De lekkerste Sinterklaasrecepten – Amandelstaaf

Amandelstaaf

Een aantal dagen geleden hebben we – als voorbereiding op de komst van Sinterklaasgevulde speculaas gemaakt, vandaag is het de beurt aan de amandelstaaf. Ook de amandelstaaf is een traditionele Sinterklaaslekkernij. Nou kan je deze natuurlijk gewoon in de supermarkt kopen of nog beter, bij de banketbakker, maar je kunt hem net zo makkelijk zelf maken. En misschien is dat nog wel het allerlekkerste.

Welkom Sinterklaas
Het regent pepernoten

Snel te maken

Het recept is eenvoudig en snel te maken. Je kunt er voor kiezen de spijs zelf te maken (recept volgt hieronder). Dat is ongetwijfeld nog lekkerder! In dit recept voor de amandelstaaf hebben wij er voor gekozen de spijs kant-en-klaar te kopen, waardoor het allemaal rap te maken is. De naderende feesttijd is immers al druk genoeg. Heb je iets meer tijd? Dan kun je de spijs ook zelf maken. Amandelen zijn echter niet goedkoop, dus er hangt zeker een ander kostenplaatje aan.

Draai het recept uit (pdf)

De Amandelstaaf

De Amandelstaaf, boterletter of banketletter, is een staaf of letter, meestal een O-, S-, M- of (op de kop) W, van bladerdeeg, gevuld met spijs. Dit product wordt in Nederland doorgaans rond Sinterklaas en Kerstmis gegeten.
Banketletters worden reeds vermeld in het boek Max Havelaar uit 1859. Chocoladeletters, die met Sinterklaas ook populair zijn, zijn van latere datum. De boterletter komt voor in het Sinterklaasliedje O, kom er eens kijken, wat er ineens in de schoen van hem zit. Inderdaad, ook: een le-etter va-an banke-et. In twee regels genoemd zelfs!

Boterletter

De term boterletter is afkomstig van de banketletter versie, waarvan het bladerdeeg gemaakt is met uitsluitend roomboter. Een boterletter gevuld met amandelspijs wordt beschouwd als de originele delicatesse. Een boter- of banketletter gemaakt met het goedkopere banketbakkersspijs, heeft een vulling van spijs gemaakt met ingrediënten als witte bonen en abrikozenpitten. Om een amandelletter te controleren op peulvruchten doet men een druppeltje jodium op de spijs. Indien de spijs bruin kleurt zit er geen zetmeel in. Zetmeel van peulvruchten en dergelijke kleurt blauw bij toevoeging van jodium

Amandelspijs

Amandelspijs of spijs is een mengsel van amandelen en suiker en wordt gebruikt in gevulde speculaas, boterletters et cetera. De amandelen variëren in kwaliteit afhankelijk van het herkomstgebied. Amandelen uit het Middellandse Zeegebied, zoals Italië en Spanje, zijn kwalitatief de beste, terwijl die uit Californië van een mindere kwaliteit zijn. De Californische amandelen smaken enigszins bitter.

Goedkopere versie

Amandelspijs is een dure grondstof om toe te passen. In gevulde koeken en ander goedkoop gebak, bijvoorbeeld de banketstaaf en de banketletter, wordt daarom in plaats van amandelspijs dikwijls zogenaamde banketbakkersspijs gebruikt, waarin de amandelen zijn vervangen door gemalen abrikozenpitten en witte bonen.

Zelf spijs maken

Wil je zeker weten dat je échte amandelspijs gebruikt? Dan kun je hem gewoon zelf maken. Meng de volgende ingrediënten:
250 gram blanke amandelen (zonder schil)
250 gram suiker
1 ei
sap en rasp van een citroen

Maal de amandelen en suiker in een keukenmachine. Voeg het ei en de citroen toe. Mix alles goed door elkaar. Wikkel het nog even in folie en laat het opstijven in de koelkast. Je spijs is nu klaar!

Ingrediënten amandelstaaf

6 vellen roomboter bladerdeeg
300 gram amandelspijs (of zelfgemaakt, zie recept hierboven)
1 ei
1 losgeklopt ei
snufje kardemom
amandelschaafsel
citroenrasp

Bereiding

Amandelstaaf
Amandelstaaf
Amandelstaaf
Amandelstaaf
Zet alle ingrediënten klaarVerkruimel de spijsVoeg een ei toe, snufje kardemom en het citroenraspMeng alles goed door elkaar
Amandelstaaf
Amandelstaaf
Amandelstaaf
Amandelstaaf
Wikkel de spijs in het folieRol de spijs uit tot dunne staafStrooi wat bloem op het aanrechtLeg het bladerdeeg uit, met de randen op elkaar
Amandelstaaf
Amandelstaaf
Amandelstaaf
Amandelstaaf
Leg het spijs erop en rol deze in het bladerdeegKlop het ei losBestrijk de staaf met het ei (check de naden)Bestrooi de staaf met de amandelen
Amandelstaaf
Amandelstaaf
Amandelstaaf
 
Zet de staaf 20 tot 25 minuten in de oven op 200 gradenLaat de staaf even afkoelenEet smakelijk! 

Draai het recept uit (pdf)

Sinterklaas is al begonnen

De staaf was hier binnen 24 uur op… iedereen vond hem lekker. De volgende keer zou ik er waarschijnlijk toch voor kiezen de spijs zelf te maken. Natuurlijk is het makkelijker te kiezen voor kant-en-klare spijs – en daar is op zich niks mis mee – maar ik wil graag het verschil een keer proeven, zodat ik kan ontdekken of het de moeite (en de kosten) waard is.

Liefs Marion

Meer informatie

Voorleesverhaaltje: Willy Woef zet zijn schoentje voor Sinterklaas
De lekkerste Sinterklaasrecepten – Gevulde speculaas
De 10 leukste Sinterklaasliedjes
De heerlijkste chocolademelk maak je zelf!
Themapagina: Sinterklaas & Sinterklaasfeest
De intocht van Sinterklaas 2019
Welkom Sinterklaas
Het regent pepernoten
Leuke cadeautips voor kids onder de drie
Wat zit er in de zak van Sinterklaas? Lees onze tips!
Sinterklaasavond – Hoe vieren we dat?
De tien leukste Sinterklaasknutsels
Intocht van Sinterklaas – Sinterklaasweetjes
Sinterklaas – De historie van de Goedheiligman
De lekkerste Sinterklaasrecepten – Sinterklaaskoekjes
Hoe ga je om met Sinterklaasstress?
Feestdagen en cadeautjes
Songteksten van de leukste Sinterklaasliedjes
Schoencadeautjes onder de 10 euro! 15 tips!
5x Knutselen voor Sinterklaas
De lekkerste Sinterklaasrecepten – Borstplaat
Leuke Sinterklaasknutsels!
De kookhoek van Oudersenzo.nl
Meer feestelijke recepten

Bronvermelding

Tekst & fotografie: Marion Middendorp

Amandelstaaf
lijn oudersenzo met hartje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *