Bruidskinderen – Hoe betrek je ze bij de bruiloft?

In mei dit jaar vlogen wij met ons gezin naar Spanje. In Spanje zou de huwelijksvoltrekking plaatsvinden tussen de zus van mijn man en haar vriend.

Bruidskinderen

Inpaklijstjes

Een maand van te voren schreef ik inpaklijstjes. Er komt veel bij kijken als je voor de eerste keer met drie kinderen gaat vliegen. Zo zocht ik uit welke vlecht ik zou maken bij de meiden en spoot ik shampoo in kleine flacons zodat ik meer ruimte over had voor mijn pumps. Al mijn voorbereidingen zijn een peulenschil in tegenstelling tot het voorbereiden van een compleet huwelijk waar ook nog eens je eigen kinderen bij betrokken zijn. Hoe laat je het naast jullie grote dag ook een onvergetelijke dag worden voor jullie kinderen?

Voorpret

Vanaf de verloving tot aan de huwelijksdag vinden alle voorbereidingen plaats. Gemiddeld duurt deze periode een jaar. Een jaar om de kinderen mee te nemen in het hele proces. Samen toeleven naar de grote dag. Deze dag draait natuurlijk ook om jullie twee als echtpaar. Kies zelf welke ideeën je wilt toepassen tijdens jullie bruiloft.

Kleding

Op deze bijzondere dag kan mooie kleding niet ontbreken. Lekker met je dochter op pad om de mooiste jurk voor haar uit te kiezen. Leuke hakjes erbij en ze voelt zich een echt prinsesje. Vind je hakjes niet goed voor haar voeten, dan zou je er voor kunnen kiezen om haar een paar uur in haar hakjes te laten paraderen en daarna op platte schoentjes. Papa kan er op uit met de boys. Stoere kleding uitzoeken. Doelgericht één winkel in en ze komen een uur later de deur uit met alles wat ze nodig hebben. Zo gepiept bij de mannen.

Bloemen

“Ga je mee Isa?”
“Waar ga je naar toe, Pieter?”
“Oh dat is iets tussen Isa en mij.”
“Ja, mama. Papa en ik hebben lekker een geheimpje.”

Papa gaat gezellig met zijn dochter naar de bloemenwinkel om een bruidsboeket uit te zoeken. Natuurlijk kijkt zijn lieve dochter met een schuin hoofdje en puppy ogen naar haar vader om zelf ook een boeketje uit te mogen zoeken die zij mag dragen op de grote dag.

Bruidskleding bruid

Heb je een puberdochter rondlopen, neem haar dan mee naar de bruidswinkel. Erg tof om onder andere met je dochter dit kledingstuk uit te zoeken. Samen zorgen jullie voor een blijvende herinnering.

Uitnodiging

Trek het knutselpapier, de lijm en de scharen maar uit de kast. Aan de slag om die 100 uitnodigingen te maken. Leuk voor de kids om te maken. Denk je nou: Ik vind het fijner om professionele kaarten op te sturen. Laat de kids dan voor opa en oma een eigen kaart maken om erbij te doen. Zo delen zij ook mee in de voorpret en gaat de bruiloft steeds meer leven.

Vervoer

“Ik wil een roze koets met witte paarden.”
“Ja dag! Ga weg je met stomme koets, ik wil een Ferrari.”

De discussie over het trouwvervoer barst los tijdens het avondeten. Laat ze maar even lekker gaan. Wie weet zit er nog een grandioos idee tussen waar iedereen blij van wordt. Vroem! Of toch gehinnik?

Bruiloft

En dan breekt de grote dag aan. De kapster steekt je haar mooi op, de make-up wordt aangebracht. En even later rolt er een traan over je wang wanneer je toekomstige man onder aan de trap op je wacht. Alle voorbereidingen komen samen deze dag.

Altaar

De fototoestellen of eigenlijk mobieltjes blijven achter elkaar foto’s schieten. Een prachtig plaatje wordt geschoten. Een trotse zoon en moeder lopen naast elkaar arm in arm naar het altaar.

Trouwringen

Iedereen kent het welbekende kussentje met ringen. Een schattig meisje in een roze wijde jurk paradeert met een kussentje met twee trouwringen. Laat extra ringetjes maken voor jullie kinderen, zodat zij ook met jullie trouwen.

Trouwakte

Veel gemeentes doen dit al uit zichzelf. Mocht dit niet het geval zijn, dan kun je het vragen. Laat een ‘onofficiële trouwakte’ aan het einde van de officiële trouwakte toevoegen. Daarop kunnen jullie kinderen ook hun handtekening zetten of een poppetje tekenen. Zo beloof je niet alleen trouw aan je partner maar ook aan jullie kinderen.

Taart

Het water loopt me al in de mond. De bruidstaart waarbij het glazuur al van je tanden springt wanneer je er naar kijkt. Tegenwoordig zijn er heel veel mensen die blije taarten maken. Je hoeft er niet meer speciaal voor naar een banketbakker. Maak samen met de kids een collage van wat jullie allemaal leuk vinden voor een taart.

Speelhoek

Wel of geen andere kinderen op jullie bruiloft. Dat is de vraag waar jullie het als stel over eens moeten worden. Kies je ervoor om andere kinderen uit te nodigen, dan is het handig als je materiaal hebt om de kids bezig te houden. Overleg eens met je eigen kinderen wat zij leuk vinden om te doen.

Potloden, stickers en papier vallen bij alle kinderen in de smaak
Een voetbal. De meeste leuke voetbalspelletjes worden verzonnen
Een springkussen huren. Kopen mag natuurlijk ook, ik houd je niet tegen
Donald Ducks, ook geweldig voor de tieners
Een bak met lego. Gevaarlijk, kijk uit dat de vaders er niet mee gaan spelen!

Hulde aan het bruidsgezin!

Liefs Anita

Meer informatie

Nu er kinderen zijn, in het huwelijksbootje stappen
Valentijnsdag in andere landen
Berekende liefde: Ik blijf bij hem voor het geld
Wat verandert de baby aan je relatie?
Trouwplannen? Zo ziet het ideale trouwpak van de bruidegom eruit!

Bronvermelding

Tekst: Anita Schokker
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *