Tweede keer zwanger? Wat zijn de verschillen met de eerste keer?

Verschil tussen de eerste en tweede keer zwanger

Voor de tweede keer zwanger zijn: natuurlijk ben je daar net zo blij mee als met de eerste keer. Het zwanger zijn op zich is feitelijk ook hetzelfde. Toch vinden veel vrouwen het anders. Hier een aantal voorbeelden…

Je bent ervaren!

Je eerste zwangerschap is één groot moment van verbazen en verwonderen over alles wat er met je gebeurt en met dat kleine wezentje in je buik. Je hebt duizend-en één vragen en verslind waarschijnlijk alles wat je kunt vinden over zwanger zijn. Bij je tweede of volgende zwangerschap blijft het wel leuk om met je zwangerschap bezig te zijn, maar je weet heel veel al. Het verslinden van informatie zal een stuk minder zijn en als je iets voelt weet je nu al wat dat inhoudt. Daardoor zal je meer ontspannen zijn in je zwangerschap, maar aan de andere kant ook minder verwonderd misschien.

Handenbindertje vraagt om aandacht

In de meeste gevallen zal een tweede zwangerschap voorkomen als je oudste ook nog klein is. Bij je eerste zwangerschap was je vooral met je zwangerschap bezig, dat lukt nu simpelweg niet. Je aandacht wordt immers opgeslokt door dat heerlijke kind van je! Vaak horen je jonge moeders, die weer zwanger zijn, dan ook verzuchten dat ze er veel minder mee bezig zijn. Echt niet omdat het minder belangrijk voor ze is, maar er zit niet alleen een baby in je buik, er loopt ook een prachtige spruit om je heen!

lijn groen oudersenzo
Tweede keer zwanger. Wat zijn de verschillen met de eerste keer?

De buitenwereld

Om de één of andere reden zijn mensen vaak enthousiaster als je vertelt dat je zwanger bent als het om de oudste gaat. En hoe meer kinderen er komen, hoe minder vaak de reacties zijn. Zo gaat het regelmatig ook met kraambezoek. Jammer, want ieder kind is net zo’n groot wondertje!

Geslacht van je kindje

Zelf kan ik er eigenlijk behoorlijk boos om worden… maar goed, de buitenwereld blijkt het belangrijk te vinden: het geslacht van je kindje. Waar bij de eerste niemand een voorkeur uitspreekt, moet er bij de tweede opeens het verlangen naar het andere geslacht uitgesproken worden. Heb je een meisje, dan zal je nu vast een jongen willen en andersom. En als je zegt dat het jou niet uitmaakt, wordt dat rustig niet geloofd. Nu kan ik natuurlijk niet voor jou spreken, misschien heb jij die voorkeur wel?

Alles nieuw

Bij de oudste ga je alles nieuw kopen. Kleding, babybadje, een commode, wiegje en/of ledikantje en al die dingen meer. Je gaat kijken welk kamertje omgetoverd gaat worden tot een babykamer. En vol overgave ga je aan de slag. Met andere woorden: je bent bijna continue bezig met de baby. Bij de tweede heb je praktisch alles al. Zelf vond ik het altijd wel leuk om toch een paar nieuwe kleertjes te kopen voor de baby én een paar dingetjes in de babykamer een ander tintje te geven. Zo had toch iedere baby iets nieuws. Waar je nu opeens druk mee bent is wel een kamertje: de nieuwe peuterkamer…

Zwangerschapscursus

Bij de oudste weet je van niets en je grijpt dan ook alles aan. Een zwangerschapscursus zal waarschijnlijk ook op je verlanglijstje staan. Bij de tweede (of volgende) denk je hier misschien anders over. Heb je helemaal geen zin om nog een keer alles aan te moeten horen. Het is natuurlijk wel een heerlijk moment om even echt met je nieuwe baby bezig te zijn! Er bestaan heel veel varianten aan cursussen, dus waarom zou je nu niet gewoon een andere variant kiezen en zo even een heerlijk moment voor deze zwangerschap en baby creëren?!

Opeens is het zover…

Waar je bij je eerste kind stressvol met de baby-uitzet bezig bent en dat soort zaken en zo dus al weken voor tijd klaar bent…. Moet dit bij de tweede ergens tussendoor. Je hebt geen stress, want het meeste heb je immers al. ‘Komt wel goed’, denk je dus ook. Tot je wordt gebeld voor de check van de kraamzuster voor volgende week: ‘Help, ik ben nog lang niet klaar!’ En dan blijkt ook nog dat je heel veel dingen helemaal niet meer hebt! Help…

Bevallen….

En dan komt de bevalling. Natuurlijk zal dit niet bij iedereen zo zijn, maar meestal wel: waar de eerste bevalling uren en uren (en nog véél langer) kan duren, kan de tweede in verhouding opeens heel snel zijn. Meestal juist heerlijk, maar wacht dus niet te lang met het inschakelen van de verloskundige omdat het toch nog lang niet zover is (denk jij).

liefs Wil

Meer informatie

Een tweede kind. Wat is er allemaal anders?
Zwanger van een tweede, wat is er anders?
Concurrentiestrijd tussen kinderen, wat doe je eraan?
Je kind voorbereiden op de komst van een baby: hoe verdeel je de aandacht?
Concurrentiestrijd tussen kinderen
Jaloezie in het gezin
Nu ik zwanger ben, speelt mijn anorexia weer op
Ik ben zwanger, maar niet van mijn man

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *