Corona: Vergeet oma en opa niet!

Corona: Vergeet oma en opa niet!

Toen ik nog een klein meisje was, lag mijn moeder regelmatig in het ziekenhuis. Met mijn zus maakte ik dan de “MarCar”. De “MarCar” (koppeling van de eerste drie letters van mijn zus en mijn naam) was een verzameling blaadjes vol tekeningen, korte verhaaltjes en raadseltjes die we aan elkaar vast maakten zodat er een soort boekje ontstond. Mijn vader nam deze “boekjes” mee naar het ziekenhuis.

Een goede band met je kleinkinderen
Themapagina: Corona – COVID-19

Gebundelde creativiteit

Destijds bestonden er nog geen computers, dus het was puur handwerk, een gebundelde dosis creativiteit om mijn moeder op te fleuren. Ze heeft ze al die tijd bewaard en onlangs hebben we ze toevallig nog een keer bekeken. Ze vormen met elkaar een mooi tijdsbeeld.
Tegenwoordig is het maken van zo’n “nieuwsbrief” natuurlijk veel makkelijker op de computer. Je kunt deze digitale nieuwsbrief voorzien van actuele foto’s, ingescande tekeningen en leuke anekdotes. Hoe leuk is het om met het hele gezin de inhoud van deze nieuwsbrief of “journal” voor opa en oma te verzinnen, schrijven, tekenen en versieren. We zitten nu toch aan huis gekluisterd, dan kunnen we maar beter creatief bezig zijn! Voor de kinderen kun je zelfs het combineren met het schoolwerk. Opa en oma zijn vast benieuwd naar zijn vorderingen.

Je kunt er natuurlijk ook beginnen met het maken van een leuke familievlog! Op Youtube kun je er voor kiezen om de vlog privé te houden, zodat je hem niet deelt met de hele wereld, maar alleen met iedereen die de link van je ontvangt. Super leuk voor opa en oma om op die manier jullie te kunnen blijven zien en volgen.

Corona: MGA Entertainment lanceert #ThuisJarig

Corona: Vergeet oma en opa niet!

De nieuwsbrief van opa en oma

En de oma’s en opa’s kunnen natuurlijk ook een soortgelijke “journal” maken voor de kleinkinderen. En dan wellicht vol leuke moppen, raadsels en grappige opdrachten. Opa en oma zijn immers allang geen digibeten meer (althans, in veel gevallen). Als je een beetje handig bent met Word, kom je al een heel eind en op internet is er zoveel leuks te vinden om het journal mee te vullen. Je kunt ervoor kiezen om je journal uit te printen en per post te versturen (maar daar moet je dan weer de deur voor uit) maar je kunt deze natuurlijk ook naar alle kleinkinderen mailen. Je kunt er zelfs een leuke winactie bijdoen! Weten ze dat ene lastige raadseltje op te lossen en jou het goede antwoord toe te sturen? Dan kunnen ze een leuk prijsje winnen.

Spelen en speelgoed in Coronatijd

Positief

Laten we uit deze periode het meest positieve halen en vooral blijven doen wat nog steeds kan en mag. Ook al kunnen we opa en oma nu niet opzoeken, we moeten ze zeker niet aan hun lot overlaten. Laat ze zien en merken dat je aan ze denkt en dat ze niet vergeten worden. Dat ze nu niet naar buiten kunnen en/of bezocht kunnen worden, is al vervelend genoeg.

Je kunt nog steeds een spelletje met ze spelen, maar dan op afstand. Dat kan via Skype of Facetime, maar er zijn ook spelletjes die je online met elkaar kunt spelen. Denk bijvoorbeeld aan Wordfreud, bridgen of schaken.

Denk breder

Wil je meer doen? Je hoeft je digitale en/of telefonische contact natuurlijk niet beperkt te houden tot opa en oma, misschien is er in de buurt een verzorgingshuis waar mensen zitten die het ook leuk vinden om door jou gebeld te worden. Je zou hiernaar kunnen informeren bij het verzorgingshuis. Er zijn altijd mensen die graag een praatje met een ander willen maken. Zeker nu de verpleeg- en verzorgingshuizen de deuren gesloten houden. Laten we met elkaar voorkomen dat oudere mensen nog eenzamer worden.

Een kaartje is altijd leuk

Liefs Marion

Meer informatie

Een kaartje is altijd leuk
SchoolTV Thuis top 10
Oma en opa: Goede band met de kleinkinderen
Themapagina: Corona – COVID-19
Corona: MGA Entertainment lanceert #ThuisJarig
Spelen en speelgoed in Coronatijd
Ziek van paniek (Het Coronalied)
Niet meer naar buiten? Maak het binnen gezellig!
Coronavirus uitgelegd aan kinderen
Hoe heb je verteld dat je zwanger bent?
Verplicht thuiswerken, hoe dan?
Schoonvader from hell
Heb jij ook zo’n leuke schoonmoeder?
Ooit gehoord van een opa en oma dag?
Opa op afstand
Je schoonmoeder als criticus – Hoe ga je hiermee om?
Nibud brengt Geldkrant-special Minder inkomen uit vanwege coronacrisis

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn oudersenzo met hartje
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *