Valentijnsboeket – Zeg het met bloemen! (Maar wat betekenen ze eigenlijk?)

Valentijnsboeket - Zeg het met bloemen! (Maar wat betekenen ze eigenlijk?)

Het is weer bijna Valentijnsdag. Misschien wil jij je geliefde verrassen met een fijne bos bloemen, een echt Valentijnsboeket? Of een enkele rode roos? Of misschien wel een hele bos rode rozen? Bedenk je dan wel dat bloemen verschillende betekenissen hebben. Wist je bijvoorbeeld dat in Taiwan het geven van 100 rozen betekent dat je met haar wil trouwen? Misschien wil je dat wel, maar is het op dit moment toch niet helemaal de bedoeling. Zo zijn er nog veel tradities en betekenissen. Wij zochten er een aantal voor je uit. Bedenk echter wel dat al al die betekenissen natuurlijk hartstikke leuk zijn om te lezen, maar veel belangrijker is dat jij je geliefde verrast met bloemen waarvan je weet dat hij of zij ze mooi vindt. De betekenis maakt dan geen fluit meer uit.

Ik ben bijvoorbeeld dol op tulpen en het maakt me echt niet uit welke kleur ze hebben. Ik vind ze allemaal super vrolijk en eigenwijs. Daar houd ik van. Vooral die tulpen die zo eigenwijs zijn dat ze nog een tijdje doorgroeien in de vaas, zodat ze uiteindelijk over de tafel kruipen. Ik vind die grilligheid prachtig. Het hoeft voor mij niet perfect te zijn en dat geldt misschien voor jouw geliefde ook. Uiteindelijk gaat het om het gebaar, de liefde die erachter zit, de ander willen zien en bij mij zeg je het met tulpen en bij jouw partner misschien wel met Gerbera’s.

lijn groen oudersenzo
Valentijnsboeket - Zeg het met bloemen! (Maar wat betekenen ze eigenlijk?)

Acacia

Deze bloem staat voor vriendschap.

Anjer (rood)

Ik zou het je niet aanraden om je geliefde een bos anjers te geven, want er zijn maar weinig mensen die de Anjer als lievelingsbloem hebben. Ik zou er in ieder geval niet vrolijk van worden. Sterker nog, ik vrees dat de anjer mijn vaas niet eens gaat halen. Ik hou van bloemen, maar van een Anjer word ik niet echt blij. Maar om je toch de betekenis te geven, de rode Anjer staat voor een gebroken hart en vurige liefde. In het algemeen staat de Anjer trouwens symbool voor toewijding, fascinatie en grilligheid.

Anjer (wit)

De witte Anjer staat symbool voor liefde, geluk, waardigheid en toewijding. Het zal allemaal wel, maar voor mij hoeft hij niet in een boeket. Maar misschien vindt jouw geliefde hem wel helemaal geweldig.

Anjer (roze)

De roze Anjer wordt vaak gebruikt in een Moederdagboeket (nee Rocco, doe het niet!!) en staat symbool om niet vergeten te worden. Okay de symboliek is prachtig, maar ik hoop dat Rocco dit nooit voor mij gaat kopen.

Anemoon

De Anemoon staat symbool voor zorgzaamheid.

Agapanthus

Eerlijk gezegd had ik nog nooit van deze bloem gehoord, en dus ook geen idee hoe de bloem eruitziet, maar hij staat symbool voor de liefde. Hij doet het vast prachtig in een paars/lila/wit boeket.

Chrysant

Geen idee hoe het met jou zit, maar ik ben niet zo’n fan van deze bloem. Ik zou er daarom ook niet heel happy van worden als mijn Valentijn met een bos Chrysanten aan komt zetten. Okay, je mag natuurlijk een gegeven paard niet in zijn bek kijken, maar toch. Chrysanten. Nope, dat wordt het niet voor mij. Mocht je er wel van houden, ze staan symbool voor gezondheid, eerlijkheid, geluk en vriendschap. Je wenst met een bos Chrysanten de ander een lang en gelukkig leven. Dat is natuurlijk wel een mooi idee. Misschien verwerkt in een volledig Valentijnsboeket?

Freesia

Mijn moeder was dol op Freesia’s. Ze kreeg ze daarom veel en vaak van mijn vader. Ik vond er zelf nooit wat aan. Ik vond ze zo ‘ielig’, ik hou meer van weelderigheid en kleurrijk. Maar mijn moeder was verzot op de Freesia. Nu ik de betekenis weet, snap ik het ook wel. De Freesia staat voor eerbaarheid, onvoorwaardelijke liefde. Mooi toch? En met die onvoorwaardelijke liefde zat het wel goed tussen mijn vader en moeder.

Gerbera

Je kent ze vast, deze bloemen worden vaak voorzien van een ijzerdraadje om de zware bloem stevig te laten staan. Een Gebera is grappig, vrolijk, levendig en kleurrijk. Als je van kleur houdt, is een Gerbera absoluut een geschikte bloem. Een Gerbera tovert bij mij in ieder geval een grote glimlach op mijn gezicht.

Hyacint

De Hyacint staat symbool voor vrede, schoonheid en trots. Eerlijk gezegd weet ik nooit zo goed wat ik van deze bloem moet denken. Een paar Hyacinten bij elkaar vind ik wel grappig, maar eerlijk gezegd doet het mij ook niet zoveel.

Klaproos

De Klaproos vind ik zo leuk! En dat is eigenlijk heel contrair met zijn betekenis. Hij staat namelijk symbool voor troost en voor de dodenherdenking. En toch… als ik al die klaprozen in het wild zie staan, vind ik dat een heel vrolijk en grappig gezicht. Prachtig al die rode bloemetjes tussen het groen. Maar ja, blijkbaar toch iets minder geschikt om aan de ander te geven. Of juist wel als je iemand wil troosten met het verlies dat hij heeft geleden.

Krokus

De krokus staat natuurlijk symbool voor de lente! Maar ook van blijdschap en dat is eigenlijk ook wel logisch, want wie wordt nu niet blij met de komst van de lente?!

Lelie

Hoe sierlijk is de lelie, het symbool voor nederigheid, zuiverheid, geluk en toewijding. Net als de andere witte bloemen staat ook de witte Lelie voor zuiverheid en kuisheid. Ik zou hem daarom niet zo snel gebruiken voor Valentijnsdag, hoewel hij wel je boeket een sierlijke uitstraling kan geven.

Margriet

Ook de Margriet staat voor onschuld, maar dat is niet het enige dat je met deze bloem kan zeggen. Hij staat namelijk ook voor ‘je maakt me zo gelukkig’.

Mimosa

Vaak word Mimosa gebruikt om door een andere bos (vaak rozen) bloemen te mengen, om het boeket wat op te vullen. Maar het heeft ook gewoon een eigen betekenis! Mimosa staat voor gevoeligheid en kwetsbaarheid.

Narcis

De Narcis kun je beter niet in je Valentijnsboeket doen, of je moet er echt een statement mee willen maken. De Narcis staat namelijk symbool voor ijdelheid en hebzucht. Niet zo gek dat hij zijn naam te danken heeft aan het woord ‘narcist’. De bloem staat zelfs symbool voor treurige liefde.

Orchidee

Wie vindt een orchidee nou niet mooi? In Peru geven geliefden elkaar veel vaker orchideeën met Valentijnsdag dan rode rozen. De orchidee staat symbool voor schoonheid, kracht, aanhankelijkheid, liefde en rijkdom. Perfect geschikt om iemand te laten zien hoe mooi je iemand vindt!

Passiebloem

Een prachtige bloem, vind ik. Mijn oma had toen ze nog leefde een Passie in haar tuin staan en ieder jaar verschenen daar de meest prachtige bloemen in. Een zee van bloemen sierden haar huis. De passiebloem staat symbool voor het lijden van Christus, opoffering en vrede.

Roos (geel)

Ook hier liggen de betekenissen uiteen. De een zegt dat geel de kleur is voor jaloezie en voor de ander is een gele roos het symbool voor vriendschap en verbondenheid. Het heeft ook iets zonnigs.

Roos (rood)

Het symbool van liefde en respect. Dat maakt de roos natuurlijk perfect geschikt voor Valentijnsdag.

Roos (roze)

Een roze roos is het symbool voor dankbaarheid en geluk. Je kunt de roze roos voor meerdere gelegenheden gebruiken want hij staat ook voor blijdschap en romantiek.

Roos (pioen)

De Pioenroos staat voor een gelukkig leven en gezondheid. Ik vind Pioenrozen prachtig en je kunt er heel lang van genieten voor ze echt uitgebloeid zijn.

Roos (wit)

De betekenis van het geven van een witte roos loopt een beetje uiteen. In Frankrijk betekent het bijvoorbeeld dat de liefde alleen platonisch is. In Nederland staat hij voor pure, echte liefde. Een witte roos heeft een zuiver karakter en het toont je respect voor iemand.

Tulp (geel)

De gele tulp geeft een knipoog naar de zon en staat voor warmte en vrolijkheid.

Tulp (paars)

De paarse tulp staat symbool voor koninklijk. Het geeft je Valentijnsboeket dus een statige uitstraling.

Tulp (rood)

De rode tulp staat voor perfecte liefde en verleiding. Een perfecte bloem dus voor in je Valentijnsdag. Misschien wil jij je geliefde verrassen met Valentijnsboeket.

Tulp (roze)

Wil je iemand veel gelukwensen? Dan geef je hem een roze tulp!

Tulp (wit)

Net als bij de witte roos, staat de witte tulp voor puurheid, vergeving en onschuld. Je kunt de witte tulp daarom perfect gebruiken wanneer je iemand iets wil vergeven.

Zonnebloem

De prachtige gele zonnebloem staat voor geluk en vrolijkheid. Wie wordt nou niet blij van deze zonnige bloem?

Het Valentijnsboeket

Er zijn nog veel meer bloemen met allerlei verschillende betekenissen. Ook heeft iedere cultuur zijn eigen symboliek weer bij de bloemen. Het kan zelfs per regio verschillen. Kortom, het is grappig te lezen, misschien ook wel leuk om er gebruik van te maken, maar veel belangrijker is dat je de ander iets geeft vanuit je hart. Bloemen, waarvan je weet dat de ander ze mooi vindt. Een Valentijnsboeket uit liefde samengesteld, dat kan nooit verkeerd zijn. En vergeet geen lief kaartje erbij te doen! Want misschien zeggen die paar mooie woorden van jou, wel veel meer dan al die bloemen bij elkaar!

Ben je geïnspireerd geraakt? Valentijnsdag. Misschien wil jij je geliefde verrassen met Bestel dan tijdig je Valentijnsboeket, zodat je zeker weet dat je geliefde hem op het juiste moment krijgt!

liefs Marion

Meer informatie

Valentijnsdag: Verwen je geheime liefde!
Voorleesverhaaltje: Willy Woef viert Valentijn
Valentijnsdag in andere landen
Lieve Valentijnsdagcadeautjes
Kleuterverliefdheid – Hoe ga je hiermee om?
Opnieuw verliefd… met kinderen
Wat bewerkstelligt de liefde?
Chocolade – Internationale chocolade dag

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Fleurop.nl
Bloemetiquette.nl
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *