Geef je huis sfeer met de juiste verlichting

Geef je huis sfeer met de juiste verlichting

Sinds ik midden in een verhuizing zit is het me nóg duidelijker geworden: verlichting is ontzettend belangrijk bij het creëren van sfeer in een ruimte. Zelfs onze lege woonkamer met betonnen muren zag er plotseling een stuk gezelliger uit toen de lampen waren opgehangen en de peertjes hun warme licht over de ruimte lieten schijnen. Als iemand die bijzonder gevoelig is voor sfeer en verlichting geef ik je graag mijn eigen handige tips om je huis sfeer te geven.

De juiste binnenverlichting

Volgens de populaire webshop Directlampen.nl maak je met de juiste binnenverlichting van je huis een thuis. En eerlijk is eerlijk: dit heb ik de afgelopen tijd zelf aan den lijve ondervonden. Toen we net verhuisd waren hing er overal noodverlichting. De kamer van mijn zoon, die als eerste klaar was, bleef echter ongezellig ogen. Ondanks zijn uitpuilende boekenkast, de grote wereldkaart op de muur en zijn bureau vol gezellige tekeningen bleef het wat kil. Pas toen we de lamp hadden opgehangen en zijn vertrouwde staande lamp naast het bureau stond was het echt “af”. Een warm schijnsel in de juiste lamp kan zó veel voor een ruimte doen.

Welke lampen voor de kinderkamer?

Zelf geef ik de voorkeur aan warm, bijna oranjeachtig licht. Die combineer ik graag met industriële lampen, bijvoorbeeld boven de eettafel. Ik hou van een strakke look in huis, maar tegelijkertijd mogen veel boeken en gezelligheid (die gaan hand in hand, toch?) niet ontbreken wat mij betreft. Mijn zoon heeft blijkbaar dezelfde smaak, want hij vindt dat soort verlichting ook het mooist. Toch is het niet altijd even praktisch. Soms heb je gewoon “wit”, wat feller licht nodig, bijvoorbeeld bij het maken van huiswerk. Een bureaulamp met een ander peertje biedt dan een uitkomst. De “hoofdlichtbron” in de kamer blijft dan warm, maar bij het bureau, de kledingkast of de commode is wat feller licht wenselijk.

lijn groen oudersenzo
Geef je huis sfeer met de juiste verlichting
lijn groen oudersenzo

Thuiswerken: het perfecte licht

Sinds de COVID-19-crisis werken veel van ons massaal thuis. Helaas moest ik er ook aan geloven. Ik ben een sociaal dier en mis mijn praatje bij de koffiemachine en het sparren met collega’s. Via Zoom is dit toch niet helemaal hetzelfde, wat mij betreft. Enfin, er moet dus thuis gewerkt worden. En daarbij heb ik helder licht nodig, zodat ik precies zie wat ik doe. Ik heb gekozen voor een tijdelijke bureaulamp met een peertje dat wat feller, maar toch wat warmer, gelig licht verspreidt. Zo maak ik van thuiswerken geen hele deprimerende bedoening.

Licht in de woonkamer: je kunt er niet genoeg van hebben

Met 1 of 2 lampen in de woonkamer redt je het niet. Echt niet. Hoe meer verlichting, hoe beter. Met een extra lamp kun je net een leuk hoekje van de woonkamer uitlichten, of de aandacht op bepaalde items vestigen. Heb je bijvoorbeeld een prachtige, antieke kast? Of een boekenkast waar je trots op bent? Uitlichten die hap. Hang een wandlamp op of zet een staande lamp naast je kast. Zo vestig je er op een sfeervolle manier de aandacht op. Leuk, toch?

De keuken: een heikel punt

Voor mij is het verlichten van de keuken het lastigst. In de keuken heb ik gewoon behoefte aan fel, ongezellig licht. Da’s handig als je af gaat wassen of de keukenkastjes schoonmaakt. Zeker als je een open keuken hebt die niet gelijk aan het raam grenst, zoals ik dus, komt er niet echt veel natuurlijk licht naar binnen. De oplossing is dan het ophangen van een lamp die je echt heel mooi vindt. Zelf koos ik voor een gouden plafonniere in avant-garde stijl. Omdat de lamp al een mooie uitstraling heeft, is het wat minder erg dat het licht niet echt sfeervol is.

Ben je op zoek naar nieuwe binnenverlichting? Bekijk het uitgebreide assortiment van Directlampen.nl hier. Je kunt kiezen voor hanglampen, wandlampen, staande lampen, spotjes, tafellampen en meer. Wat is jouw favoriete soort verlichting? Laat het ons weten in de comments!

Liefs Amber

Meer informatie

Schakelmateriaal: wat zijn de trends voor 2021?
Een kleine slaapkamer inrichten? 5 handige tips!
Thuiswerken betekent een fijne werkplek maken
Geen geld voor een villa? Probeer deze 6 luxe upgrades voor je huis eens!
De kinderkamer verven? Zó krijg je dus een strak & professioneel resultaat
Accessoires voor de babykamer
De babykamer! Hoe richt je hem in?
Doe-het-zelf ideeën voor de babykamer
Een low-budget kinderkamer. Zo ga je te werk!
LED-buizen in huis, waarom zou je hiervoor kiezen?
Verlichting tijdens de donkere dagen, zo maak je het sfeervol!

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
© foto: 123rf.com

#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Directlampen.nl.

BabyBaby

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *