Veilig vuurwerk afsteken – Tips & Tricks!

Laat ik voorop stellen dat vuurwerk afsteken, nooit helemaal veilig kan. Je kunt wel de risico’s tot het minimale beperken, maar volledig veilig is het nooit. Vorig jaar werd ik weer eens met de neus op de feiten gedrukt. Een kennis dacht ook veilig bezig te zijn. Met veiligheidsbril op zijn neus, plaatste hij een nieuwe kist vuurwerk op de vorige kist. Hij dácht dat er geen vuurwerk meer in de vorige kist zat, maar er bleek toch nog een vuurpijl in de kist te zitten, die precies afging toen hij erboven hing. Daar helpt geen veiligheidsbril meer tegen…
Details van de consequenties zal ik jullie besparen.

Veilig vuurwerk afsteken - Tips & Tricks!

Flying bees

Dit is het derde jaar dat Rocco (bijna 15) zijn eigen vuurwerk afsteekt. De jaren daarvoor had hij wel wat kindervuurwerk dat hij zelf mocht afsteken, zoals sterretjes, trekrotjes en knalerwten maar sinds twee jaar steekt hij nu ook zelf zijn vuurpijlen af. Wel altijd in ons bijzijn en zo veilig mogelijk. Dat wil zeggen: met aansteeklont én veiligheidsbril.
Ondanks alle goede instructies, ging het bij hem vorig jaar toch ook bijna mis.

Hij stak zijn ‘flying bees’ af in de tuin (met aansteeklont én veiligheidsbril). Ik riep nog tegen hem: ‘Doe de schuifpui eerst di…’ maar nog voor ik mijn zin kon afmaken, vloog er een brandende ‘Flying bee’ mijn huiskamer in, rakelings langs het gezicht van Rob. Het is gelukkig net goed gegaan, maar dat had ook anders kunnen uitpakken.

Veilig vuurwerk afsteken

Er zijn een aantal punten waar je rekening mee kunt houden om het afsteken van vuurwerk zo veilig mogelijk te laten verlopen.

1) Lees altijd goed de aansteekinstructie. Het liefst gewoon van tevoren en niet op de avond zelf. Zorg voor een goede voorbereiding. Wat heb je nodig om het vuurwerk goed af te steken?

2) Steek het vuurwerk altijd alleen af met een aansteeklont. Steek nooit vuurwerk ‘uit de hand’ af. Zet siervuurwerk altijd stevig en stabiel neer.

3) Draag altijd een veiligheidsbril.

4) Wijs je kind op de gevaren en maak hem duidelijk dat het geen speelgoed is. Laat jongeren onder de 16 nooit alleen vuurwerk afsteken. Zorg dat er een volwassene bij is.

5) Sla voor grote vuurpijlen een PVC-buis in de grond. Deze kan niet omvallen (zoals bijvoorbeeld een fles). Geen PVC in de buurt? Graaf dan je fles goed in. Eventuele vuurwerkpotten kun je het beste tussen twee stenen klemmen.

6) Neem minstens 6 meter afstand.

7) Draag het liefst een leren jas. Leer staat niet zo snel in brand. Heb je geen leer? Draag dan in ieder geval geen jas met een capuchon. Vuurwerk kan namelijk zo maar in die capuchon terecht komen. Zit het er eenmaal in, dan kan het geen kant meer uit.

8) Steek nooit ‘gebruikt’ vuurwerk af. Laat vuurwerk wat niet af is gegaan met rust.

9) Let op de windrichting tijdens het afsteken en let op de omstanders. Staan zij op veilige afstand?

10) Steek altijd maar maximaal één vuurwerk tegelijk af! Bundel je vuurwerk niet en haal het ook niet uit elkaar.

Koud vuur

Er bestaat geen koud vuur, dus het vuur van sterretjes is ook gewoon heet. Misschien lijkt het alsof de sterretjes die ervan af komen, koud zijn, het brandende stokje is toch echt heel heet. Maar liefst 1500 graden heet! Je kunt je voorstellen dat dit fikse brandwonden kan geven.

Vanaf welke leeftijd vuurwerk afsteken?

Categorie F1 (12 jaar)

Vuurwerk dat weinig gevaar en weinig geluidsoverlast oplevert en bestemd is voor gebruik in een besloten ruimte, inclusief vuurwerk voor gebruik binnenshuis.

Categorie F2 (16 jaar)

Vuurwerk dat weinig gevaar en een laag geluidsniveau oplevert en bestemd is voor gebruik buitenshuis in een afgebakende plaats.

Categorie F3 (18 jaar)

Vuurwerk dat middelmatig gevaar oplevert en bestemd is voor gebruik buitenshuis in een grote open ruimte, en waarvan het geluidsniveau niet schadelijk is voor de menselijke gezondheid.

Categorie F4

Vuurwerk dat veel gevaar oplevert en uitsluitend bestemd is voor gebruik door personen met gespecialiseerde kennis en waarvan het geluidsniveau niet schadelijk is voor de menselijke gezondheid.

Wanneer mag je vuurwerk afsteken?

Tussen 31 december 18.00 en 1 januari 2.00 uur mag je legaal vuurwerk afsteken. Steek het vuurwerk alleen buiten af en nooit binnen.
Maak goede afspraken met je kind wanneer het vuurwerk wordt afgestoken en maak duidelijk wat de consequenties zijn als hij zich niet aan de afspraken houdt.

Harde knallen

Kinderen kunnen erg schrikken van harde geluiden en sommige vuurwerk kan echt heel harde knallen geven. Je kunt daarom overwegen om je kindje oorkapjes op te zetten. Het ziet eruit als een koptelefoon maar filtert of voorkomt dat dit geluid het gehoor van je kind beschadigt, of laat schrikken.

liefs Marion

Meer informatie

Kindervuurwerk bestaat niet. Veilig het oude jaar uitknallen
Oudejaarsavond, oud en nieuw of Silvesteravond
Ben jij al bekend met het schrijven van een nieuwjaarsbrief?
Oud en nieuw – Hoe vieren we het?
Verrassende oliebollen voor oudejaarsavond
Zo wordt oudejaarsavond onvergetelijk
Stoppen met roken – Tips & tricks
Goede voornemens

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *