Zwanger van een tweede: wat is er anders?

Je hebt al een zwangerschap meegemaakt, een kleine spruit op de wereld gezet en bent zwanger van een tweede. Je hoort en leest niets anders dan dat geen zwangerschap (en geen bevalling!) hetzelfde is, maar…jij hebt dit toch al een keer meegemaakt, zou het de tweede keer dan echt zoveel anders zijn?

Ja dus. Je bent drukker dan ooit en kan het gevoel krijgen dat je omgeving de zwangerschap niet de aandacht geeft die het verdient. Gelukkig hebben we een aantal tips die je kunnen helpen ervoor te zorgen dat niet alleen jijzelf bewust geniet van je nieuwe zwangerschap maar dat ook je omgeving voldoende meeleeft.

Zwanger van een tweede

Beetje druk

Een tweede zwangerschap is in de eerste plaats natuurlijk anders omdat je al een kind rond hebt huppelen en je in combinatie met werk, het huishouden en sociale verplichtingen, zero me-time overhoudt. Waar je tijdens je eerste zwangerschap nog de tijd kon nemen om uitgebreid te badderen, een boek te lezen of er nog even tussenuit te gaan met partnerlief, kan je dat dit keer -letterlijk- op je buik schrijven. Maar vooruit, dat zag je als moeder zijnde ook echt wel aankomen.

Minder aandacht

Wat je misschien niet zag aankomen is dat je anders behandeld wordt door je omgeving ten opzichte van de eerste zwangerschap. Tijdens een eerste zwangerschap word je met een beetje geluk op handen gedragen. Je bent tenslotte voor het eerst zwanger en dat is speciaal, dat vindt jouw omgeving ook. Ze zien je voor het eerst als zwangere vrouw en hebben respect voor alle veranderingen die je doormaakt. Je wordt geholpen waar het kan. Buitensporige reacties veroorzaakt door de verstoorde hormoonhuishouding worden je bij voorbaat al vergeven. Er wordt op alle mogelijke manieren rekening gehouden met wat jij op dat moment nodig hebt. En jij dacht dat de tweede keer weer zo hemels zou zijn? Ik ook, maar helaas.

Een praktijkvoorbeeld. Tijdens mijn eerste zwangerschap kreeg ik dagelijks een uitgebreide rug- en buikmassage van de aanstaande papa. Een heerlijk ontspanmoment na een vermoeiende werkdag en de aanstaande papa was zo dicht bij de baby. Ik ben nu 36 weken zwanger van de tweede en heb tot nu toe welgeteld drie massages gehad. Need I say more?!

Minder speciaal?

Natuurlijk sta je zelf ook anders in een tweede zwangerschap. Je kent het klappen van de zweep, bent zelfverzekerder en besteed daarom ook minder tijd aan zorgen die je de eerste keer wel had. Maar het laatste wat je wilt is dat deze zwangerschap als ´minder speciaal´ gezien wordt. Maar je kan het toch? De eerste keer ging het toch ook goed?

Ja, het ging de eerste keer inderdaad goed dus je weet dat je het kan. Maar zoals gezegd: geen twee zwangerschappen zijn hetzelfde, ook niet die van dezelfde moeder. Iedere zwangerschap is opnieuw een wonder, of het nou je eerste, tweede, derde of achtste is. En daarmee verdient iedere zwangerschap opnieuw gevierd te worden alsof het de eerste is en zou iedere zwangere vrouw te allen tijde op handen gedragen moeten worden.

Tips

Vind je de beperkte aandacht voor je tweede zwangerschap ook zo teleurstellend? Met deze tips vestig je de aandacht van jezelf én je omgeving op buik en baby!

Houd een invulboek van de zwangerschap bij waarbij je iedere week vragen m.b.t. het verloop van de zwangerschap beantwoord (mijn persoonlijke favoriet bij mijn beide zwangerschappen is het ‘9 maanden dagboek’ van Pauline Oud).
Organiseer een babyshower. Geniet van een gezellig samenzijn met familie en vriendinnen waarbij jij en je buik in het middelpunt van de belangstelling staan.
Boek een 4D pretecho. Je ziet je baby’s gezichtje al voordat het geboren wordt! Laat je gezin en opa’s en oma’s ook vooral meegenieten want juist voor hen maakt het de zwangerschap veel tastbaarder.

Betrek de oudste

Betrek je oudste zoveel mogelijk bij de zwangerschap. Laat hem lekker in de babykamer spelen terwijl jij de boel op orde brengt, neem hem mee naar de echo’s, laat hem aan je buik voelen wanneer de baby beweegt en lees samen boekjes over het krijgen van een broertje/zusje. Je oudste kan een geweldige steun zijn om deze bijzondere ervaring mee te delen.
Laat mooie foto’s maken van jezelf met je buik en het liefst ook met je oudste kind erbij. Het hoeven heus geen professionele foto’s te zijn: in de tuin, op het strand, of simpelweg voor een effen muur in huis plaatjes laten schieten door je partner zorgt al voor een bewust moment én een mooi aandenken voor later.

Sluit je aan bij een groep voor zwangerschapsyoga/pilates/dans/zwemmen et cetera. Het is goed voor je lichaam en geest én je bevindt je tussen vrouwen die in dezelfde levensfase zitten. Vaak wordt er naast de gebruikelijke oefeningen tijd uitgetrokken om stil te staan bij het verloop van je zwangerschap en hoe je je, zowel emotioneel als fysiek, voelt.

Met voorgaande tips vestig je de aandacht op je zwangerschap. En wat nog het allerleukst is bij volgende zwangerschappen is dat je oudere kinderen kunnen meegenieten! En dát…is iets heel bijzonders dat je bij de eerste zwangerschap weer niet hebt ?

Liefs Aimée

Extra informatie

Tweede keer zwanger? Wat zijn de verschillen met de eerste keer?
Concurrentiestrijd tussen kinderen
Een tweede kind. Wat is er allemaal anders?
Je kind voorbereiden op de komst van een broertje of zusje
Jaloezie in het gezin
Concurrentiestrijd tussen kinderen, wat doe je eraan?

Bronvermelding

Tekst: Aimée Mos
© afbeelding: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Een reactie

  • Kathelijne P. M.

    Ik herken me hierin volledig! Bij de eerste zwangerschap werd ik in de watten gelegd, bij de tweede al een heel stuk minder. Het was allemaal wat ‘gewoner’. Nee, toch niet weer misselijk hé. Maar mijn eerste dochtertje vond het wel heel speciaal en kwam graag aan mijn buik ‘voelen’ en naar haar zusje luisteren. Dat waren onvergetelijke momenten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *