Hoe ziet een pasgeboren baby eruit?

Hoe ziet een pasgeboren baby eruit?

Eindelijk heb je je baby in je armen, wat een heftige bevalling was dat! Gelukkig ging het goed en lig je nu met het allermooiste kindje van de hele wereld in je armen! Misschien is het liefde op het eerste gezicht en misschien moet je nog een beetje wennen. Neem er de tijd voor, want de allereerste momenten zijn er vooral om hem te leren kennen van heel erg van hem te genieten. Maar hoe ziet een pasgeboren baby er eigenlijk uit?

Pasgeboren baby op je buik

Direct na zijn geboorte wordt hij op je blote borst of buik gelegd. Uiteraard moet dit medisch mogelijk zijn. Als er iets (nog) niet helemaal goed is met je pasgeboren baby, of met jou dan wordt dit moment nog even uitgesteld. Maar als het enigszins mogelijk is, dan wordt dit zeker gedaan. Huid-op-huidcontact is namelijk erg waardevol. Het is een belangrijke stap in de hechting maar het verlaagt ook de stress en jouw huid houdt hem ook lekker warm.

Je kunt hem nu rustig en van dichtbij bekijken. Zijn vingertjes tellen, je misschien verwonderen over de witte vlekken op zijn huid en met verbazing kijken naar die prachtige wimpertjes.

Op zoek naar je tepel

Als hij tot rust is gekomen op je buik en van de eerste schrik is bekomen, is de kans groot dat hij uit zichzelf op zoek gaat naar je tepel. Dit kan hij omdat hij zijn zoek- en zuigreflex bij de geboorte heeft meegekregen. Hij kan dus prima na de geboorte al in het eerste uur aan de borst! Mits je borstvoeding wil geven uiteraard. Wil je hem liever met de fles voeden, dan kan dat uiteraard ook.

lijn groen oudersenzo
Hoe ziet een pasgeboren baby eruit?

De huid van een pasgeboren baby

De kleur van zijn huid kan in eerste instantie een beetje bleek of zelfs grauw zijn. Zodra het zuurstofgehalte in zijn bloed stijgt, verandert zijn doorbloeding en zal ook de kleur van zijn huid roze opkleuren.

Bij een pasgeboren baby kan een witte, vettige substantie (Vernix) de huid bedekken. Het is een natuurlijke huidcrème die de huid van je kindje in de baarmoeder heeft beschermd tegen het water.

In de eerste week kunnen er galbultjes (Urticaria) verschijnen. Ze verdwijnen vanzelf weer. Ook kunnen er – vooral op de neusbrug – gerstekorrels (Milia) verschijnen. Dit zijn kleine, witte vlekjes.
Als je kindje het te warm heeft, kan hij wat rode vlekjes krijgen. Deze zullen vooral in zijn gezichtje verschijnen.

Zijn hoofdje

De schedel van je pasgeboren kindje bestaat nog uit kraakbeen en de naden tussen de verschillende botstukken zijn nog wijd (fontanellen). Dit is nodig om tijdens de bevalling over elkaar heen te schuiven, zodat de vorm van de schedel een beetje wordt aangepast aan het baringskanaal. De grote en kleine fontanel bevinden zich boven op de schedel en gaan in de komende tijd verbenen. De kleine fontanel is na een half jaar niet meer te voelen. Pas als je kindje twee is, zullen deze volledig zijn samengegroeid. Ga voorzichtig met zijn hoofdje om.

Door het persen kan zijn hoofd een langgerekte vorm hebben gekregen. Ook zijn neus, mond en oogjes kunnen door de druk een beetje gezwollen zijn. Dit zal de komende dagen gewoon weer wegtrekken. Als er tijdens de bevalling gebruik gemaakt is van de vacuümpomp of tang, dan kan zijn hoofdhuid een beetje beurs zijn. Houd er rekening mee dat hij ook hoofdpijn kan hebben.

Zijn ogen

Na de bevalling kunnen de oogjes van je kindje nog gezwollen zijn, waardoor hij ze nog niet meteen kan openen. Door de druk is het ook mogelijk dat er kleine adertjes in zijn oogjes zijn gesprongen. Ze verdwijnen weer na enkele weken. Als je een kleverige gele substantie rond de oogleden ontdekt, moet je even je arts waarschuwen. Het is niet ernstig, maar het moet wel behandeld worden.

Zijn oren

In de baarmoeder kon hij al geluiden horen, maar die werden gedempt door het vruchtwater. Nu hij is geboren kan hij behoorlijk schrikken van al die harde geluiden om hem heen. Zoveel geluid was hij nog niet gewend…!

Zijn haartjes

Het ene kindje is helemaal kaal bij zijn geboorte, het andere kindje heeft gelijk al een hele dikke haarbos. De kleur van het haar hoeft nog niet definitief te zijn. Het fijne, donzige haar op het lichaam van je baby, wordt lanugo genoemd en valt kort na de geboorte uit.

Zijn spieren

Vlak na de geboorte kan zijn lichaam nog erg gespannen zijn. Niet zo gek natuurlijk, want zo’n geboorte is niet niks! Zo drijf je nog heerlijk rond op een donkere plek, in rust en gedempt geluid en het volgende ogenblik ben je in de spotlights en dendert het geluid op je af. Daar zal iedereen van in de stress schieten. Als de eerste schrik voorbij is en hij ligt lekker bij je, dan zullen zijn spieren weer langzaam ontspannen. Meestal heeft hij hier zo’n uurtje voor nodig. Misschien is hij dan wel zo ontspannen dat hij in slaap valt. Ook niet gek, want hij zal wel moe zijn geworden van de bevalling.

Navelstreng

Vlak na de geboorte blijft de navelstreng nog even doorkloppen, maar dit stopt na een paar minuten. Pas dan wordt de navelstreng doorgeknipt. Vanaf dat moment moet je baby het volledig zelfstandig gaan doen.

Temperatuur

In je baarmoeder zat hij lekker warm, maar nu hij in de wijde wereld terecht is gekomen, moet hij zijn temperatuur zelf op orde houden. Geen wonder dat hij van de schrik moet huilen. Waar is nou zijn warme plekje gebleven? Om te voorkomen dat hij teveel afkoelt, wordt hij goed afgedroogd en in warme doeken gewikkeld. De kans is groot dat hij ook een mutsje op krijgt, zodat ook zijn bolletje warm blijft.

Geboortevlekken van een pasgeboren baby

Niet iedere baby kom als een klein, gaaf, roze mensje op de wereld. Sommige pasgeboren baby’s, zeg maar gerust de helft van de baby’s, hebben wat rode of bruine vlekken. Je hebt geboortevlekken in allerlei soorten en maten: grote, platte, dikke, felgekleurd of juist een beetje vaag. Niet schrikken dus als je baby na zijn geboorte ergens een vlekje heeft, de meeste zijn gelukkig volkomen onschuldig.

liefs Marion

Meer informatie

Goed advies in je kraamweek: volg je gevoel!
De gezondheid van je baby
Eerste contact met je baby
Babytranen, hoe serieus neem je zijn tranen?
Verwondering en verbazing rondom het eerste contact met je baby
Kraamtijd, wat kun je allemaal verwachten?
De eerste dagen met je baby
De kraamtijd, een bijzondere maar soms ook onzekere tijd
Wennen aan je baby

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *