Animalia in Apeldoorn: een museumbezoek met interactief programma voor het hele gezin

Animalia in Apeldoorn - Coda Museum

Op zoek naar een museum, wat ook (of juist) voor de kinderen leuk is? Dan is een bezoek aan het CODA Museum in Apeldoorn een leuke optie. Tot en met 10 mei 2020 is daar namelijk een heerlijke tentoonstelling: Animalia. Mooi voor jou, uitdagend voor de kids. Zodra we weer op stap mogen, is dit absoluut een aanrader!

Wat is Animalia?

In drie woorden is het uit te drukken als ‘dieren en kunstenaars’, maar dat klinkt niet erg uitdagend misschien. En dat is het zeker wel. Beleef de natuur door de ogen van een kunstenaar klinkt al leuker. Maar één feit is natuurlijk nog veel leuker: zélf ervaren! En dat kan hier ook nog eens bij. De natuur is hét onderwerp en dan met name de dierenwereld. Deze wordt op verschillende manieren tentoongesteld. En daar mogen we zelf ook aan mee doen, door te onderzoeken, zelf te tekenen of bijvoorbeeld je fantasie in de strijd te gooien! Meer relevant voor de ouders: beeldend kunstenaar Roos Holleman en het kunstenaarsduo Idiots laten hun werken op dit gebied zien. Waarbij de werkelijke pracht van de natuur wordt getoond, maar ook de fantasie wordt geprikkeld en aanzet tot nadenken. Door dieren met fantasie te combineren ontstaan fabelachtige wezens. En jawel: fantasie is leuk voor kinderen, maar stiekem net zo goed voor ‘grote mensen’.

Animalia in Apeldoorn - Coda Museum

De natuur en Animalia?

Zoals gezegd is er veel te doen voor de kinderen. De natuur is onze basis, ook al vergeten we dat nog weleens. De natuur fascineert ons misschien juist daarom wel. Zoiets als ‘terug naar de bron’? Of gewoon omdat de natuur zoveel moois biedt. Door de ogen kijken van de kunstenaar naar deze natuur, maakt dat je dingen ziet die normaal gesproken heel simpel aan je voorbij gaan. Wij zijn te gehaast of de dieren… die blijven echt niet stil zitten voor je. Animalia brengt dan ook deze dierenwereld onder de aandacht! Zowel op een verstilde manier, maar door het fantasiegebruik ook op een uitdagende manier.

Wat is er te doen voor de kinderen?

Er zijn meerdere activiteiten voor de kinderen. Vanaf zes jaar kunnen ze bijvoorbeeld met een (gratis) opdrachtenboekje aan de slag en zo als echte ontdekkingsreizigers deze kunstwerken van de dierenwereld bestuderen. De opdrachten zijn heel divers en maken het museumbezoek tot een leuke uitdaging. Daarnaast kan je ook een bezoek brengen aan een speciaal station. Hier worden de kinderen nog verder uitgedaagd om zelf met een kunstzinnige blik naar de dierenwereld te kijken. Zo is er bijvoorbeeld de opdracht om te bedenken welke dagelijkse zaken lijken op de vacht of de veren van een dier. Het opdrachtenboekje wordt gezien als een safariboekje, dat roept al meteen de sfeer op van avontuur, nietwaar? Wil je weten wat je ervan verwachten kan? Je kan hem al inzien op de site van Animalia. Vertel eens eerlijk, wil je zelf eigenlijk ook wel op safari? Print je hem toch lekker even ook voor jezelf uit… Je kinderen kunnen het ook afhalen bij de balie van het museum!

Animalia in Apeldoorn - Coda Museum

Voor de allerkleinsten

Is één van de kinderen nog te jong om zulke opdrachten te maken? Geen probleem, ook aan hen is gedacht. Zo is er een muur vol met verschillende dieren. Hier kunnen zij aan de slag met het verbinden van letters of tellen van de dieren.

Nog meer leuks: het CODA FabLab

Voor kinderen van 7 jaar en ouder is een bezoekje op een woensdagmiddag in maart nog leuker! Dan kunnen ze namelijk ook nog eens het CODA FabLAb bezoeken. Hier kunnen ze (alweer gratis!) een 3D beest ontwerpen, lekker helemaal zoals zij het fantasiedier voor zich zien. Of wat dacht je van mogen spelen met een robotdier! Dit FabLab is geopend van twee tot vier uur.

Familiedag

Met het hele gezin of zelfs ook met opa en oma op naar het museum! Waarom ook eigenlijk niet? 22 Maart is er een speciale familiedag van twee tot vier uur. Vol met extra ontdek- en knutselactiviteiten!

Waarom niet meteen naar het CODA Museum gaan?

Begint het te kriebelen om te gaan? Lekker doen! Kinderen t/m 15 jaar zijn zelfs gratis! En ben jij een trotse eigenaar van een museumkaart? Dan mag jij ook gratis naar binnen. Animalia, verzameling van pracht & pastel (zoals de tentoonstelling officieel genoemd wordt) is een belevenis voor jong en oud en daarmee dus een heerlijk uitje voor het gezin. Leuk én leerzaam, dat is toch gewoon een heerlijke combinatie?

liefs Wil

Meer informatie

’t Veluws Zandsculpturenfestijn blijft open!
Op avontuur in het CODA museum
Handige adressenlijst musea in Nederland
10x leuke dingen doen met het hele gezin
Low-budget doetips voor de vakantie!
5 Leuke winteractiviteiten
Assepoester in Het Concertgebouw Amsterdam

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
© afbeelding: 123rf.com

Animalia in Apeldoorn - Coda Museum

#ad Deze blog is in samenwerking tot stand gekomen

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *