Opstaan met een ochtendhumeur, hoe ga je hiermee om?

De één stapt fluitend zijn bed uit, de ander moet zichzelf heel veel moed inpraten om dat lekkere hol uit te stappen. Om vervolgens al mokkend naar zijn huisgenoten bezit te nemen van de badkamer of nors zwijgend achter zijn telefoon te verdwijnen bij het ontbijt. Kortom: er heeft er één last van een ochtendhumeur. Niet leuk! Voor de huisgenoten niet, maar ook niet voor de persoon zelf. Herken je jezelf hierin? Lees dan de volgende tips maar eens door. Wie weet helpen ze je om wat fijner de dag te beginnen!

Opstaan met een ochtendhumeur, hoe ga je hiermee om?

Slaap voldoende

Eigenlijk een open deur, maar niet je bed uit kunnen komen kan alles te maken hebben met het feit dat je te weinig slaapt. Dan is het immers heel logisch dat je nog niet aan een nieuwe dag toe bent. Zorg dan ook dat je voldoende uren in je bed kunt liggen en als je niet slapen kunt, hoe je dat dan op kunt lossen. Zorg dat je rustig bent als je je bed instapt, dus niet pats boem vanachter je laptop je bed instappen! Ga bijvoorbeeld even in bad, wandel een rondje met de hond (of alleen) op je gemakje om de indrukken van het beeldscherm van je af te ‘blazen’ of drink nog even iets lekker warms. Net wat voor jou werkt. Je lichaam moet doorhebben dat het tijd wordt om naar bed te gaan. Bij kinderen werkt een vast bedritueel heel goed, maar eigenlijk geldt dat voor jou ook gewoon nog!

Begin rustig

Blijf niet tot het allerlaatste moment liggen, zodat je meteen al in de stress schiet als je je bed uitstapt. Ga een half uurtje eerder je bed uit en neem even de tijd om jezelf klaar te maken voor de komende dag. Heb je kleine kinderen? Ook dan is het heerlijk om te proberen voor hen wakker te zijn en even in alle rust de dag te beginnen. Zo kan je je motortje even warm laten draaien en er dan volop tegen aan!

Muziek kan helpen

Hou je van muziek? Zorg dat je je favoriete muziek snel ergens kunt vinden, bijvoorbeeld op YouTube of Spotify en zet je afspeellijst aan terwijl je aan de slag gaat. Of misschien al als je nog in bed ligt. Net wat jij fijn vindt. Hou je van zingen? Zing dan ook gewoon lekker mee. Iets doen wat je leuk vindt maakt het vanzelf allemaal wat leuker.

Lekker ontbijtje

Niet meteen volop aan de gang dus en sla ook je ontbijt niet over. Jouw ‘motor’ heeft brandstof nodig. Zonder brandstof zal je auto ook niet verder willen. Zorg dus voor een ontbijt met de nodige voedingsstoffen zodat je lichaam er weer even volop tegenaan kan gaan. Een goed ontbijt voorkomt ook dat je de hele dag loopt te snoepen! Maar dan moet je wel gaan voor een echt gezond ontbijt. En niet snel een cracker en een kop koffie…

Rekken en strekken

Zet die motor dus in beweging. En dat kan je letterlijk doen door te bewegen. Even rekken en strekken kan, maar je kunt ook denken aan een lekker een nummertje meedansen of Qi Gong oefeningen doen. Net waar jij je het beste bij voelt.

Geef je dag zin

Is het niet alleen een ochtendhumeur die wel weer overgaat na een uurtje, maar zie je echt tegen de dag op? Dat kan zijn omdat je simpelweg te veel op je planning hebt staan en zeker als je dit heel vaak hebt. Maar er kan nog iets heel anders ook aan de hand zijn: er is niks wat je uitdaging geeft! De dagen die altijd hetzelfde zijn en waarbij jij helemaal niet het gevoel hebt dat het jou iets geeft of dat jij zelf iets zinvols doet kunnen het allemaal nutteloos laten voelen. En daarmee komt een slecht humeur heel dichtbij. Vraag jezelf eens af of je niet te veel of juist te weinig dingen doet op een dag. En probeer dan dáár iets aan te doen.

Uit je bed komen omdat er iets leuks of zinvols te gebeuren staat is nu eenmaal leuker en geeft veel meer inspiratie. Leg daarbij de schuld niet meteen bij anderen! Jijzelf bent verantwoordelijk voor je eigen geluk. Jijzelf kan dingen die je doet zinvol maken en dankbaarheid voelen voor wat er allemaal is. En jijzelf kan zorgen dat dingen veranderen als je daar behoefte aan hebt. Natuurlijk makkelijk gezegd en zeker in bepaalde situaties, maar toch ben jezelf de eerste die hier iets aan kan doen.

Laat het voor wat het is

Je voelt je niet happy als je wakker wordt en je hebt de neiging om mopperend in je bed te liggen. Jouw keuze. Je kunt er ook voor kiezen om niet te mopperen maar aan iets leuks te denken. In plaats van dat je je focust op het rot gevoel, focus je op iets leuks van die dag. Gewoon even lachen om jezelf kan al helpen. Word niet boos dat je die rotgevoelens hebt, want dan maak je het alleen maar erger. Het is er, klaar. Maar jij beslist dat je er verder niks mee wil en je verlegt je focus dus. Het vervelende gevoel verdwijnt dan het snelst en met een beetje geluk zal je brein het uiteindelijk ook loslaten en komt het minder vaak terug.

Val in slaap met dankbaarheid

De kans om fijner wakker te worden kan je al vergroten door met een fijn gevoel te gaan slapen. Probeer als je op bed ligt niet te piekeren over alles wat nog moet en wat er allemaal aan de hand is. Maar probeer juist te bedenken waar je allemaal dankbaar voor bent. Welke dingen juist leuk waren vandaag. En eventueel welke leuke dingen je morgen wilt gaan doen. Opgeruimd gaan slapen kan al heel veel schelen!

liefs Wil

Meer informatie

Drie effectieve slaaptrainingen, slaap lekker!
In deze slaaphouding kun je Lekker slapen tijdens de zwangerschap
Lekker en voldoende slapen. Zo doe je dat!
De verborgen boodschappen in onze dromen
Slaapproblemen? Hier is de oplossing!

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *