De lekkerste Sinterklaasrecepten – Gevulde speculaas

De lekkerste Sinterklaasrecepten - Gevulde speculaasNaast de warme chocolademelk bestaat het ‘heerlijk avondje’ natuurlijk uit meer dan alleen cadeautjes! Wat dacht je van al die overheerlijke Sinterklaas lekkernijen, zoals gevulde speculaas? En dan natuurlijk het liefste zelf gemaakt, want dat is vaak wel het aller, aller, allerlekkerste!

Wij zochten de vier meest lekkere Sinterklaasrecepten voor je uit! De komende weken testen wij ze allemaal voor je uit. Deze week beginnen we met: Gevulde speculaas! Laat het ‘heerlijke avondje’ maar komen! Wij gaan smullen!!

Draai het recept uit (pdf)
De heerlijkste chocolademelk maak je zelf!
Feestelijke recepten

De historie van de speculaas

Speculaas, met de Belgische variant speculoos, is een sterk gekruide, oude soort koek, meestal − maar niet uitsluitend − hard, droog en plat, die in de vorm van verschillende voorstellingen wordt gebakken en vooral omstreeks het sinterklaasfeest en tijdens de adventstijd populair is. De oudste bronnen betreffende speculaas spreken ook van bruiloften en kermis. De laatste decennia is het echter normaal geworden het hele jaar door speculaas te eten, vooral bij de koffie of thee, bij ijs of fruitsalade. Speculaas wordt voornamelijk in Nederland en België gemaakt en gegeten, alsook in het Duitse Westfalen en het Rijnland, Luxemburg en Noord-Frankrijk.

Speculaaskruiden

Speculaaskruiden bestaan uit een mengsel van kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemom en witte peper. Verschillende variaties zijn echter mogelijk met bijvoorbeeld anijs, korianderzaad en foelie. Speculaaskruiden staan bekend om hun laxerende werking, ze stimuleren de darmen.

Amandelspijs

Amandelspijs of spijs is een mengsel van amandelen en suiker en wordt gebruikt in gevulde speculaas, boterletters et cetera. De amandelen variëren in kwaliteit afhankelijk van het herkomstgebied. Amandelen uit het Middellandse Zeegebied, zoals Italië en Spanje, zijn kwalitatief de beste, terwijl die uit Californië van een mindere kwaliteit zijn. De Californische amandelen smaken enigszins bitter.
Amandelspijs is een dure grondstof om toe te passen. In gevulde koeken en ander goedkoop gebak, bijvoorbeeld de banketstaaf en de banketletter, wordt daarom in plaats van amandelspijs dikwijls zogenaamde banketbakkersspijs gebruikt, waarin de amandelen zijn vervangen door gemalen abrikozenpitten en witte bonen.

Ingrediënten gevulde speculaas

200 gram zelfrijzend bakmeel
2 el kruidenmix koek en speculaas
125 gram donkere basterdsuiker
150 gram roomboter (koud)
2 el melk
1 el water
300 gram amandelspijs
2 eieren
4 gram bloem
garneeramandelen

Bereiding

Gevulde speculaas Gevulde speculaas Gevulde speculaas Gevulde speculaas
Zet alle ingrediënten klaar Zeef het bakmeel, de suiker en de kruiden (eventueel mespunt zout) Voeg de boter toe Kneed met beide handen het deeg tot een bal
Gevulde speculaas Gevulde speculaas Gevulde speculaas Gevulde speculaas
Wikkel het deeg in folie en leg het 30 min. in de koelkast Verkruimel de amandelspijs Klop het ei los met het water Voeg de helft van het ei door het spijs
Gevulde speculaas Gevulde speculaas Gevulde speculaas Gevulde speculaas
Meng het ei en spijs goed door elkaar Verdeel het deeg in 2 gelijke stukken en strooi wat bloem Rol twee gelijke plakken van het deeg Bestrijk één helft met spijs
Gevulde speculaas Gevulde speculaas Gevulde speculaas Gevulde speculaas
Leg de andere deegplak er bovenop en druk de naden goed aan Zorg dat de zijkanten mooi dicht zitten Versier de taart met de amandelen Bestrijk de koek met de rest van het ei
Gevulde speculaas Gevulde speculaas
Zet de koek 40 minuten in de oven (170 graden) Eet smakelijk!

Draai het recept uit (pdf)

Sinterklaas is al begonnen

Zodra de koek in de oven staat en de heerlijke speculaaskruiden zich door het huis verspreiden, is Sinterklaas eigenlijk al een beetje begonnen. Geniet van de koek, hier werd hij door iedereen erg enthousiast ontvangen en binnen no time was de koek op. Hij is echt heerlijk!
Volgende keer is de roomboterstaaf aan de beurt! Hopelijk wordt dat net zo’n succes!

Gevulde speculaas

Liefs Marion

Meer informatie

Voorleesverhaaltje: Willy Woef zet zijn schoentje voor Sinterklaas
De lekkerste Sinterklaasrecepten – Amandelstaaf
De 10 leukste Sinterklaasliedjes
Wat zit er in de zak van Sinterklaas? Lees onze tips!
Sinterklaasavond – Hoe vieren we dat?
De tien leukste Sinterklaasknutsels
De heerlijkste chocolademelk maak je zelf!
Intocht van Sinterklaas – Sinterklaasweetjes
Schoencadeautjes onder de 10 euro! 15 tips!
5x Knutselen voor Sinterklaas
Sinterklaas – De historie van de Goedheiligman
Hoe ga je om met Sinterklaasstress?
De lekkerste Sinterklaasrecepten – Borstplaat
Feestdagen en cadeautjes
Songteksten van de leukste Sinterklaasliedjes
Leuke Sinterklaasknutsels!
De kookhoek van Oudersenzo.nl
Meer feestelijke recepten
De lekkerste Sinterklaasrecepten – Sinterklaaskoekjes

Bronvermelding

Tekst & fotografie: Marion Middendorp

lijn oudersenzo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *