Doorkomende tandjes – Wat nu?

Help! Mijn kind kwijlt. Geen paniek, waarschijnlijk gaan de eerste tanden doorkomen. Een bijzondere fase, maar ook een fase met veel ongemakken. Kwijl, gebroken nachten, gehuil, gesnotter, dikke rode wangen en nog eens kwijl. O, die hadden we zeker al gehad? Okay, maar het is dan ook echt enorm veel kwijl, het is soms zo veel, je bijna een bakje onder zijn mondje zou willen hangen. Hoe kom je deze fase weer zo rustig en ontspannen mogelijk door? Om die vraag te beantwoorden, duiken we even dieper in de materie.

Doorkomende tandjes

Wanneer komen de eerste tandjes?

Al vrij vroeg in je zwangerschap wordt onder het tandvlees van je baby het melkgebit gevormd. Echter pas maanden na de geboorte zullen de eerste melktanden doorbreken. Gemiddeld is dit wanneer je baby tussen de 4 en 7 maanden oud is. Uiteraard zijn hier uitzonderingen op. Een enkele keer wordt een baby al met 1 of 2 tandjes geboren. Maar ook als je na 7 maanden nog steeds geen tandje hebt ontdekt hoeft er nog geen reden tot zorg te zijn. Nachtmerries dat jouw kleine spruit met een tandeloos bekkie door het leven zal gaan mag je gewoon negeren. Sommige kindjes krijgen namelijk pas rond hun eerste verjaardag tandjes en daar is niets mis mee. Integendeel, het schijnt zelfs beter te zijn als de melktanden later doorkomen. Een tand hard namelijk meer uit als hij langer in de kaak zit. Laat tanden krijgen verhoogt dus de kans op een sterker volwassen gebit. Dat is een fijne gedachte, maar helaas kun je dit proces niet beïnvloeden.

Doorkomende tandjes

De signalen van doorkomende tandjes op een rij

– overmatig kwijlen
– tandvlees is gezwollen (en kan pijnlijk zijn)
– een wit puntje in het tandvlees
– kauwen op alles wat ze maar kunnen pakken
– lichte verhoging
– hangerig en huilerig
– veel met handjes in het gezichtje wrijven
– kan last hebben van zijn oren
– rode, warme wangen
– ontlasting kan waterig zijn (en wat zuurder ruiken)
– gevoeliger voor luieruitslag
– minder eetlust
– slaapt minder goed

Gelukkig verdwijnen de meeste kwaaltjes weer, zodra het tandje door is gekomen.

Zet je schrap!

Tanden komen bijna nooit ongemerkt door. Natuurlijk zijn er baby’s die probleemloos al hun tandjes en kiezen krijgen. Maar bedenk je dan maar dat die vast weer veel moeite hebben met zindelijk worden, eten of leren fietsen. Als eerste komen de twee onderste tandjes door. Je kunt dit vaak al merken aan het tandvlees. Vlak ervoor zwelt dat wat op en is het erg gevoelig. Uit het mondje van de baby komt opmerkelijk meer kwijl en ook beginnen ze overal op te bijten. Voeding wordt geweigerd en het slapen gaat slechter. Kortom: alle lichten staan op groen om de witte puntjes door het tandvlees heen te laten breken. En dit is best even een intensieve periode voor moeder en kind. En laten we de vaders ook niet vergeten. Gelukkig zijn er wel een paar dingen die je kunt doen, om het voor je kindje zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Wat kun je doen?

Er zijn allerlei middeltjes om het leed van de doorkomende tandjes te verzachten. En daarvoor hoef je niet eens direct naar de huisarts of drogist te rennen. Probeer het gewoon eerst met wat simpele huis-tuin-en-keukenmiddeltjes. Merk je dat je kind overal op begint te bijten dan zou je hem of haar een koud washandje kunnen aanbieden. De kou biedt verlichting en op een washandjes kun je heerlijk lang bijten. Uiteraard is een mooie bijtring ook een oplossing. Er zijn varianten die je eerst in de koelkast kunt leggen. Is je kindje erg huilerig dan kun je proberen met je vinger zachtjes maar stevig over het tandvlees te masseren. Zorg wel altijd voor een schone vinger. Op iets oudere leeftijd is het mogelijk om koude voedingsmiddelen aan te bieden. Denk dan aan bijvoorbeeld appelmoes of yoghurt.

Tien korte tips bij doorkomende tandjes

01) Masseer met een schone vinger het tandvlees van je kindje.
02) Troost je kindje in zijn verdriet.
03) Probeer je kindje af te leiden van zijn pijn en/of ongemak (spelen, zingen, knuffelen).
04) Geef je kindje iets koels te drinken. Kou geeft verlichting.
05) Zuigen kan verlichting geven (speen, duim)
06) Smeer zijn gezichtje goed in, zodat deze niet schraal wordt van het kwijl.
07) Maak zijn eten niet te warm (tandvlees is extra gevoelig voor hitte).
08) Geef je kindje een (koude) bijtring of rammelaar waar hij op kan bijten.
09) Er zijn (homeopathische) pijnstillers verkrijgbaar.
10) Geef hem vooral heel veel aandacht!

Maar wat als je baby maar blijft huilen? De nachten je opbreken, zijn of haar billetjes helemaal ruw zijn van de diarree? Dan is het tijd voor zwaarder geschut.

xxx

Soms is medicatie nodig

In sommige gevallen schrijven dokters wel eens pijnstillers voor. Meestal doorbreek je hier ook even een vicieuze cirkel mee. Tevens is het mogelijk het tandvlees in te smeren met een pijn verlichtende gel. Ga dit echter nooit op eigen houtje doen. Overleg met de huisarts is belangrijk omdat deze gel in zeldzame gevallen vervelende allergische reacties kan veroorzaken. Verder is het heel belangrijk om te weten dat je nóóit een aspirine moet inzetten als pijnstiller. Dit kan zeer gevaarlijke situaties opleveren bij baby’s. De laatste tip: (let goed op want dit is de gouden) onthoud altijd dat dit een fase is. Het gaat over, het stopt een keer. En als je op een dag kijkt naar dat mooie voltooide witte melkgebitje rol je zo weer een andere fase in.

En is het eerste tandje door? Vergeet dan niet gelijk te beginnen met het poetsen van zijn tandje(s)! Gebruik hiervoor een speciale babytandenborstel en baby/peutertandpasta. Deze tandpasta bevat minder fluoride en is daarom beter geschikt voor je kindje.
Je kunt beginnen met één keer per dag zijn tandje(s) te poetsen.

liefs Marion

Meer informatie

Kinderen en de tandarts. Hoe eng is het?
Eerste hulp bij tandjes krijgen. Zo verzacht je de pijn!
Wiebeltanden, wanneer kun je de eerste verwachten?
Doorkomende tandjes: Neem een hapje Sophie de Giraf!
Voorleesverhaaltje: Willy Woef poetst zijn tanden
Verzameling leuke tandepoetsliedjes!
Het verhaal van de tandenfee
Fopspeen – Is een fopspeen slecht voor je baby?
Tandenverzorging peuters – Waar moet je op letten?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *