Eerste hulp bij tandjes krijgen – Lees de tips om de pijn te verzachten!

Eerste hulp bij tandjes krijgen

Tandjes krijgen: het hoort bij het opgroeien van je kindje. Maar wat kan het kleintje er last van hebben! Hoe weet je nu of de ongemakken bij het doorkomen van de tandjes hoort? En wat kan je doen om de pijn te verzachten? Lees snel verder en ontdek alles over die rode wangetjes van je kindje…

Doorkomende tandjes – Wat nu?
Doorkomende tandjes: Neem een hapje Sophie de Giraf!

Wanneer komen tandjes door?

Net als met lopen en doorslapen, is ook het doorkomen van tandjes bij ieder kind weer anders. Maar gemiddeld komt het eerste tandje door als de baby een half jaar is. Over het algemeen zullen eerst de onderste, middelste snijtandjes dookomen en daarna de bovenste twee snijtanden (eveneens in het midden). Daarna volgen de overige snijtanden. Met een jaar zijn deze acht tandjes meestal zichtbaar. Rond 3 jaar zal het melkgebit compleet zijn. Het melkgebit bestaat uit 8 snijtanden, 4 hoektandjes en 8 kiezen.

Hoe herken je het doorkomen van de tandjes?

Een baby die last heeft van tandjes die doorkomen, zal graag overal op bijten. Of het nu een bijtring is of jouw vingers: dat maakt hem of haar echt niet uit! Voel eens aan het tandvlees om erachter te komen of dit ook echt de reden is. Voel je een bobbeltje? Dan kan je binnenkort een nieuw tandje bewonderen! Hoewel wetenschappelijk het nog niet echt bewezen is, zijn er meer symptomen die bekend staan als problemen bij het doorkomen van tanden. Natuurlijk mag je hier nooit zomaar klakkeloos vanuit gaan. Maar extra huilerig zijn, luieruitslag, verhoging, slechter slapen: vaak gaat men ervan uit dat het hiermee te maken heeft. Soms krijgen kindjes vuurrode wangetje(s). Ook dit wordt meestal toegeschreven aan de tandenfase. Kwijlen kan ook voorkomen! Soms zal het kindje over zijn eigen wangetjes gaan wrijven.

Eerste hulp bij tandjes krijgen

Tips bij tandjes krijgen

Verzachten

Masseren van het tandvlees.
Laat je kindje iets kouds eten of drinken. Dit verzacht de pijn
Zelf hou ik niet van kettinkjes bij een baby. Maar barnsteen schijnt te helpen door de etherische oliën die vrijkomen bij contact met de huid. Doe dit dus uitsluitend onder toezicht!
Kamillethee zou kunnen helpen. Geef je borstvoeding? Drink dit dan zelf. Of geef je baby dit tussendoor (lauwwarm).

Stimuleer het kauwen

Geef iets waar het kindje zorgeloos op kan kauwen zoals een bijtring
Geef een broodkorstje (als je kindje oud genoeg is, natuurlijk) om op te sabbelen.

Aandacht voor

Zorg dat het eten niet te warm is: gevoelig tandvlees is daar niet echt blij mee.
Is je kindje echt uit zijn doen? Geef het gewoon lekker extra aandacht. Want dat kunnen ze meestal wel erg waarderen. Een extra knuffelsessie kan nooit kwaad.
Zuigen is voor een baby troostrijk. Leg het dus even extra aan. Geef je de fles? Geef het dan wat extra vocht.
Je kindje dragen in een draagzak of draagdoek. Allereerst zal het rustiger zijn omdat het dicht bij jou is. Maar doordat je kindje meer rechtop zit, dan als het in een bedje ligt, wordt de druk in het hoofdje minder. Bij een eventuele ontsteking bij het tandvlees zal dit verlichting geven!

Medicatie

Eventueel kan je kiezen voor medicijnen. Er is een homeopathisch middel wat kan helpen: Chamodent van VSM. Er zijn ook reguliere middelen. Maar let wel op: deze middelen kunnen ook nadelen hebben, dus vraag je af of dit wel nodig is!
Bij koorts kan je, aangepast aan de leeftijd, een zetpilletje geven. Let wel op of de koorts niet door iets anders komt en dus ook niet te lang aanhoudt! Overleg eventueel even met je huisarts.

Eerste hulp bij tandjes krijgen

Let op!

Deze tere melktandjes zijn natuurlijk kwetsbaar. Laat je kindje dan ook niet uren sabbelen op een fles! Niet alleen een flesje met limonade, maar ook bijvoorbeeld melk is funest voor die nieuwe, mooie tandjes. Begin ook direct met poetsen met speciale tandpasta, afgestemd op de leeftijd! Je hebt speciale vingerborstels, die je op je vinger zet. Anders kies je voor een kleine peuterborstel.

Liefs Wil

Meer informatie

Doorkomende tandjes – Wat nu?
Wiebeltanden, wanneer kun je de eerste verwachten?
Mijn kind heeft een beugel nodig
Tanden poetsen en mondverzorging
Voorleesverhaaltje: Willy Woef poetst zijn tanden
Doorkomende tandjes: Neem een hapje Sophie de Giraf!
Themapagina: Tanden en kiezen
Van fles naar beker! Leren drinken uit een beker
De hygiëne van je baby – Waar moet je op letten?
Verzameling leuke tandepoetsliedjes!
Lichamelijke ontwikkeling van je baby
Kinderen en de tandarts
Fopspeen – Is een fopspeen slecht voor je baby?
Tandenverzorging peuters – Waar moet je op letten?

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

lijn oudersenzo met hartje
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *