Je peuter is verlegen. Hoe ga je hiermee om? Lees hier onze tips!

Je peuter is verlegen. Hoe ga je hiermee om?

Je kleine mannetje of vrouwtje hangt verlegen aan je “rokken” en weigert die vreemde mevrouw een handje te geven. Of misschien nog erger: het durft zelfs niet op schoot bij die lieve, bekende tante. Wat doe je eraan? Of beter gezegd: moet je er iets aan doen? Zal het vanzelf overgaan of moet jij actief hiermee aan de slag? Laten we vooral eerst even duidelijk zijn: boos worden moet je nooit doen! Termen als : “Stel je niet aan” zijn uiteraard uit den boze! Maar hoe ga je er wel goed mee om?

Verlegen zijn is niet meteen erg

Natuurlijk mag een kind best wel eens verlegen zijn. Maar als het extreme vormen aanneemt en zeker als je kind erdoor belemmert wordt, is het verstandig om je peuter te helpen om zijn angst te overwinnen. En ja, jong geleerd is oud gedaan. Het zal immers in zijn komende schoolloopbaan alleen al regelmatig ook voor de klas moeten staan (om zo maar even iets te noemen), om nog maar te zwijgen over iedere eerste keer dat je met nieuwe kleren naar school gaat. Want help: straks val ik teveel op…

Wanneer ben je verlegen?

Tja, daar is eigenlijk niet echt een duidelijk antwoord op. Het hangt o.a. van de cultuur af waar je in opgroeit of iets als afwachtend of verlegen beschouwd wordt, om nog maar te zwijgen over de mensen die meteen nog heftigere etiketjes willen plakken…

Je peuter is verlegen

Verlegen zijn hoort erbij!

Een peuter leert zichzelf steeds beter kennen en begint steeds meer te beseffen dat hij een eigen persoontje is. Bij deze fase hoort zowel het heerlijke peuterpubergedrag, maar wees je er ook van bewust dat verlegen zijn daar ook bij hoort. Daarnaast is het natuurlijk ook helemaal niet nodig dat iedereen het hoogste woord heeft. Er is niets mis met mensen die rustiger zijn en graag toekijken. Waak er dus voor dat je je kind niet tekort doet door juist teveel te hameren op zijn verlegenheid! Hij of zij mag immers gewoon zichzelf zijn.

Als verlegen zijn een probleem wordt

Natuurlijk wordt het een ander verhaal als een kind zo verlegen is dat het echt een probleem voor hem of haar is. Dan heeft het niets meer te maken met rustig toekijken, dan wordt het een angst. Een angst waardoor het situaties gaat vermijden, weinig of geen vriendjes heeft en bijvoorbeeld alleen maar thuis wil blijven. Kijk, dán wordt het natuurlijk wel zaak om er iets aan te gaan doen. Omdat dit soort vormen van verlegenheid vaak diep zitten, zal je kind hulp van jou nodig hebben. Er overheen groeien is in dit geval eigenlijk niet echt aan de orde.

Je peuter is verlegen

Tips

Een verlegen kind help je door hem om te leren gaan met zijn verlegenheid, het is niet je doel hem volledig te veranderen. Wat je zou kunnen doen:

Geen etiket!

Geen hem NOOIT het etiket verlegen en laat ook anderen dat niet steeds zeggen. Een etiket opgeplakt krijgen is erg vervelend en soms nog erger dan de kwaal zelf. Daarnaast krijgt je kind zo ook het idee dat het erg is én dat het hem nooit gaat lukken om vrijer te zijn.

Hij is goed zoals hij is

Dwingen is uit den boze. Help hem in plaats daarvan door hem goed voor te bereiden op wat komt en laat hem weten dat het goed is, zoals hij is!

Bereid hem voor

Voorbereiden kan je doen door je kind bijvoorbeeld van tevoren alvast alle informatie te geven. Ga je naar een familiedag met familieleden die hij nooit ziet? Vertel thuis al wie ze zijn, hoe ze zijn en misschien heb je foto’s om ze te laten zien.

Luister naar hem

Bied een luisterend oor en probeer met hem over zijn gevoelens te praten. Zo maak je het voor hem ook duidelijk wat er aan de hand is.

Complimentjes doen het goed!

Heeft je kind zijn angst een keer overwonnen en zelf iets ondernomen? Natuurlijk geef je hem dan complimentjes. Vraag ook hoe hij het zelf vond!

Wees alert!

Bedenk dat grote veranderingen moeilijk kunnen zijn! Zet hem nooit zomaar voor het blok en als dat onvermijdelijk is: hou hem goed in de gaten zodat je op zijn gevoelens kan inspringen! Hij heeft jou dan dubbel en dwars nodig!

Benadruk waar hij wel goed in is

Leg niet de nadruk op zijn verlegenheid, maar benadruk juist regelmatig de dingen waar hij goed in is. Goed voor zijn zelfvertrouwen, wat hij juist zo nodig heeft!

Meer hulp

Natuurlijk zijn er diverse boeken te leen/te koop die over het onderwerp gaan. Zo heeft Bernardo Carducci het boek “De verlegenheid voorbij” geschreven. Wil je graag met iemand over de verlegenheid praten, praat er dan eens over bij het centrum voor jeugd en gezin of op het consultatiebureau!

Liefs Wil

Extra info

Hoe breng je je kind empathie bij?
Angst bij je peuter
Geestelijke ontwikkeling peuter
Loslaten en afhankelijkheid
Opvoeding van een peuter
Hoe breng je je kind empathie bij?
7x Handige apps voor jonge ouders
Het geven van complimenten aan je kind: de do’s & don’ts
Verwennen: scoren op korte termijn?
Het nut van straffen
Samen spelen – Hoe leer ik mijn kind leuk spelen met anderen?
De gezondheid van je peuter
Driftbuien bij peuters
Verdriet – De tranen van je peuter
Peuterpuberteit: nee, Nee, NEE!
Hoog sensitief en introvert of extravert gedrag

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
© afbeelding: 123rf.com

lijn oudersenzo met hartje
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *