Prenatale screening of zwangerschapsscreening – Welke zijn er?

Prenatale screening – Welke zijn er?

De meeste zwangerschappen verlopen zonder problemen. Misschien hier en daar een zwangerschapskwaaltje of ongemakkelijkheid, maar echte problemen zijn er niet. Gelukkig maar. Helaas gaat het echter niet altijd goed en dan is het fijn als je daar zo snel mogelijk achter komt. Om sommige ziekten of afwijkingen vroegtijdig te ontdekken, zijn er speciale prenatale screenings of zwangerschapsscreenings. Gelukkig worden slechts 3% tot 4% van de kindjes in Nederland, geboren met een aangeboren aandoening.

Bron

Wat is prenatale screening?

Prenatale screening of zwangerschapsscreening is onderzoek tijdens de zwangerschap om te beoordelen of je ongeboren kindje verhoogde kans heeft op een bepaalde ziekte of aangeboren afwijking. De onderzoeken zijn zonder risico voor jou of je ongeboren kindje en berekenen de kans of je kindje een aangeboren aandoening zou kunnen hebben. Het geeft echter geen 100% zekerheid.

Anamnese – Medische voorgeschiedenis

Prenatale screening – Welke zijn er?

Voor wie is deze prenatale screening?

Voor alle zwangere vrouwen in Nederland. Als het goed is zal de verloskundige of gynaecoloog de verschillende mogelijkheden met je bespreken. Deze screenings staan los van leeftijd, gezondheid of erfelijkheid.
Informeer vooraf bij je zorgverzekeraar of deze kosten geheel of gedeeltelijk worden vergoed. Sommige zorgverzekeraars vergoeden niet alle kosten. Om ‘verrassingen’ te voorkomen, kun je dus beter vooraf hiernaar informeren.

Prenatale screening op infectieziekten en erytrocytenimmunisatie (PSIE)

Een behoorlijke mondvol, maar deze screening heeft als doel hepatitis B- en HIV-dragerschap, congenitale syfilis en hemolytische ziekte van de foetus en/of pasgeborene te voorkomen. Deze ziektes kunnen worden ontdekt bij een bloedonderzoek. Iedere zwangere vrouw krijgt bij een eerste bezoek aan de verloskundige of gynaecoloog dit bloedonderzoek aangeboden.

Naast genoemde ziekten wordt er ook gelijk gekeken naar de bloedgroep, rhesusfactor en bloedgroepantistoffen. Na de eerste bloedafname kunnen er verschillende vervolgacties in gang gezet worden als de resultaten van het bloedonderzoek daartoe aanleiding geven.

Rhesusfactor en zwangerschap

Prenatale screening op down- edwards- en patausyndroom en SEO (NIPT)

De NIPT is een redelijk nieuwe test met als doel zwangeren die dat wensen, tijdig te informeren over de eventuele aanwezigheid van één of meer aandoeningen, zodat zij een keuze kunnen maken uit verschillende handelingsopties. De test is mogelijk vanaf 11 weken zwangerschap.

In het bloed van de moeder zit ook DNA van het ongeboren kindje. Met de NIPT kan het bloed worden onderzocht op Downsyndroom (trisomie 21), het Edwardssyndroom (trisomie 18) en het Patausyndroom (trisomie 13). Te veel DNA van deze chromosomen is een goede aanwijzing voor één van deze afwijkingen. De test geeft echter geen 100% zekerheid. Bij een klein percentage van de vrouwen lukt de NIPT test niet, bijvoorbeeld bij twee-eiige tweelingen.

Prenatale screening – Welke zijn er?

Combinatietest

Een combinatie van twee onderzoeken geeft vaak meer helderheid.

1) Bloedonderzoek
Het bloedonderzoek kan plaatsvinden in de periode 9 tot 14 weken van de zwangerschap.

2) Echo
Een echo in de periode van 11 tot 14 weken waarbij de nekplooi van het kindje kan worden gemeten. De nekplooi is een dun vochtlaagje onder de huid in de nek. Hoe dikker de nekplooi, hoe groter de kans dat je kindje downsyndroom heeft.

Structureel Echoscopisch Onderzoek (20-wekenecho of SEO)

De 20-wekenecho wordt ook wel SEO genoemd. Bij deze echo wordt gekeken naar de ontwikkeling van de organen van je kindje. Eventuele lichamelijk afwijkingen kunnen soms dan al worden opgemerkt. Ook wordt je kindje gemeten om te zien of hij nog goed groeit en wordt er gekeken naar de hoeveelheid vruchtwater.

Voorbeelden van afwijkingen die tijdens een echo kunnen worden ontdekt: open ruggetje, waterhoofd, hartafwijkingen, open schedel, afwijkingen van de botten, et cetera. Helaas kunnen niet alle afwijkingen worden gezien.

Liefs Marion

Meer informatie

Themapagina: Zwanger worden en zwangerschap
Hulp bij het zwanger worden, wat houdt IUI in?
Zwangerschapskwaaltjes – Hoe houd je ze beperkt?
Woordenlijst voor de zwangere vrouw
Anamnese – Medische voorgeschiedenis
Wat is een doppler?
Wat is een pretecho? Wanneer kun je deze het beste laten maken?
Adressenlijst echografische bureaus
Eerste bezoek aan de verloskundige
Wat doet een verloskundige?
Wat doet Moeders voor Moeders
Rhesusfactor en zwangerschap
Vruchtwaterpunctie of amniocentese

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

lijn oudersenzo met hartje
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *