Hoe kinderen leren liegen

Hoe kinderen leren liegenVolgens een onderzoek van de Britse interpagina thebabywebsite, liegen ouders gemiddeld zo’n 3000 keer tegen hun kinderen… Hieruit blijkt dat kinderen het liegen met de paplepel krijgen ingegoten, niet verwondelijk dus dat kinderen zelf ook weer gaan liegen. Of jokken, of de waarheid een beetje verdraaien…

Hoe kinderen leren liegen

Ergens tussen de leeftijd van vier en vijf jaar, als ze het verschil tussen realiteit en fantasie beginnen te begrijpen, leren kinderen hoe ze overtuigend moeten liegen. Hoewel hun leugens in dit stadium vaak nog fantasievol zijn – ‘mijn verzonnen vriendin Serene heeft de laatste chocoladereep opgegeten’ – beseffen ze al dat liegen praktische en sociale voordelen heeft. Kinderen liegen vooral als ze denken dat ze iets stouts hebben gedaan en hun straf willen ontlopen. Sommige kinderen vertellen overdreven en mooie verhalen over hun daden of prestaties, wellicht omdat ze onzeker zijn of weinig eigenwaarde hebben en de goedkeuring van hun onderwijzer of ouders willen. Ironisch genoeg worden kinderen uit autoritaire gezinnen waar slecht gedrag zwaar wordt bestraft vaak zeer gedreven leugenaars om wrede straffen te ontlopen.

Waarheid vertellen

Goed bedoelende ouders die hun kinderen inprenten dat ze de waarheid moeten vertellen omdat ze toch wel door de mand vallen, moedigen onbedoeld het liegen ook aan. Door eerlijkheid te behandelen als een externe sociale reactie, en niet als een intern principe, is de kans groot dat kinderen zullen proberen het systeem naar hun eigen hand te zetten door te liegen als ze ermee kunnen wegkomen.

Hoe kinderen leren liegen

Niet negeren

Als kinderen liegen, kunnen ouders het beste aangeven dat ze het weten, in plaats van het te negeren. Tot de leeftijd van zeven of acht jaar geloven kinderen dat hun ouders precies weten wat er allemaal gebeurt; een leugen niet erkennen kan voor hen verwarrenner zijn dan een leugen negeren. Wees consequent in je gedrag tegenover een kind dat liegt – zeg dat je weet wat de waarheid is en dat je niet van liegen houdt. Geef een goed voorbeeld door zelf de waarheid te vertellen en zo vaak mogelijk oprecht te zijn.

Top tien van leugens die we onze kinderen vertellen

1. We hebben je onder een struik gevonden.
2. Als de wind draait, blijf je zo.
3. Als je niet slaapt, komt Sinterklaas niet.
4. Het is allemaal weg.
5. De winkel was gesloten.
6. Fluffy gaat heel lang slapen.
7. Wat heb je dat mooi geverfd.
8. Wat kun je dat goed.
9. We zijn er bijna.
10. Dit doet geen pijn.

Top tien van kinderleugens

1. Dat was ik niet
2. Ik heb niks gedaan
3. Het was al kapot
4. Dat heb ik niet opgegeten
5. Dat heb ik helemaal zelf gemaakt
6. Nergens
7. Niemand
8. Dat moest ik van hem/haar
9. Ik zal het betalen
10. Dat doe ik zo

Liefs Marion

Meer informatie

Fantasievriendjes – Hoe serieus moet je dit nemen?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn oudersenzo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *