Zwangerschapsfabeltjes – Ze weten het allemaal beter

Zwanger? Dan word je vast bestookt met allerlei opmerkingen. Of je leest de meest vreemde dingen. Wat is nu waar en wat echt niet? Alle zwangerschapsfabeltjes bespreken zal in één artikel niet lukken. Maar hier volgen de zes leukste fabels.

Zwangerschapsfabeltjes - Ze weten het allemaal beter

1. Geen seks!

Seks is gevaarlijk voor de ongeboren baby. Niet waar, dus. Jouw kindje ligt veilig in jouw baarmoeder, omgeven door vruchtwater. Er kan hem of haar helemaal niets overkomen als jullie samen de liefde bedrijven. Luister gewoon naar je lichaam die geeft zelf wel aan wat het wel en wat het niet kan hebben. Uiteraard is de enige uitzondering als de gynaecoloog (of verloskundige) je meldt dat je beter geen seks kan hebben. Maar dan zullen er dus complicaties zijn.

2. Nesteldrang is puur voor vrouwen

Ha, mooi niet dus. Ook mannen hebben iets dergelijks. Zij zouden tijdens jouw zwangerschap meer prolactine in hun lichaam hebben (dat is een hormoon) en daardoor aan het klussen slaan e.d. Zo’n anderhalve maand na de geboorte zal de testosteron van de kersverse vader weer gaan toenemen en is het effect van de prolactine weer voorbij. Hè, wat jammer nou!

3. Sporten mag niet

Zwanger en sporten? Dat kan niet samen! Echt wel. Natuurlijk kan je niet alles klakkeloos blijven doen. Sporten met risico op valpartijen kan je beter even niet doen. Maar beweging is juist heel gezond, ook tijdens je zwangerschap. Zo worden bijvoorbeeld je darmen gestimuleerd, slaap je beter en het kan spataderen voorkomen! Natuurlijk is het niet aan te raden om opeens heel intensief te gaan sporten als je dit niet gewend bent. Luister goed naar je lichaam, want een zwangerschap is eigenlijk al een sport op zich ;-). Weet je niet zeker of jouw sport goed is tijdens deze negen maanden? Overleg gewoon met je verloskundige of arts. Sporten die juist aan te raden zijn, zijn o.a. zwemmen of wandelen. Er zijn ook speciale sportactiviteiten voor zwangeren. Dat is uiteraard helemaal ideaal.

4. Misselijk? Dan krijg je vast…

Misschien heb je dit soort dingen ook al weleens gehoord: als je veel misselijk bent dan krijg je waarschijnlijk een meisje. Inderdaad zorgt het hormoon hCG voor misselijkheid en komt dit vaak in een hogere dosis voor bij een zwangerschap van een meisje: het blijft natuurlijk een ‘gevaarlijke’ onderbouwing. Ook jongensmoeders kunnen gewoon misselijk worden hoor! Geen waarde aan hechten dus.

5. Jouw uiterlijk verraadt het geslacht…

Er zijn diverse fabels in omloop waarbij er beweerd wordt dat jouw uiterlijk iets zegt over het geslacht van de baby:

Koude voeten zouden een jongetje betekenen.
Pukkels? Dan zou de baby een meisje zijn.
Zijn je ribben murw getrapt door jouw lieve baby? Vast een jongen.
Worden je haren dunner? Reken dan maar op een meisje.
Zwanger en een ochtendhumeur: ja hoor, dat zou een meisje zijn!

6. Hoe drink jij je koffie?

Hoe hou jij je beker vast? Hou je de beker vast aan het oortje? Dan krijg je vast en zeker een jongen. Voor vrouwen die hun beker met twee handen vasthouden, is de uitslag een meisje. Zullen er echt mensen zijn die zoiets geloven?

7. Je kunt het geslacht testen…

Bij mijn oudste kwam ik een Chinese test tegen die het geslacht zou kunnen bepalen en als heel vaak kloppend werd omschreven. Natuurlijk geloofde ik het niet, maar vond het wel leuk om te doen. Nu, bij mij klopte het toch echt niet.

Natuurlijk kan je nooit door tests het geslacht bepalen van je kind. Vind je het wel leuk om deze Chinese test ook te doen? Ik had hem in een tijdschrift gevonden, maar hier op de site is hij ook te vinden. Hij is heel eenvoudig, je hoeft alleen maar te weten hoe oud je was op het moment dat het kind verwekt is en in welke maand het was. En dan kijk je gewoon even in dit tabelletje. Een Chinees geleerde in de 13e eeuw zou het gemaakt hebben! Gestoeld waarop, is mij niet helemaal duidelijk, maar dat mag de pret niet drukken.

liefs Wil

Meer informatie

Dit zijn de grootste zwangerschapsfabels
Zijn bakerpraatjes eigenlijk wel onschuldig?
Bakerpraatjes om zwanger te worden
De Chinese conceptietabel, wat is het en hoe werkt het?
Bakerpraatjes over de zwangerschap
Zwangerschapsquiz – Test je kennis!
Woordenlijst voor de zwangere vrouw

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *