Wennen aan je baby

Wennen aan je baby

Als je baby geboren is, ben je dan meteen gewend aan je baby? Weet je meteen wat je moet doen of moet je dat leren? Heb je tijd nodig om hierin te groeien en wat nu als het niet allemaal vanzelf gaat en je heel erg onzeker bent?

Na de geboorte

Je hoort vaak de verhalen dat als een kindje net geboren is, het er meteen helemaal bij hoort en dat je meteen snapt hoe het allemaal werkt. Dat het ook anders kan gaan, daar hoor je toch minder over. Daardoor kan je je meteen een schuldgevoel aanpraten wat helemaal niet nodig is! En niet weten wat je moet doen of heel erg moeten wennen aan je kindje en je nieuwe rol als moeder, zegt helemaal niets over de liefde voor je baby! Juist die liefde kan ervoor zorgen dat je óf er helemaal voor gaat en je inderdaad al snel je draai gevonden hebt óf dat je zo graag alles zo goed wilt doen dat je er ontzettend onzeker door wordt! Dus geen paniek: er is geen sprake van goed of fout. Ieder mens is anders en het gaat jou ook vast lukken!

Wennen aan je baby

Veranderingen

Er verandert veel als je moeder wordt, zeker bij de eerste. Je hele leven wordt overhoop gegooid en dat je vanaf nu continue de verantwoordelijkheid draagt voor zo’n klein, kwetsbaar kindje kan je behoorlijk benauwd maken. Tel daar ook nog eens bij op dat je zelf moet ontzwangeren en de hormonen dus door je lijf gieren en je begrijpt dat het helemaal niet zo raar is dat je af en toe even vreselijk moet huilen. Het is helemaal niet raar dat je moet wennen aan deze nieuwe dingen en dit heeft eigenlijk helemaal niets met je kindje op zich te maken. Maar met alles wat het hebben van een kindje meeneemt. Probeer juist de eerste weken zo veel mogelijk tijd te nemen om zelf bij te komen van je zwangerschap en de geboorte en wil niet meteen teveel van jezelf. Het is nu tijd om er voor jezelf en uiteraard voor je kindje te zijn. Een uitgeruste moeder is echt veel belangrijker dan een gestreste vrouw die overal naar toe wilt en zo geen tijd heeft om te wennen… Neem de tijd om je kindje te leren kennen. Zorg voor rust en regelmaat, niet alleen voor de baby maar ook voor jezelf (en daarmee indirect dus ook voor je kindje!).

Onzekerheid

Natuurlijk weet je niet zomaar vanzelf hoe alles werkt met een baby. Je zal best dingen automatisch doen, maar dat je over dingen onzeker bent is niet meer dan normaal. Daarom is het fijn om een klankbord te hebben bij iemand die ervaring heeft. Dit kunnen je (schoon-)ouders zijn, maar ook vriendinnen die al een baby hebben. Mis je zo’n band, dan kan je natuurlijk ook terecht bij het consultatiebureau en in de eerste week nog bij je verloskundige. Blijf niet lopen met vragen, dat is echt helemaal nergens voor nodig. Laat je trouwens niet gek maken door naar iedereen te luisteren met hun zogenaamde goede adviezen. Blijf bij je eigen gevoel want iedereen weet het toch altijd beter…

Wennen aan je baby

Wennen lukt niet

Merk je dat je niet echt aan genieten toekomt, dat het je allemaal zwaar valt of dat je zelf echt niet lekker in je vel zit? Schaam je er absoluut niet voor en praat erover! Met je partner, je moeder of met de huisarts. Alleen al erover praten kan helpen en anders kunnen jullie met elkaar kijken hoe jij het beste geholpen kan worden! Je bent echt niet de enige! En nogmaals: het zegt niets over jouw liefde voor je kindje.

Liefs Wil

Meer informatie

Ontzwangeren, is dat zoiets als afkicken van de zwangerschap?
Waar blijft die roze wolk? Als het geluksgevoel uitblijft…
De eerste dagen met je baby
Geboorteaangifte bij de Burgerlijke stand
Wat ziet een pasgeboren baby?
Ik heb spijt van mijn kindje
Tips voor een fijne kraamtijd!
Herstellen na de bevalling, waar moet je op letten?
Themapagina: Moeders
De eerste momenten met je baby
Wat doet een kraamverzorger?
Kraamtradities in binnen- en buitenland
Kraamperiode – Wat kun je van deze periode verwachten?
Onzekerheden: Help, ik ben een ouder!
Wat verandert een baby aan je relatie?
Kraamtranen en babyblues in de kraamweek
Gouden tips borstvoeding voor de eerste dagen
Eerste contact met je baby
Hoe ziet een pasgeboren baby eruit?
Postnatale depressie, hoe ga je daarmee om?
De routine van je baby – Hoe ziet zijn dag eruit?
Aanraken is een taal die zelfs het jongste kind begrijpt

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

lijn oudersenzo met hartje
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *