Vaginaal bevallen na een eerdere keizersnee

Als je in het verleden een keizersnede hebt gehad, kun je bij een volgende zwangerschap vaak zonder problemen vaginaal bevallen. Maar het is toch vaak lastig om een keuze te maken. Wat moet je weten over een vaginale bevalling na een eerdere keizersnede?

Nieuwe zwangerschap, nieuwe kansen

Veel vrouwen denken dat je na een eerste keizersnede gedoemd bent om bij elke bevalling opnieuw een keizersnede te ondergaan. Gelukkig is dit helemaal niet het geval! Soms is er (wederom) een medische noodzaak om met een keizersnede te bevallen – zoals bij een stuitligging of wanneer de placenta voor de uitgang van de baarmoeder ligt. Maar in de meeste situaties ga je een nieuwe zwangerschap in met een (bijna) ‘schone lei’. De gynaecoloog kan je het beste informeren over de mogelijkheden in jouw persoonlijke situatie.

Wat is jouw situatie?

Ongeveer driekwart van de vrouwen kiest ervoor om de volgende bevalling op natuurlijke wijze te starten. Zoals bij elke bevalling is er een kans dat de baby alsnog ter wereld wordt gebracht met een keizersnede. Maar de kans dat een vaginale bevalling lukt is nog steeds 75%! Omdat je in het ziekenhuis bevalt worden jij en je baby heel goed gemonitord. Er kan dus snel worden ingegrepen als dit nodig blijkt.

Een gynaecoloog kan met behulp van een handig rekenmodel inschatten wat de kans is dat een vaginale bevalling bij jou lukt. Ben je al eens eerder vaginaal bevallen? Dat vergroot de kans dat het nu weer lukt tot wel 90 %! Ook de reden waarom bij de vorige bevalling voor een keizersnede werd gekozen is van belang. Als je kindje bijvoorbeeld in stuitligging lag en daarom een keizersnede gepland werd, is je kans om nu vaginaal te bevallen groter dan wanneer de keizersnede het gevolg van onvoldoende ontsluiting was. Het werkt ook in je nadeel als je kleiner bent dan 1.55 meter, ouder dan 35 jaar, of een BMI van meer dan 30 hebt.

lijn groen oudersenzo
Vaginaal bevallen na een eerdere keizersnede

De voor- en nadelen

Vaginaal bevallen na een keizersnede heeft, zoals alles in het leven, voor- en nadelen. We zetten er een paar voor je op een rijtje.

Voordelen van vaginaal bevallen na een keizersnede:

Je bent na de bevalling sneller weer fit; je hoeft immers geen buikoperatie te ondergaan.

De ademhaling van de baby komt na een vaginale bevalling vaak beter op gang. Dit komt omdat er bij het persen vocht uit de longen van de baby wordt gedrukt.

Ook krijgt de baby bacteriën van de moeder mee tijdens een vaginale bevalling, die van belang zijn voor de weerstand en darmflora van jouw kleintje.

Je mag na een natuurlijke bevalling meestal eerder weer naar huis dan na een keizersnede.

Het is veiliger voor je buik; een tweede keizersnede geeft meer risico op schade aan darmen en blaas, evenals op vergroeiingen en verklevingen van het extra littekenweefsel.

Je kansen op een ongecompliceerde volgende zwangerschap en bevalling zijn beter, omdat met elke keizersnede het risico toeneemt dat de placenta voor de opening van de baarmoeder komt te liggen of in het litteken groeit.

Nadelen van vaginaal bevallen na een keizersnede:

Je hebt iets meer kans op een spoedkeizersnede wanneer je eerder al een keizersnede hebt gehad (25% tegen 20%). Een spoedkeizersnede gaat vaker gepaard met complicaties dan een geplande keizersnede.

Er is een klein risico op littekenruptuur. Als het litteken in de baarmoeder door de spanning openscheurt kan dit ernstige gevolgen hebben voor jou en de baby. Maar de kans hierop is kleiner dan veel vrouwen denken: 0,2-1,5%.

Indien de placenta in het litteken van de eerdere keizersnede is ingegroeid komt deze na een vaginale bevalling niet goed los. Dan kun je veel bloed verliezen en moet de placenta operatief worden verwijderd.

Waar voel jij je goed bij?

Hoewel de kans groot is dat een vaginale bevalling na een eerdere keizersnede goed verloopt, kan het toch heel lastig zijn om een keuze te maken. Laat je daarom heel goed informeren door de gynaecoloog over jouw persoonlijke situatie. Soms kan het ook fijn zijn om de zwangerschap nog even af te wachten, bijvoorbeeld om te zien of je baby weer zo groot lijkt te worden als de vorige keer, toen een keizersnede nodig was. Plan je een keizersnede, maar komen de weeën eerder op gang? Het is handig om dáár ook bijtijds afspraken over te maken. Gelukkig is de kans op een geslaagde vaginale bevalling groter wanneer je weeën spontaan beginnen.

Wat je ook kiest: zowel een vaginale bevalling als keizersnede zijn veilige opties. De kans dat ze goed gaan is heel, heel groot! Dus, waar voel jij je het beste bij?    

Liefs Irene

Meer informatie

Vaginaal bevallen na een keizersnede: tips voor een succesvolle VBAC
Wanneer wordt er voor een keizersnede gekozen?
Wat doet een gynaecoloog en wanneer komt hij in beeld?
Wat is een keizersnede?

Bronvermelding

Tekst: Irène Storm
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *