Single ouders – 5 onmisbare tips!

Single ouders - 5 Onmisbare tips!

Er zijn steeds meer alleenstaande vaders en moeders in Nederland. Dit komt voor een groot deel doordat er steeds meer huwelijken en relaties op de klippen lopen. Daarnaast is er ook een groeiende groep ouders die heel bewust voor het alleenstaand ouderschap kiest. Zelf ben ik sinds bijna 11 jaar single mom: al voor mijn zoon geboren werd stond ik er alleen voor. In de loop der jaren heb ik dan ook de fijne kneepjes van het vak geleerd. Daarom deel ik graag mijn 5 onmisbare tips voor single ouders met jullie!

#1: Kweek een dikke huid

Dit is mijn nummer 1 tip: kweek een dikke huid. Je zult namelijk heel wat vervelende opmerkingen en vragen te incasseren krijgen van mensen die vinden dat ze zich met je leven mogen bemoeien omdat je er alleen voor staat. De vijf vervelendste opmerkingen:

Wie is de vader/moeder en is deze nog in beeld?
Wat zielig! Nu heeft je kind geen mannelijk/vrouwelijk rolmodel in zijn/haar leven!
Je moet wel erg eenzaam zijn.
Daten met kids is lastig, hè? Ik bedoel: geen man/vrouw zit te wachten op het kroost van een ander!
Was de zwangerschap gepland?

Je moet stevig in je schoenen staan om dit soort dingen keer op keer aan te horen zonder moordneigingen te krijgen, maar ik beloof je: het went vanzelf!

lijn groen oudersenzo
Single ouders - 5 Onmisbare tips!

#2: Bouw een goed netwerk op

Dit is een heel praktische, maar daarom niet minder belangrijk tip. Zorg dat je een goed, uitgebreid netwerk opbouwt. Je bent immers in je eentje en hebt dus geen partner die in noodgevallen even kan bijspringen. Opa’s & oma’s, ouders van andere kinderen, buren, zussen, vriendinnen: allemaal waardevol voor je netwerk. Niet alleen om even op te passen in geval van nood, maar ook voor het geven van feedback wanneer je dat nodig hebt.

#3: Je bent meer dan alleen maar vader of moeder

Neem voldoende tijd voor jezelf. Ga alleen op vakantie, een dagje naar de spa, een avondje uit met vrienden of naar de bioscoop. Je zult zien dat je weer helemaal tot jezelf komt. Gun jezelf dit. Bovendien ben je waarschijnlijk een leukere ouder wanneer je zo nu en dan tijd voor jezelf neemt. Besteed ook genoeg aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Je carrière hoeft bijvoorbeeld niet stil te liggen omdat je single ouder bent. Blijf werken aan jezelf: volg een cursus Japans, meld je aan voor een deeltijdstudie, ga op een teamsport of probeer promotie te scoren op je werk.

#4: Wees voorzichtig met daten

Het is nooit verkeerd om voorzichtig te zijn wanneer je je in datingland begeeft. Maar als single ouder kun je maar beter extra alert zijn. Zeker wanneer je via internet datet en niet zeker weet wie je voor je hebt. Je bent immers niet alleen verantwoordelijk voor je eigen veiligheid, maar ook voor die van je kind(eren). Spreek niet te snel bij jou thuis af, hoe leuk iemand ook lijkt. Het kan daarnaast geen kwaad om de kat uit de boom te kijken. Is deze man of vrouw wel echt relatiemateriaal? Wat heeft hij of zij mijn kinderen te bieden? Zie ik mezelf samen met deze persoon mijn gezin runnen? Dat betekent natuurlijk niet dat je niet mag genieten als er een nieuwe liefde op je pad komt!

#5: Shake it off

Ja, er bestaan heel wat vooroordelen over single ouders. Last, but not least daarom deze tip: shake it off. Er zullen altijd mensen zijn die denken dat je in de bijstand zit, geen relatiemateriaal bent of de opvoeding niet aankunt. Hoe pijnlijk dat soms ook is: let it go! Het is een stukje onwetendheid (om niet te zeggen: domheid) van hun kant.

Liefs Amber

Meer informatie

Verschillende relatievormen, wat zijn de variaties op het traditionele gezin?
Daten als je kids hebt: de do’s & don’ts
6 gouden tips voor bonusouders of stiefouders
Samen door een relatiedip
Weg met de moedermaffia, want jij bent helemaal okay!
Bewuste thuisblijfmoeders

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
© afbeelding: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *