gaan huilen of als de één slaapt als de ander juist niet slaapt en je toch echt ook nog ergens een keer boodschappen moet doen. Of wat dacht je van een ouder broertje of zusje die al naar school gaat. Terwijl je oudste op school zit, heb je inderdaad wel je handen vrij voor je baby. Maar je zit wel met nog meer tijden waar je rekening mee moet houden en waarbij je soms behoorlijk in de clinch kan komen met babyslaaptijden en de schooltijden. Hoe dit je dit? Hier zal je dus even je eigen weg in moeten zien te vinden. Maar geloof me: ook dat komt goed! Natuurlijk kan je hier al over na denken, maar vaak merk je pas in de praktijk wat wel en niet werkt.

Je oudste voorbereiden

Natuurlijk vertel je je kind dat het een broertje of zusje krijgt. Wanneer hangt af van de leeftijd van je kind. Een peuter of dreumes snapt nog niks van tijden. En een zwangerschap duurt in zijn beleving nog veel langer dan dat het al voor jou doet. Toch is het ook, zeker bij grote peuters, niet verstandig om er te lang mee te wachten. Het is immers niet leuk om het van een ander te horen! Je zou kunnen aanhouden dat als je buik zichtbaar wordt, je het ook gaat vertellen. Zo begrijpt je kindje ook waarom je verandert. Hoeveel je vertelt? Dat hangt van je kindje af. Push niet te veel met informatie, maar als het vragen heeft geef je hier gewoon antwoord op.

Zich verstoten voelen

Voorkom dat je kindje zich verstoten voelt door de baby. Moet je kindje verhuizen van slaapkamer? Zeg niet dat dit voor de baby is en doe het ruim voordat de baby komt, zodat hij ook de link niet zal leggen. Zeg juist dat hij een mooie (grotere?) kamer krijgt. En laat hem of haar ook zelf meedenken met wat het mooi vindt. Probeer eveneens te voorkomen dat je kindje net naar bijvoorbeeld de basisschool gaat. Dan voet het echt als de baby is er, nu moet jij weg. Komt het net wel zo uit? Probeer anders of je kind nog even een paar weken langer thuis mag blijven of dat het bijvoorbeeld alleen de ochtenden gaat. Praat ook niet tijdens de zwangerschap alleen maar over de baby met je kindje. En als de baby geboren is, dan heb je een leuk pakket voor je oudste. Zodat hij ook iedere dag een mooi cadeautje krijgt, als jij weer een pakje uit een eventueel kraamcadeau mag open maken…

Kan ik wel van nog een kindje houden?

Soms hoor je ouders die bang zijn om niet genoeg van nog een kindje te kunnen houden. Die zich niet voor kunnen stellen dat er nog een wezentje zal komen die net zoveel voor ze betekent als de oudste. Daar hoef je echt niet bang voor te zijn. Want ook dit kindje is jouw kleintje die je wilt beschermen en koesteren. Ook bij dit kindje zullen de hormonen er echt wel voor zorgen dat je moederinstinct wakker ‘gekust’ wordt!

liefs Wil

Meer informatie

Tweede keer zwanger? Wat zijn de verschillen met de eerste keer?
Oudere vaders: Vader worden op latere leeftijd
De kersverse vader blues
Concurrentiestrijd tussen kinderen
Jaloezie in het gezin
Ik ben zwanger, maar niet van mijn man
Zwanger van een tweede, wat is er anders?
Concurrentiestrijd tussen kinderen, wat doe je eraan?
Je kind voorbereiden op de komst van een baby: hoe verdeel je de aandacht?
Hoe kinderen leren liegen

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *