Zijn bakerpraatjes eigenlijk wel onschuldig?

Zijn bakerpraatjes eigenlijk wel onschuldig

Bakerpraatjes zijn onjuiste beweringen die bakers in het verleden deden rondom de conceptie, zwangerschap, bevalling en baby. De term stamt al uit de 19e eeuw toen de baby’s nog ter wereld werden gebracht met hulp van ‘bakers’, de voorganger van de huidige kraamverzorger. En die bakers waren echt niet zo geschoold als de kraamverzorgers van nu. Veelal rustten de praatjes op bijgeloof of werden ze verteld om kinderen niet wijzer te maken. Daar komt bijvoorbeeld het verzinsel vandaan dat kinderen uit de boerenkool komen of door de ooievaar worden gebracht. Overduidelijke lulkoek, maar daarentegen ook weer super schattig.

Maar bakerpraatjes gaan verder dan alleen de verzinsels om kleine kinderen niet al te wijs te maken. Er zijn wel honderden verschillende bakerpraatjes en ze variëren van het moment van conceptie tot aan de voorspelling van het geslacht. Het raden van het geslacht is natuurlijk een inkoppertje, want je hebt altijd 50% kans dat je het goed raadt.

Zijn bakerpraatjes onschuldig?

Zolang je geen waarde hecht aan deze onzin, zijn bakerpraatjes natuurlijk volstrekt onschuldig en gewoon leuk om te lezen. Het wordt natuurlijk een ander verhaal als je op basis van bakerpraatjes dingen gaat ondernemen om bijvoorbeeld de bevalling op te wekken. Laat de natuur nou maar gewoon zijn werk doen, dan komt alles goed.

Orale seks, verkleind de kans op een miskraam

Je zou denken dat dit een bakerpraatje is of op z’n minst een slechte mop uit de kroeg, maar in dit geval lijkt het erop dat het zelfs wetenschappelijk is aangetoond.

Het schijnt te maken te hebben met de antigenen in het zaadvloeistof wat een lichaamsvreemde stof is voor een vrouw. Het slijmvlies in de mond en de maag neemt deze antigenen sneller op dan het slijmvlies van de vagina en remt het immuunsysteem efficiënter af. Je kunt het dus zien als een soort natuurlijke vaccinatie tegen afstoting van de vrucht.

Meer informatie hierover, lees je hier.

lijn groen oudersenzo
Zijn bakerpraatjes eigenlijk wel onschuldig?

Een beetje hulp bij het zwanger worden!

Vrij op het moment van de eisprong en je maakt meer kans op een jongen. Mannelijk zaad zwemt sneller en leeft korter. Vrouwelijk zaad is wat trager maar leeft wel langer! Als je dus voor de eisprong vrijt heb je meer kans op een meisje.

De missionarishouding schijnt een positieve bijdrage te leveren als je moeite hebt om zwanger te worden. Als je nou een jongen wilt, moet je tijdens het vrijen je linker heup wat hoger houden, zodat de zaadjes van de man naar rechts lopen. Of het helpt? De kans is klein, of je er tijdens het vrijen aan denkt, die kans acht ik zelfs nog kleiner.

Wil je een meisje, dan ga je zelf ‘on top’, maar als je een jongen wilt, dan ga jij gewoon lekker liggen en laat je je partner het werk doen.

De rekensom

Wil je uitrekenen of je een meisje of een jongen krijgt? Reken dan deze som uit:
Neem de geboortedatum van je partner (b.v. 20051970) en trek daar je eigen geboortedatum van af (b.v. 22071971). Tel hier de datum van conceptie bij op (b.v. 03012019) en trek daar de uitgerekende datum weer vanaf (b.v. 01102019).

Je krijgt in dit geval de som:
20051970-22071971+3012019-1102019=-110001 (meisje)
Is de uitkomst positief dan wordt het een jongen, is de uitkomst negatief dan wordt het een meisje.

Chinese conceptietabel

De Chinese conceptietabel is misschien wel de meest bekende van alle bakerpraatjes. Het is een maankalender die wordt gebruikt om het geslacht van je kindje te voorspellen. Om hem te kunnen raadplegen moet je in ieder geval weten wat je uitgerekende datum is en dan kun je met deze tabel het geslacht van je kindje uitrekenen. Deze Chinese conceptietabel is eeuwen geleden gemaakt door een Chinese geleerde. Nou heb ik die geleerden best hoog zitten, maar of dit ook daadwerkelijk klopt? Ik moet eerlijk toegeven, in mijn geval wel. Maar ik ben dus erg benieuwd of dit ook voor jou geldt!

Regelrechte fabeltjes

Jouw uiterlijk schijnt ook van alles te vertellen over het geslacht van je kindje:

Het wordt een jongen!

Draag je laag? Dan wordt het een jongen. Ook trouwens als je een puntbuik hebt.
Heb je ontzettend veel trek in zoute en zure gerechten? Ja hoor, dat wordt een jongen.
Straal je en ziet je huid er goed uit? Zeker weten een jongen.
Glanst je haar als nooit tevoren? Dan wordt het een jongen (of heb je gewoon eindelijk het juiste haarmasker ontdekt).
Worden je ribben blauw geschopt? Dan kan het niet anders dan dat het een jongen wordt!

Het wordt een meisje

Heb je veel last van pukkeltjes in je gezicht? Dan krijg je een meisje, want zij kaapt jouw schoonheid.
Heb je veel zoetige trek? Dan kun je rekenen op een meisje.
Draag je hoog en/of rond? Dan kun je rekenen op een meisje.
Ben je een beetje sikkeneurig en ben je wat assertiever dan normaal? Dan wordt het een meisje! (Of je bent gewoon met je verkeerde been uit bed gestapt).
In de ochtenduren zin in sinaasappelsap? It’s a girl!

Hartslag

Aan de hartslag van je ongeboren baby zou je kunnen horen of het een jongetje of meisje gaat worden. De hartslag van een jongen is namelijk iets minder snel (120-140) dan van een meisje (140-160). Doptone op je buik, stopwatch erbij en tellen maar!

Aangezien we niet hebben kunnen achterhalen of dit klopt (Internet is nogal tegenstrijdig met deze informatie) scharen we het gemakshalve gewoon onder bakerpraatjes.

Seks wekt de bevalling op!

Misschien heb je deze wel eens voorbij horen komen! Seks zou de bevalling opwekken. In Maleisië hebben ze hier onderzoek naar gedaan en eigenlijk kwam er niks bijzonders uit het onderzoek. De vrouwen die seks hadden gehad bevielen in dezelfde periode als de vrouwen die geen seks hadden gehad. Er waren eigenlijk geen significante verschillen.

Ook in Chicago hebben ze hier onderzoek naar gedaan, maar ook daar konden ze geen verbanden leggen tussen seks en het opwekken van de bevalling.

Het kan geen kwaad (mits je vliezen nog in tact zijn en je verder geen complicaties hebt) om in de laatste weken nog te vrijen (wellicht een leuk tijdverdrijf) maar de kans is klein dat het de bevalling in gang zet.

Echo!

Wil je nou echt heel graag weten of je een jongen of een meisje krijgt? Laat dan gewoon een echo maken. Er zijn diverse organisaties die zich hiermee bezighouden en de uitslag is een stuk meer betrouwbaar dan al die bakeronzin bij elkaar. En zelfs aan de hand van een echo kunnen ze het nog wel eens mis hebben. Echte zekerheid heb je natuurlijk pas als je kindje is geboren! Niks mis mee om daarop te wachten.

En verder is het allerbelangrijkste natuurlijk dat je kindje gezond wordt geboren! Meisje, jongen, wat maakt het uit.

liefs Marion

Meer informatie

Onnozele opmerkingen tijdens de zwangerschap
Dit zijn de grootste zwangerschapsfabels
Bakerpraatjes om zwanger te worden
Zwangerschapsfabeltjes – Ze weten het allemaal beter
10x Sneller zwanger worden. Maar hoe dan?
Chinese conceptietabel
Doeltreffende baby making seks. Hoe dan?
Jongetje of meisje? Bepaal zelf het geslacht!
Bakerpraatjes zwangerschap
Vruchtbaarheid en voeding. Eet je vruchtbaar!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *