Hittegolf. Zo zorg je dat je baby niet oververhit raakt!
In de zomer kan de temperatuur ook in Nederland flink oplopen. Dat heeft voordelen: heerlijk met je kindje naar buiten en samen spetteren in de zee. Maar de eerste hittegolf met een baby is voor veel ouders best spannend. Met deze tips van 24Baby.nl zorg je ervoor dat jij en je kindje het hoofd koel houden en weer volop kunnen genieten van het zonnige weer.
Kleed je baby luchtig aan
Zorg dat je kindje luchtige, ademende kleding draagt, zoals katoen. Laagjes kan je het beste vermijden, want die isoleren warmte en zorgen dat de temperatuur van je baby te hoog wordt. Op heel hete dagen is alleen een rompertje met korte mouwen voldoende. Bescherm je kleine goed tegen de zon, door hem een pet op te zetten en blote huid regelmatig in te smeren met een speciale zonnebrandcrème voor baby’s. Doe dit ook op bewolkte dagen, want de schadelijke straling van de zon is dan nog steeds aanwezig.
De nachtrust van je baby
Je hebt het waarschijnlijk zelf ook al gemerkt: bij tropische temperaturen slaap je minder lekker dan normaal. De ideale temperatuur voor de slaapkamer van je baby is 18 graden. Heb je airconditioning in huis, dan kan je dit natuurlijk prima regelen. Is dit niet zo, gebruik dan een thermometer om de temperatuur in de babykamer te meten. Soms kan dit ook met de babyfoon.
Aan de hand van de temperatuur kan je de slaapkleding van je kindje aanpassen. Is het tussen de 20 en 25 graden, dan kan je kleine het beste slapen in een rompertje en een zomerslaapzak. Als het warmer wordt dan 25 graden, is alleen een katoenen romper voldoende. Merk je dat je kleine heel slecht slaapt in de warmte, kijk dan of je zijn bedje tijdelijk op een koelere plek in huis kan zetten.
Signalen van uitdroging
Tijdens een hittegolf is het extra belangrijk om voldoende te drinken. Je zweet een stuk meer dan anders, waardoor je meer vocht kwijtraakt. Dat geldt ook voor je baby. Als je borstvoeding geeft, kan je je kindje vaker aanleggen. Zorg dat je zelf ook wat extra drinkt. Krijg je kindje kunstvoeding, dan kan je wat extra water aan zijn fles toevoegen. Ongeveer 10 ml water per 100 ml voeding is voldoende.
Als je kindje ouder is dan 6 maanden, mag hij tussendoor wat water drinken. Sommige kindjes moeten hier even aan wennen. Als het kan, is het dus handig om van tevoren een beetje te oefenen. Wees alert op signalen van uitdroging. Zie je deze tekenen bij je kindje, bel dan direct je huisarts:
• Droge mond
• Sufheid
• Langer dan een halve dag geen natte luier
• Snelle hartslag en ademhaling
• Koude armen en benen
Op pad tijdens een hittegolf
Ga je op pad met de kinderwagen, houd je baby dan goed in de gaten. De temperatuur kan flink oplopen. Probeer zoveel mogelijk in de schaduw te blijven en monteer een parasol boven de kinderwagen. Leg NOOIT een doek of deken over de wagen heen. De luchtcirculatie wordt dan onderbroken, waardoor het heel heet kan worden.
Als je met de auto op pad gaat, maak dan gebruik van zonneschermen aan de kant waar je kindje zit. Probeer voor vertrek de auto even te ‘luchten’, door de ramen en deuren open te zetten. Controleer de temperatuur van het autostoeltje en de gordels. Zet de airconditioning niet te koud, want dan is het verschil met binnen en buiten te groot. Laat tenslotte je kindje niet alleen achter in de auto, zelfs niet voor een paar minuten. Dit gebeurt helaas nog regelmatig en kan levensgevaarlijke situaties opleveren voor je baby.
Met deze veiligheidsmaatregelen kan je samen met je baby heerlijk genieten van de zomer. Veel plezier!
Meer informatie
Heeft je baby warmte-uitslag? Zo kun je het voorkomen!
Hoe houd je hoogzomer de babykamer lekker koel?
Zonnebril voor je baby. Waar moet je op letten?
Baby in de zon. Maar hoe bescherm je hem?
Zo houd je het huis koel tijdens een hittegolf!
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com
#spon: Deze blog wordt je aangeboden door 24Baby.nl.