Veilig varen: Het gevaar van open water

Heerlijk weer en dus tijd om het water op te gaan met de boot? Een sloepje huren om eens lekker de plassen te verkennen? Of om misschien wel even aan te leggen bij een eilandje en daar lekker te gaan recreëren? Heerlijk voor jou én de kinderen. Maar waar let je allemaal op als er kinderen bij zijn? Hoe garandeer je veilig varen voor het hele gezin?

Veilig varen: Het gevaar van open water

Kinderen en water

Kinderen en water: een gouden combinatie, maar ook een gevaarlijke. Ze zijn dol op water, maar iedereen in ons waterrijke landje weet dat water ook bedrieglijk gevaarlijk kan zijn. In een fractie van een seconde is je kind opeens verdwenen en bij water is dit direct levensgevaarlijk. Wil je lekker genieten van een dagje op het water met de kinderen? Ga voor veiligheid en weet wat je doet!

Veilig varen en zwemdiploma’s

Nu is het in Nederland sowieso beter om te doen, maar als je van watersport houdt natuurlijk helemaal: laat je kinderen hun zwemdiploma’s halen. Maak ze zo jong mogelijk bekend met water, zodat er geen paniek ontstaat mochten ze in het water vallen. Bij babyzwemmen raken ze al gewend aan water en bij peuterzwemmen leren ze zelfs al hoe ze zich kunnen laten drijven. Een betere voorbereiding op het echte zwemmen is er niet. En laat je kind dus nooit alleen in het water, ook niet onder toeziend oog van de badmeester, als het geen diploma heeft. De badmeester is helaas ook niet magisch en kan echt niet ieder kind in de gaten houden. En in open water is het verhaal helemaal eng.

Het gevaar van open water

Zwemmen in of bij het open water zijn vraagt om een andere benadering dan een zwembad. Open water houdt in dat er stroming kan zijn, maar denk ook eens aan het feit dat het water misschien niet heel diep hoeft te zijn, maar wel troebel is. Gaat je kindje koppie onder, dan zie je het echt niet meer! Denk ook niet dat je je kind echt wel in de gaten houdt, want je weet zelf ook best wel dat ze er zo ongemerkt vandoor zijn. En eenmaal onder water ben je ze kwijt…

Het meest veilige is je kind altijd een zwemvestje aan te doen. Let hierbij goed op dat het zwemvestje ook de juiste maat heeft! En ook dan geldt nog steeds dat jij het goed in de gaten moet houden! Zwembandjes, vlindertjes en al die dingen bieden geen bescherming! Om even een voorbeeld te noemen: ik was met mijn zoontje in het zwembad, waarbij hij naar mij toesprong van de kant af. Terwijl hij in het water kwam, schoten opeens beide vlinders af! Nu was ik er natuurlijk gewoon om hem op te vangen, dus was er niets aan de hand. Maar dat kan natuurlijk ook gebeuren als je wurm alleen het water in zou springen!

Let op de zon!

Goed, genoeg over verdrinkingsgevaar, waar letten we nog meer op? De zon! Op het water heeft de zon nog meer de kans om het huidje van je kind te laten verbranden. Smeer dus goed in met een hoge factor en doe je uk een zonnehoedje op. Bij een heel kleintje kan je hem of haar natuurlijk heel simpel onder een parasolletje leggen.

Eten en drinken

Zorg voor voldoende te eten en vooral ook te drinken voor je kind! Zeker bij warm weer op het water wil het vochtgehalte drastisch afnemen….

Zorg voor afwisseling

Wil je het leuk maken of houden voor kinderen? Zorg dan voor afwisseling. Wissel eens in het tempo dat je vaart, leg ergens aan om iets te gaan drinken of nog leuker: om ergens op de kant te gaan picknicken. Of misschien weet je wel ergens een plekje waar je kan aanleggen bij een zwemgedeelte. Met oudere kinderen (die goed kunnen zwemmen…) kan je ook midden op het water even een zwempauze houden! En die picknick kan natuurlijk ook gewoon op de boot, terwijl je ergens midden op stil ligt. Je kunt ook spelletjes doen, bijvoorbeeld dat ze een bepaald dier als eerste zien.

Welke boten zijn leuk met kinderen?

Ben je op zoek naar een leuke boot waar je met je hele gezin op kan genieten? Bij Klopwatersport kan je je hart ophalen! Een heerlijke sloep, luxe rubberboten of wat dacht je van een sportboot? Uiteraard een beetje afhankelijk wat je ermee wilt gaan doen, maar even rondneuzen alleen is al leuk! Zorg voor genoeg ruimte op de boot als je met kinderen het water op wilt. Urenlang in dezelfde houding moeten zitten omdat het anders niet past, daar worden je kinderen (en jij zelf) niet blij van!

liefs Wil

Meer informatie

Varen met kinderen. Hoe houd je het veilig?
Eenvoudig en betaalbaar een boot huren

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

#ad Deze blog wordt je aangeboden door Klopwatersport.nl.

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *