Vier tips om sneller zwanger te worden!

Vier tips om sneller zwanger te worden!

Als jullie het besluit hebben genomen de pil in de prullenbak te gooien of de perforator op de condooms te zetten, wil je natuurlijk ook dat er snel raak wordt geschoten. Geduld is meestal niet ons meest beste karaktereigenschap. Misschien voor andere dingen wel, maar als je verlangt naar een kindje, dan wil je liever niet te lang wachten op een zwangerschap. Natuurlijk kun je geen ijzer met handen breken en zal de natuur zijn eigen gang gaan, maar je kunt haar wel een klein beetje helpen door de omstandigheden te optimaliseren. Daarom deze vier tips om sneller zwanger te worden!

De cijfers spreken voor zich

Houdt er altijd rekening mee (om teleurstellingen te voorkomen) dat “slechts” 85 procent van de vrouwen binnen het eerste jaar zwanger worden. Je kunt dus zomaar bij die andere 15% horen waarbij het wat langer kan duren. Ondanks alle goede pogingen. Sommigen vrouwen worden snel zwanger en anderen kunnen jarenlang uitkijken naar een zwangerschap met weinig succes. Daar kun je weinig aan veranderen, het enige dat je kunt doen is proberen de omgevingscondities zo optimaal mogelijk te maken. De rest is aan de natuur…

Hoe jonger je bent, hoe groter de kans op een snelle zwangerschap. Naarmate je ouder wordt, kan het steeds langer duren. Op 30-jarige leeftijd heeft een gezond persoon ongeveer 20 procent kans om elke maand zwanger te worden. Tien jaar later is die kans alweer tot gemiddeld zo’n 7 procent gedaald. Vanaf 45 jaar hebben de meesten hulp nodig van een specialist.

lijn groen oudersenzo
Vier tips om sneller zwanger te worden!

Tip 1 – Ken je vruchtbare periode

Breng je cyclus goed in beeld. Wanneer is de eisprong? Wanneer zijn je vruchtbare dagen? Je ovuleert slechts één keer per menstruatiecyclus (meestal ongeveer twee weken voor je menstruatie begint). Om het moment te kunnen bepalen dat je het meest vruchtbaar bent, kun je het beste een cycluskalender bij houden of een ovulatietest gebruiken. Als je dit moment goed in beeld hebt, heb je een betere kans om zwanger te worden.

De vruchtbare periode is 3 tot 5 dagen voor je ovulatie. Het is belangrijk dat je tijdens deze dagen seks hebt. Het is misschien niet zo’n romantisch idee om “op commando” of “volgens de agenda” met elkaar te vrijen, maar als je optimaal gebruik wil maken van je vruchtbare dagen, dan kun je dat wel het beste doen.

Tip 2 – Zorg voor goed zaad

Niet alleen jouw vruchtbaarheid is noodzakelijk voor een zwangerschap, het is net zo goed ook belangrijk dat de sperma van topkwaliteit is. Om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van de zaadjes zo goed mogelijk is, is het belangrijk dat de man minstens één keer een zaadlozing moet hebben, in de dagen vlak voor je vruchtbaarheid. Zo weet je dat er genoeg gezonde zaadjes in de sperma aanwezig zijn.

De kwaliteit van sperma kun je verder verhogen door tabak, drugs en alcohol te vermijden. Probeer zo gezond mogelijk te leven en voldoende belangrijke voedingsstoffen binnen te krijgen zoals zink, foliumzuur en vitamine C. Beweeg regelmatig en – indien mogelijk – vermijd stress.

Tip 3 – Regelmatige seks op de juiste tijd

Natuurlijk kun je 1 kruisje in de agenda zetten op de perfecte tijd om te vrijen, maar het is beter regelmatig geslachtsgemeenschap te hebben tijdens de vruchtbare periode, maar ook niet iedere dag. Je kunt het beste tijdens deze periode om de 1 à 2 dagen met elkaar vrijen.

Gebruik liever geen vaginale glijmiddelen, want deze kunnen het sperma vertragen. Kunnen jullie niet zonder? Informeer dan naar een glijmiddel dat de vruchtbaarheid niet beïnvloedt.

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat bepaalde posities meer succes hebben dan anderen. Dus vrij vooral hoe jullie het fijn vinden. Het moet immers ook gewoon leuk zijn!

Tip 4 – Zorg dat je zo gezond mogelijk bent!

Hoe gezonder jij bent, hoe beter dit is. Een gezonde levensstijl, inclusief een uitgebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging, kan de vruchtbaarheid bevorderen. Vergeet ook niet op tijd foliumzuur te gaan slikken. Liefst al een paar weken voor jullie het gaan proberen, want wie weet… is het wel gelijk in één keer raak. Dan is het prettig dat je in ieder geval voldoende foliumzuur hebt geslikt.

Rook je? Probeer dan zo snel mogelijk te stoppen want dit kan de vruchtbaarheid verminderen.

Ook hoge stressniveaus kunnen invloed hebben op de vruchtbaarheid, dus probeer stress te verminderen met behulp van ontspanningstechnieken zoals yoga, meditatie of diepe ademhaling.

Raadpleeg eventueel een arts

Als je na een jaar proberen niet zwanger bent geworden, raadpleeg dan een arts. Ze kunnen tests uitvoeren om te bepalen of er onderliggende gezondheidsproblemen zijn die de vruchtbaarheid beïnvloeden.

liefs Marion

Meer informatie

Wat is de ideale leeftijd om zwanger te raken?
Zwanger boven de 35
10x Sneller zwanger worden. Maar hoe dan?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *